Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Veliki povratak Hestona Blumenthala, konačni trijumf Ritza i još par zanimljivosti iz novog Michelina za Veliku Britaniju

blumenthal

Michelin vodič objavio je stanje zvjezdica za 2017. u Velikoj Britaniji i Irskoj. Najveća novost je povratak restorana Fat Duck Hestona Blumenthala koji je bio ispao iz vodiča, objavili su britanski mediji.

Četiri restorana sada imaju tri Michelinove zvjezdice, 21 restoran ima dvije i 147 je dobilo po jednu zvjezdicu. Najvruće mjesto je restoran Raby Hunt chefa Jamesa Closea u Summerhouseu, koji je dobio dvije zvjezdice.

Povijesni trijumf za Ritz i Veerswamy

Među 18 restorana koji su dobili dvije zvjezdice su dva puba, The Wild Rabbit u Oxfordshireu i Crown u Berkshireu. Zanimljivo je da su Michelinove zvjezdice po prvi put dobila dva londonska landmarka, The Ritz i Veerswamy, najstariji indijski restoran u gradu koji prema recenzentima Michelina “nikad nije bio bolji.” Zajedno, ova dva restorana na londonskoj su sceni oko 200 godina.

A sada legendarni Fat Duck. Njegova odsutnost iz zadnjeg Michelinova vodiča bila je velika vijest, ali razlog je bio realan, restoran je bio zatvoren radi preuređenja veći dio 2015. godine, a Blumenthal je s timom otvarao pop-up u Australiji.  Ove godine dobio je nazad sve svoje tri zvjezdice i ocjenu da “nudi visceralno multisenzorno iskustvo za pamćenje, pojačano pametnom pričom”.

Urednica Michelinova vodiča za Veliku Britaniju Rebecca Burr objasnila je da su njihovi recenzenti u Fat Ducku jeli puno puta tijekom godine i “ustanovili da je restoran ponovno oživio, da se podmladio i da je neupitno vrijedan najvećih pohvala”.

Gubitnici iz Mayfaira

Zvjezdice su izgubili Launceston Place u Kensingtonu, Wild Honey u Mayfairu i L’Autre Pied u Marylebonu, a nekad fenomenalni The Square koji je imao jednu zvjezdicu, izbačen je iz vodiča. Chef Phil Howard i suvlasnik Nigel Platts-Martin prodali su restoran prije pola godine. Slavni Hibiscus, još jedna bivša zvijezda Mayfaira, izgubio je dvije Michelinove zvjezdice jer ga je chef Claude Bosi odlučio zatvoriti. O oba restorana pisali smo u priči o utjecaju londonskoj tržišta nekretnina na gradsku restoransku scenu. Wales raste, svih pet lanjskih nositelja zadržalo je zvjezdice i dobili su dvije nove prinove, restorane James Sommerin u Penarthu i Sosban and The Old Butchers u Angleseyu.

Trend neformalnih restorana i umjernih cijena

Gordon Ramsay zadržao je tri Michelinove zvjezdice u svom flagship restoranu na Royal Hospital Roadu koji od 2007. vodi chef Clare Smyth. Ona upravo otvara svoj restoran na Notting Hillu. Michelin je ove godine prvi put dodjeljivao nagradu za najbolju cheficu i dobila ju je Smyth.

Tri Michelinove zvjezdice u Velikoj Britaniji sada imaju 4 restorana: Gordon Ramsay, Alain Ducasse u Dorchesteru, Fat Duck i Waterside Inn u Brayu. No na engleskoj sceni sada je in nešto drugo, odlični neformalni restorani koji postižu visoke gastronomske razine po umjerenim cijenama. Michelin takvim restoranima dodjeljuje status Bib Gourmand i ove godine Engelzima je dao nevjerojatnih 15 komada.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.