Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

Pet najboljih restorana u Splitu

perivoj-glavna

U zadnjih nekoliko godina najveća gastroeksplozija u Hrvatskoj dogodila se u Zagrebu i u Splitu. Nošena velikim turističkim rastom koji je stigao s Ultrom i promocijom grada kao destinacije, splitska restoranska scena je počela rasti velikim entuzijazmom.

Otvaranje desetaka restorana, bistroa i konoba donijelo je i puno promašaja, manjak kapitala i investicija je očigledan, kao i manjak ozbiljnih profesionalnih znanja na lokalnom tržištu. Za Split, to je samo početak. Sa svojom okolicom, dalmatinskim vinarima i ribarima, gradski restorani imaju ogroman potencijal, a neki od njih već su se profilirali u vrlo dobra ili izvrsna mjesta. Evo koje su splitske restorane recenzenti našeg vodiča The Truffle najbolje ocijenili.

KADENA 

kadena-glavna1

Kadena je već godinama opće mjesto iz gornjeg doma dalmatinske gastronomske ponude. Aduti splitskog restorana su terasa s koje puca pogled na Brački kanal, bogata vinska karta te kuhinja u kojoj stoluje chef Braco Sanjin. Njegov se autorski rukopis očituje u zagovoru lokalnih namirnica i tradicijskih recepata koje, uz pomoć suvremenih kuharskih tehnika, reinterpretira u maštovitoj autorskoj viziji dalmatinskog slow fooda. Kadena tijekom zimskih mjeseci redovno organizira  tematske večere uz gostovanja najpoznatijih chefova i vinara.

PARADIGMA

paradigma-glavna

Zaštitni znak restorana Paradigma je autorski  rukopis chefa Ante Udovičića temeljen na maštovitom mediteranskom jelovniku  u kojem se prožimaju gastronomske tradicije južne Italije, Grčke, Španjolske, Provanse, jadranskih obala te istočnog Mediterana. Vrhunske namirnice te impesivna vinska karta s gotovo 300 etiketa hrvatskih i svjetskih vina Paradigmu su svrstali u sam vrh hrvatske gastronomske scene. Degustacijski menui koje nudi restaurant su sezonski kao maštovita kombinacija autohtonih i mediteranskih jela.  U toplijim i ljetnim mjesecima terasa restorana nudi izuzetan pogled na povijesnu jezgru Splita – u čijem je samom srcu – te na pedesetak metara udaljeno more.

MATONI

matoni-glavna

Jedna od atraktivnijih adresa na splitskoj gastro sceni, iznimog ambijenta i umjerenih cijena. Gastronomska filozofija chefa Tonija Arnerića glasi: mediteranska jela s dodirom egzotike i autorska imaginacija. Tradicijska jela poput latežine/brizle, vegeterijanska jela, povrće iz woka, mediteranskO-dalmatinska jela s autorskom dekonstrukcijom te skromna no cijenom pristupačna vinska karta, konobu Matoni čine omiljenom i kod zahtjevne gastro publike i turista.

NO STRESS

nostress1

Smješten na glavnom splitskom trgu Pjaci, NoStress je jednako popularan kao cafe i kao bistro-restoran. Lani su probili sve rekorde posjećenosti a sličan trend nastavljaju i ove sezone. Mada nema unutarnji prostor već samo vanjsku terasu zahvaljujući dobrom izboru jela i maštovitom jelovniku s vrhunskim namirnicama, NoStress se u ponudi takmiči s najboljim restoranima. Novi chef Toni Boban i njegov mladi tim brine se za jela koja je domislio jedan od najboljih dalmatinskih chefova Hrvoje Zirojević čiji je autorski rukopis nadahnuta reinterpretacija tradicijskih dalmatinskih jela i iznimne osobne gastronomske kreativnosti.

PERIVOJ

perivoj-glavna

Perivoj je smješten u rekonstruiranoj secesijskoj vili s velikom ljetnom terasom. Chef Marko Gajski sezonske menue temelji na  maštovitim dekonstrukcijama i konstrukcijama tradicijskih dalmatinskih i mediteranskih jela. Cijene su nešto niže od restorana tog (visokog) ranga a vrijedni pažnje su degustacijski menui od 5 sljedova. Perivoj ima najbolje slastice u Splitu koje radi Tea Mamut pa je i omiljena poslijepodnevna gastro-adresa.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.