Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

OXBO U HILTONU Odlični steakovi, ali Zmajsko za 55 do 68 kuna?!?

OXBO

OXBO je od prvoga dana poznat kao izvrstan steakhouse što još uvijek jest, kao što im je politika cijena pića još uvijek kaotična

Zmajsko je vrlo dobro pivo. Jedno od najboljih u Hrvatskoj. Ali, želite li za bočicu Zmajskog zaista platiti 55 do 68 kuna? Mislimo da ne, i da nitko razuman ne želi. Stoga je zaista iracionalno i duboko pogrešno što u zagrebačkom Hiltonu Zmajsko košta 55 ili 68 kuna. Nismo sigurni u cijenu, zato što na webu piše 68, a na vinskoj karti, koju smo jučer držali u rukama, uz Zmajsko pale ale stoji 55 kuna. Nije nam, naravno, palo napamet da provjerimo pravu cijenu, jer za pivo koje u Billi košta 11 kuna, a u većini zagrebačkih barova između 18 i 25 kuna, nikada i nigdje nećemo platiti maržu od petsto ili šesto posto.

Tkogod da je u Hiltonu odredio jednu od ove dvije cijene za Zmajsko ili prezire domaće goste, ili smatra da domaći gosti nemaju pojma o cijenama piva, ili želi orobiti strane goste, nadajući se da se oni nikad neće vratiti, i da neće doznati koliko Zmajsko zaista košta. Osim što se cijena piva na webu ne podudara s cijenom piva u vinskoj karti, Hiltonova web stranica nije osobito pouzdana informator ni o jelovniku: naime, jučer ujutro, planirajući ručak u Hiltonu, veselili smo se bijeloj juhi od rajčica s bosiljkom,  idealnoj za ovo godišnje doba, koja se navodi na web stranici. Na meniju koji smo dobili u hotelu, bijele juhe od rajčica  nije bilo, baš kao ni parmiggiane s curryem i patlidžanima, jednog od Oxbovih klasika.

oxbo2

Vinska karta također se značajno razlikuje od one koja se može pročitati na internetu; ljubazna konobarica rekla nam je da je stvarna, restoranska karta već stara, i da u hotelu više nema nekih vina koja se na njoj nalaze. Što sve ostavlja dojam nepotrebne neurednosti za jednu ozbiljnu organizaciju; hotel poput zagrebačkog Hiltona trebao bi biti ozbiljna organizacija.

U Oxbu, Hiltonovom ugodno i moderno uređenom restoranu, kuhanje i dalje, srećom, odaje dojam ozbiljnosti i profesionalnosti. Oxbovu je kuhinju postavio Tomislav Nikšić, zagrebački chef s američkim iskustvom, koji je na žalost zagrebačkih gurmana prešao u Sheraton u Srebrenom.

Oxbo je od svojih prvih dana bio poznat po izvrsnim steakovima: čak su i jeftiniji rezovi poput hangera i flanka uvijek bili savršeno pripremljeni,  s onim dubokim, intenzivnim, agresivnim, raskošnim okusom američke govedine, što je i normalno, budući da svo meso u Oxbu dolazi od pasmine Black Angus, spram koje i vrhunska simentalka asocira, u najboljem slučaju, tek na osrednju teletinu. Osim sjajnih steakova, u Oxbu su se pripremale izvrsne salate, neobične forme comfort fooda poput već spomenute mješavine parmiggiane i currya, dok su se u nekim večerima u tjednu nudile kamenice, i rezao sashimi.

Govedina je i dalje u prvorazrednom stanju, u što smo se uvjerili na primjeru Oxbova Black Angus Burgera (čime smo definitivno završili ciklus degustacije zagrebačkih hamburgera.) Oxbova pljeskavica ekstremno je ukusna sočna, solidno debela, pečena baš kako treba (ružičasto prema crvenom), prekrivena sirom koji nas je podsjetio na cheddar, karameliziranim lukom i hrskavom pancetom. Jedina je zamjerka loša vrsta rajčica (bezukusni, vodenasti jabučar) koju koriste u burgeru. Prženo-pečene kriške krumpira bile su skoro izvrsne, a coleslaw je pojačao sjećanja na američke barove i restorane. Hrana u Oxbu zaista je dobra. Sve se drugo doima kao da su restoran i hotel u nekom nesigurnom tranzicijskom razdoblju.

 

Kako su recenzenti vodiča The Truffle ocijenili OXBO, možete pogledati OVDJE

 

OXBO URBAN BAR&GRILL
Hotel Hilton, Vukovarska 269, Zagreb

HRANA -4/5  AMBIJENT -4/5  POSLUGA 4/5

sve kreditne kartice

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.