Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Efemerno slastičarstvo ili zašto nas je sve osvojio Raindrop kolač

raindrop

Otkad je njujorška pekarnica Dominique Ansel 2013. izazvala neobjašnjiv hype oko cronuta, “must” kolači postali su konvencija na gastro portalima i društvenim mrežama. Histerija oko svakog traje po nekoliko mjeseci, dok svi na YouTubeu ne objave svoje snimke kušanja i pečenja, na Instagramu ne potroše sve ekstatične emojije i ne ispišu sve što se ikad moglo ispisati na gastro portalima. Onda dođe novi kolač, svi prethodni odu u ropotarnicu demodiranih ugljikohidrata, i postupak se ponavlja. Nakon cronuta i bagela u duginim bojama, novi must kolač je Raindrop cake.

Izgleda kao divovska kap vode i gotovo ga je nemoguće transportirati. Kolač je kreacija japanskog stastičara Darrena Wonga. Radi se od agara, polisaharida iz crvenih algi, koji se u kuhanju koristi kao sredstvo za želatiniranje. Wong je objasnio da su ga na Raindrop inspirirali mochi, japanski kolačići od riže koji se jedu pečeni i kuhani, i pune svime od graha do maka. Wongovi favoriti su Mizu Shingen mochi punjeni sladoledom ili marmeladom od graha.

wong

Darren Wong

Rainbow cake osvaja New York s bruklinške tržnice Smorgasburg, gdje se za 8 dolara prodaje kao lud. Publiku je osvojio dizajnom i činjenicom da nakon kratkog vremena nestaje. Dodatni razlog popularnosti Raindropa je i to da ga nije teško napraviti kod kuće. Tajna je u pravoj ravnoteži vode i želatine, Raindrop ovisi o pravoj konzistenciji, koja mora jako podsjećati na konzistenciju kapi vode. Jedu ga samoga, s malo meda, mljevenim tostiranim lješnjacima ili malo čokoladnog umaka. Evo recepta, a možete pogledati i što sam Darren Wong kaže o svom efemernom slastičarskom hitu.

  • U zdjeli pomiješajte 15 grama agara i 12 grama šećera krsitala
  • Polako umiješajte 5 dl vode da se agar i šećer otope
  • Kad se sav agar otopi polako zakuhajte i izlijte u okrugli kalup
  • Ohladite u hladnjaku
  • Kad se Raindrop zgusne izvadite ga iz kalupa, ako ste pogodili konzistenciju sam će poprimiti oblik divovske kapi kiše. Poslužite ga sa žličicom meda i mljevenih tostiranih oraščića sa strane
  • Morate ga pojesti u roku od pola sata, jer će se kasnije otopiti i od Raindropa neće ostati ništa

Moglo bi vas zanimati

s-pellegrino-simboli-laterali
zmajsko-banner-homepage
VON BARF_Banner_300x250-01 FINAL

aviation-gin

svijet-vina

Efemerno slastičarstvo ili zašto nas je sve osvojio Raindrop kolač

by Kult Plave Kamenice time to read: 2 min