Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

VINSKI RAT Francuski vinari najavljuju nove otmice španjolskih cisterni

vino-granica

Španjolsko ministarstvo vanjskih poslova u srijedu je pozvalo francuskog veleposlanika na konzultacije. Francuski vinari iz Audea i istočnih Pirineja u ponedjeljak su na autoputu na naplatnim kućicama kraj izlaza Boulu oteli tri španjolske cisterne koje su prevozile vino i tisuće litara izlili na cestu. Bio je to njihov prosvjed protiv uvoza masovno proizvedenih jeftinih španjolskih i talijanskih vina.

“Takva konkurencija ugrožava našu proizvodnju,” izjavio je za francuski La Depeche Frédéric Rouanet, predsjednik sindikata vinogradara i premijer ta dva departmana. Španjolska diplomacija poslala je prosvjednu notu i prijavila Francusku Europskoj komisiji zbog kršenja jednog od temeljnih načela  Europske unije, slobode kretanja robe i ljudi.

U otmici na francuskom autoputu stradalo je 70.000 hektolitara vina. Francuski vinari na cisternama su napisali “nepropisno vino” aludirajući na labavu španjolsku regulaciju proizvodnje koja omogućava niže cijene. “Ovim natpisima tužimo se na razlike u francuskim i španjolskim fitosanitarnim propisima. Da mi u proizvodnji koristimo što koriste Španjolci, zabranili bi nam vina u Francuskoj,” rekao je Rouanet, “Vinogradari i vinari zahtijevaju harmonizaciju propisa kako bi konkurencija bila pravedna i poštena”.


Španjolska Federacija prijevoznika tereta tvrdi da su francuski policajci i novinari promatrali otmicu i napade na njih i nisu ništa poduzeli. Britanski The Telegraph piše da je jedan od vodećih regionalnih političara snimljen nedugo nakon incidenta kako govori da će se istražiti zadovoljava li španjolsko vino sve propise, ne spominjući napade.

Ovo je bio tek posljednji u nizu napada francuskih vinogradara na španjolske prijevoznike. I vinogradari i vinari Languedoca, gdje se situacija ove godine smirila, ponovno se bune “protiv značajnog rasta uvoza iz Španjolske”. Tvrde da je 2015. ukupno uvezeno 3,5 milijuna hektolitara, a ove godine već 5 do 6 milijuna. Sumnjaju da “neki španjolski proizvođači varaju miješajući svoja vina s jeftinim uvoznim vinima iz Južne Amerike”. Sindikat vinogradara i vinara najavljuje nove akcije.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.