Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

PAMETNA KONOBA U BRTONIGLI Divlje šparoge i prva malvazija u Primiziji

primizia

San Rocco u Brtonigli cijelo je desetljeće najbolji mali hotel u Hrvatskoj, a San Roccov restoran u ovom je trenutku, uz Batelinu, sigurno najbolji u Istri. Primizia, što možemo prevesti kao prvo mlado povrće i voće, San Roccova je konoba na glavnom trgu Brtonigle. Radi se o odličnom primjeru nepretenciozne ali visokokvalitetne zalogajnice, s puno lokalnog štiha.

Na ulazu goste dočekuje nekoliko drvenih klupa i stalak s pršutom koji se, naravno, reže rukom. U drugoj, osunčanoj prostoriji, smješteno je petnaestak ugodno uređenih stolova, a na svakom se nalazi izvrsno San Roccovo ulje. Jelovnik je vrlo bazičan: pršut, carpaccio, fritaje, maneštra, nekoliko tjestenina (uključujući one s boškarinom i crnim tartufima), pa nešto steakova, pa naposljetku burger od boškarina. Cijene većine  ela, ne računajući steakove, kreću se između 60 i 80 kuna. 

U Primiziji posebno su i opravdano ponosni na pizze, koje smo kušali kao prilog uz lijepi, lagani sunčani ručak: mali trokuti pizze bili su neodoljivo hrskavi, jako ukusni i puni mirisa svježeg bosiljka. A ručali smo fritaju s pršutom i divljim šparogama, koja je bila blizu fenomenalnoj.

IMG_5493 copy

Uz fritaju smo popili buteljku vrlo ugodne i svježe Cuj malvazije iz 2015. da bi sunačno popodne u Primiziji završili dobrom selekcijom sireva, koje je dvadesetogodišnja San Roccova kvasina odvela u plemenitiju dimenziju.

DSC01187 copy

Primizia je vrlo bazično, neluksuzno mjesto, koje serivra vrlo dobru do odličnu svakodenevnu hranu. Vinska lista logično je lokalne naravi, s izvrsnim cijenama: Cattunarov chardonnay, koji košta 90 kuna, konkurira za najbolju vrijednost za novac u bilo kojem restoranu u Hrvatskoj. Morali bi jedino ispraviti zabunu oko kreditnih kartica. Naime, na stražnjim vratima nalijepljena je oznaka Gault Millieauova vodiča s oznakom American Expressa, kartice koju Primizia ne prima.

 

PRIMIZIA
Giuseppe trg 4, Brtonigla

OCJENA +3/5
Visa, Maestro, Mastercard


VISA Inspire_logo_web copy

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.