Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Stina vina lansirala su jeftinu liniju Brač 1903. Jako je dobra

godiment

Želite li zaraditi na vinu, gotovo neizostavno morate proizvoditi vina nižeg cjenovnog ranga koja se mogu odmah konzumirati. Laguna tako prodaje nekoliko stotina tisuća buteljki svoje bazične malvazije koja košta između 35 i 40 kuna, Iločki podrumi povećali su količine osnovnih buteljki koje prodaju za 30-tak kuna, čitav niz peljeških vinara čija velika vina dostižu cijenu od preko 200 ili 300 kuna, već niz godina proizvode plavce za 70-tak kuna. Stina vino, vjerojatno najvažnija velika dalmatinska vinarija, upravo je na tržište pustila svoju jeftiniju liniju Brač 1903. Čine je bijeli Godiment, crni Bogondon i ružičasta Noda.

Ovaj Stinin potez mogao bi značajno promijeniti scenu masovnijih dalmatinskih vina jer je Bogondon jeftiniji od Tomićeva bazičnog plavca koji zbog povoljne cijene toče valjda svi hrvatski restorani i kafići, a jeftiniji je i od Plenkovićeva ulaznog Zlatnog plavca. 

Bogondon u Vivatu košta 56 kuna, a Godiment 53 kune čime se po cijenama izjednačuju, recimo, s vrhunskim vinima velikih slavonskih proizvođača, dok su 15 do 20 kuna jeftinija od većine istarskih velikih proizvođača. S obzirom na činjenicu da ni Godiment niti Bogondon u svom rangu cijena i kvalitete nemaju konkurenciju među dalmatinskim vinima, Stinina linija Brač 1903. morala bi postići solidan komercijalni uspjeh.

I bijelo i crno vino, oba iz loše berbe 2014. više su nego korektna. Godiment je napravljen od pošipa, vugave i chardonnaya. Na nosu i okusu odmah se osjeti aromatičnost vugave koja vinu daje šarm i prepoznatljivost, no najvažnija Godimentova značajka je njegova svježina i pitkost. To je vino lokalnog karaktera, srednjeg tijela i niskog alkohola koje je savršeno čisto i jako se lako pije. 

Nijedno dalmatinsko vino, zbog terroira dosad nije uspjelo ispuniti jedan od ključnih današnjih trendovskih zahtjeva, da bude čisto i svježe. Godimentu je to uspjelo a da nije iznevjerio regionalni značaj.

Gastropreporuka: Čim smo ga kušali, Bogondon se uvrstio na našu kratku listu vina za dobre hamburgere. U obzir dolaze i pizza, lungići, svinjski kotleti, ali i srdele, gavuni, skuše ili palamide.

godiment-ID

Bogondon je kupaža plavca, caberneta, merlota i syraha u kojoj se lijepo osjećaju temeljne značajke svih ovih sorti: mekoća, voćna slatkoća i stanovita čokoladnost mladih loza merlota i syraha spojene su s plavčevim i cabernetovim taninima te s cabernetovom svježinom. To je neobično lagani dalmatinski crnjak koji, međutim, baš kao Godiment, nije iznevjerio  regionalno porijeklo. Za neupitni uspjeh vina iz Stinine linije Brač 1903. unatoč ozloglašenoj berbi.

Godiment i Bogondon, međutim, imaju veliki prezentacijski problem. Etikete ne zadovljavaju elementarne zahtjeve vinskog dizajna. Današnji potrošači žele doznati sve što mogu o vinu koje kupuju. Ozbiljne vinarije toliko su daleko otišle u respektiranju potrošačke znatiželje, da čak i jedan Krug na etiketama Grande Cuveea objavljuje datume degoržacije šampanjca. Sa etikete Godimenta i Bogondona ne možete saznati ni nazive vina, osim ako u trgovinu ne nosite povećalo. Šteta što je tako jak proizvod otišao na tržište s tako slabom, kvaziduhovitom prezentacijom.

Gastropreporuka Možete ga piti samog u velikim količinama, na nekoj dalmatinskoj plaži, možete ga piti uz sendvič s pršutom, uz dagnje na buzaru, uz sushi ali i uz finu ribu s roštilja.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.