Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

NOVI VAL NOVIH ZAGREBAČKIH RESTORANA Hoće li dočekati iduće proljeće?

Kraj lanjske i prvi mjeseci ove godine u Zagrebu su ponovo obilježeni valom poduzetničkog entuzijazma, baš kao početkom 2017. kad se u gradu u vrlo kratkom razdoblju otvorilo vrlo mnogo restorana. Strateška je razlika, uspoređujemo li prvo tromjesečje 2017. s prvim tromjesečjem 2018. u razini ambicija. Početkom prošle godine otvarali su se veliki restorani poput Barbieri’sa ili El Tora. Sve što se otvorilo ove godine, spada u kategoriju value for money. Obeshrabreni posljedicama visokog PDV-a, nedostatkom kompetentne radne snage, ali i kratkim trajanjem zaista vrhunskog Xata, zagrebački restoranski poduzetnici trenutno ni ne razmišljaju o fine diningu. Oni, naprotiv, računaju kako da prežive prvih godinu dana. Evo liste šest novih zagrebačkih restorana, od kojih će neki vjerojatno dočekati iduće proljeće.

1. RougeMarin City, Petrinjska

Drugi RougeMarin, otvoren u Xatovu lokalu, perpetuira formulu masovno popularnog street fooda s površnim gastro elementima. S obzirom na sjajnu lokaciju i na impresivnu upornost RougeMarinova vlasnika Marina Medaka, RougeMarin bi morao preživjeti (ako ga ne kanibalizira susjedna Mundoaka).

2. Savica Casual Urban Eatery, Lastovska

Ovaj restoran dosadnog imena mogao bi preživjeti 2018. zbog toga što se radi o jedinoj pristojnoj gostionici na cijeloj Savici, koja svojim ultraniskim cijenama i stanovitim profesionalnim dodirima mora privlačiti velik broj gostiju. S druge strane, preniske cijene mogu se pokazati suicidalnima za konačni financijski izvještaj.

3. Haustor Haus, Masarykova

Haustor Haus može se pohvaliti fantastičnom lokacijom i pametnim konceptom koji obuhvaća razne restoranske formate, od klasičnog doručka, preko neskupih ali fino kuhanih ručkova do ozbiljne selekcije večernjih tapasa. Ukratko, turistima koji će uskoro početi preplavljivati centar Zagreba, nude se sve moguće opcije. Osim toga, Haustorov chef ambiciozan je, nabrijan i kulinarski obrazovan.

4. Garden Brewery, Preradovićeva

Garden Brewery najsigurniji je zicer među svim novim otvaranjima u Zagrebu. Premda su njihova piva zapravo vrlo blijeda, da ne kažemo među najslabijima od svih hrvatskih craftova, Garden Brewery je iznimno efikasan poslovni projekt.

5. Fidel Gastro, Pavletićeva (Trešnjevka)

Fidel Gastro je zapravo prilično loš restoran s fejkanom orijentacijom (htjeli bi se baviti latino kuhinjom, što se baš ne vidi na meniju), B sastojcima, lošim predodžbama o vinu, ali vrlo dobrim cijenama.  Koje mu svejedno ne bi pomogle  da se ne nalazi u velikoj poslovnoj zgradi, čiji startupovci moraju negdje jesti. Fidel Gastro, koji je uzeo ime jednom kanadskom street food lancu, mogao bi, dakle, preživjeti kao tvorničko kvartovska kantina.

6. Habibi, Orešje (iznad Gajnica)

Loše strane Habibija su lokacija iza zadnjeg ruba grada, i drastična neprofesionalnost vlasnika. Dobre Habibijeve strane jesu činjenica da je riječ o jedinom bliskoistočnom restoranu u Zagrebu kojoj treba dodati i atmosferu zagrijanu trbušnim plesom. Zagrebu treba bar deset, a ne jedan arapski restoran, pa bismo iskreno željeli da Habibi preživi. No, ne bismo se kladili.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.