Chef Filip Horvat napravio je veliki korak naprijed prema fine diningu

Ab Ovo više nije samo najbolji zagrebački bistro. Ab Ovo se velikom brzinom približava jako respektabilnom fine diningu, kojim se mladi chef Filip Horvat dosad bavio tek povremeno, i po prethodnim dogovorima. U petak su se na meniju Ab Ova našle pečene rajčice s burratom, juha od pečenih rajčica s dimljenim kozjim sirom, bosiljkom i pravim balsamicom, špageti s škampima, umakom od kamenica, bisqueom, pjenom od šafrana i dehidriranim školjkama, file od divlje orade s majonezom od redukcije limuna. pjenom od rajčica, pjenom od krumpira, coulisom od peršina i pastom od crnih maslina, te biftek s mousseom od buče, kremom od karfiola, kremom od kukuruza te coulisom od crvene slatke i ljute paprike.

Orada i biftek koštaju malo više od 200 kuna, što probija dosadašnje rangove cijena u Ab Ovu za ručak. Od starih su favorita na današnjem jelovniku ostao tek klasični rižoto s biftekom, te cvjetovi tikvice punjeni kozjim sirom. Juha od rajčica najbolja je od svih juha koje smo kušali ove godine bilo gdje: dubina i slojevi okusa i neprekidna potreba da je jedete uljepšali su nam ovaj dan i ovaj tjedan. Cvjetovi tikvica u tehnički besprijekornoj tempuri takodjer su bili senzacionalni, s divno bogatim, kasnoljetnim umamijem od rajčica, dok je orada bila i vizualni i organoleptički trijumf.

Špageti su se nažalost pokazali problematičnima zbog pogrešnog omjera: kreme od šafrana bilo je previše, pa je zasjenila čiste okuse škampa i bisquea, te je preopteretila teksturu špageta. Usprkos ovoj pogreški, kao i pogrešnoj odluci da se na stol ne donose kruh i maslac (ili ulje), Ab Ovu smo odlučili dati minus pet, jer sve drugo što smo danas kušali spada među najukusniju, najplemenitiju i najpromišljeniju hranu u Hrvatskoj. Vinska karta je solidna, ali ipak odveć neobavezna za tako izvrsno i nadahnuto kuhanje. Dobro je što drže odlična i razmjerno jeftina Stagardova vina.

AB OVO
Bukovačka 27, Zagreb

OCJENE -5/5,  VINSKA LISTA +3/5  AMBIJENT 4/5  SERVIS 4/5
sve kreditne kartice


Facebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail

LISTE, RECEPTI...

VIEW ALL

6 najboljih hrvatskih široko dostupnih vina koja možete kupiti za manje od 60 kuna

Niz međunarodnih nagrada što su ih ove godine dobila…

Lost in the supermarket? Sedam odličnih proizvoda koji mijenjaju sliku o kupnji u samoposluživanjima

Supermarketi su sinonim za široki izbor masovno dostupne…

SAN ROCCO ZA KULT PLAVE KAMENICE Tri ozbiljna recepta s divljim šparogama koja možete skuhati kod kuće

Nema važnijeg vjesnika proljeća u Istri od divljih…

THE TRUFFLE Najbolji restorani u Dalmaciji

Prema bogatstvu ribe, povrća, voća, autohtonih proizvoda, tradiciji…

Za Marrons Glacés trebat će vam 7 dana ali nema boljeg recepta za sezonu maruna

Jedan od rijetkih razloga zašto ne žaliti za…

IZLETNIČKI VODIČ ZA ZAGREB 7 restorana do kojih se možete dovesti za sat vremena

Dok ovo pišemo, u subotu ujutro, u Zagrebu…