Opatijski Yacht Club primjer je dobrog turističkog restorana

U čevrtak pred sumrak, ribe su počele stvarati virove odmah kraj našeg stola na terasi Yacht Cluba, opatijskog restorana čiji je najatraktivniji red stolica udaljen nekih trideset ili četrdeset centimetara od vode. Lokacija usred male opatijske luke strateška je prednost ovog veteranskog, ozbiljnog turističkog restorana, čiji vlasnici i voditelji svoj posao shvaćaju ozbiljno.

Yacht Klub nudi solidan izbor ribe i školjki po korektnim cijenama, pa one neophodne rezove mesa poput bifteka i janjećih kotleta, pa sezonske menije (aktualni je još uvijek, malo predugo, posvećen šparogama), pa tematske dnevne menije, koji su cijenama od 100 do 200 kuna za tri do četiri slijeda pametno namijenjeni gostima s limitiranim proračunom.

Jučerasnju smo večeru počeli neobično debelim kamenicama za ovo doba godine: zbog razmjerno blage jodiziranosti, bilo je lako prepoznati da je riječ o školjkama iz Limskog kanala. Za predjelo smo kušali i izvrsnu maneštru od sipe. Zatim smo pojeli upravo savršeno pečenog ( i za stolom jednako perfektno filiranog) nemalog lubina, i možda malo prepečene janjeće kotlete. Sve što smo kušali u Yacht Clubu bilo je jako dobro, uglavnom lokalno (ne računajući uvoznu janjetinu) i pripremljeno bez pretjeranih kulinarskih pretenzija. Tako bi trebala glasiti jedna od definicija uspješnog turističkog restorana, kakvih je u Hrvatskoj premalo.

Vinska karta nije preduga, može se pohvaliti senzibilitetom za nove zvijezde (Fakin), i klasične favorite (Tomčev Brut Rose). Mi smo naručili Kupljenov Sauvignon iz 2016. koji nas je nażalost razočarao. Stari je maestro umro, a vino koje smo jučer pili pokazuje da su njegovi nasljednici skloni pomalo beskarakternoj stlistici namijenjenoj masovnim prodajnim mjestima.

YACHT CLUB
Zert 1, Luka Opatija

HRANA +3/ 5 POSLUGA -4/5 AMBIJENT 4/5 terasa uz more, 2/5 interijer

FacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail

LISTE, RECEPTI...

VIEW ALL

Zagrebačke roštiljarne – novi poredak (ne baš optimističan)

Zagrebačka roštiljska scena, kao što smo već bili…

DEFINITIVNA POVIJESNA LISTA: Najvažniji hrvatski restorani 1990-2010.

Kao i sve druge sfere našeg društva, hrvatska…

Kratki pregled najzabavnijih vlasničkih i kuharskih pogešaka u zagrebačkoj restoranskoj industriji

Kad su nam jučer, uz genijalno sočni američki…

10 savjeta za kuhare koji žele postati slavni

Chef legendarnog londonskog restorana Gavroche, Michel Roux Jr.…

Napravite sami svoj smrznuti jogurt i dobit ćete sasvim novu definiciju deserta

Iako su nutricionističke prednosti smrznutog jogurta nad sladoledom očigledne…

Due Torri u Veroni primjer je odličnog hotela palače, po hrvatskim cijenama

Verona nije osobito velik grad. Ima oko 250…

Komentirajte