Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Navisov restoran ima jednu od najljepših terasa s pogledom na Kvarneru (i šire)

navis8

Hotel Navis, uz Bevandu jedini stvarno ozbiljan na opatijskoj Rivijeri, već smo nekoliko puta uvrštavali na razne liste vodećih domaćih hotela, zbog zaista jedinstvenog položaja, briljantne arhitekture koju potpisuje Idis Turato, a koja je modernističke kocke uklesala u samu stijenu, te atraktivnog i duhovitog unutarnjeg uređenja (minus kupaonice, koje bi uskoro trebale biti usklađene s Navisovim dizajnerskim standardima). No, sve do prošlog ponedjeljka nismo stigli jesti u Navisovu restoranu. Prošlog je ponedjeljka nebo and Opatijom izgledalo plavosivo, melankolično oblačno, dok je bonaca more učinila glatkim poput ulja. Bilo je oko osamnaest stupnjeva, baš idealno za rani ručak na terasi. A Navisova je terasa među najspektakularnijima na Kvaneru i šire.

Pogledom s terase Navisova restorana dominira golemo plavetnilo, obrubljeno zelenilom i stijenama te velikim, uglavnom lijepim kućama i u smjeru Rijeke i u smjeru Istre. No, osjećaj je zapravo bolji od pogleda. Na Navisovoj terasi apsolutna vas ništa ne dijeli od mora, osjećate se potpuno povezani s njim. Prostor se zapravo doima kao prirodni nastavak samog mora. Utoliko se terasa Navisova restorana može uspoređivati sa zaista najljepšim i najdojmljivijim jadranskim gastroterasama, poput dubrovačke Nautike.

https://www.instagram.com/p/BR6RlkWjowg/

Sama se hrana temelji na prvorazrednim lokalnim sastojcima. Kušali smo škampe al crudo, carpaccio od orade, pa oradin file na žaru. Uz sirove škampe dobro se složio sorbet od limete, dok je carpaccio osim čistim, snažnim okusom ribe, također obilježen citrusima, narančom i limetom.

Navisova je kuhinja konzervativna te koristi neke tipične elemente iz devedesetih godina poput kombiniranja jagoda i balzamičke redukcije sa sirovom ribom. Međutim, visoka kvaliteta sastojaka i konzekventno  lokalna orijentacija od doručka do večere (za doručak, primjerice, poslužuju i grobnički sir ), pokazuje da ljudi iz Navisa razumiju kontekst u kojem djeluju. Restoran je, uostalom, lani radio s više od 70 posto popunjenosti, što je za hotelski a la carte lokal jako, jako dobar rezultat. Baš nas zanima kako Navisova restoranska terasa izgleda noću.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.