Mali vinski vodič za ispražnjene kreditne kartice. Šest dobrih vina do 50 kuna

Ovih je dana u naš inbox sletio prijedlog jedne čitateljice, koja nem je sugerirala da sastavimo listu široko dostupnih vina do 50 kuna. Kad se bolje razmisli, gospođa je apsolutno u pravu. Siječanj je mjesec u kojem svi štedimo, što, međutim, ne znači da moramo piti loša vina. Dapače, izbor masovno dostupnih vina za relativno mali novac zadnjih je godina značajno porastao, tako da se u ovom rangu cijena može ne samo solidno piti, nego katkad i ozbiljno uživati.

1. ILOČKI PODRUMI TRAMINAC 2015. 89 bodova

Ovo je vino osvojilo Decanterovu brončanu medalju. Iločki traminac s navojnim čepom naš je apsolutni favorit kad je riječ o jeftinijim buteljiranim vinima. Traminac iz 2015. godine uobičajeno je bogat i aromatičan, s lijepim, dugačkim slatkogorkim aftertasteom ali istodobno i jako svjež, gotovo hrskav. Još jedan veliki uspjeh Vere Zime, glavne enologinje Iločkih podruma. Moramo biti sretni i zadovoljni što tako dobro vino košta tek četrdesetak kuna. 39 kuna u supermarketima i točionicama Iločkih podruma

2. LAGUNA MALVAZIJA 2015/2016, 86/88 bodova

Lagunina Malvazija u prozirnoj boci s navojnim čepom apsolutni je hrvatski bestseler. Koliko nam je poznato, nikad se ni jedno naše buteljirano vino nije prodalo u nakladi većoj od 800 tisuća boca, koliko je zabilježila Malvazija iz 2015. godine. Prije mjesec dana napunjena je berba 2016. s posebnom oznakom Istra na etiketi. Lanjska je berba definitivno superiorna preklanjskoj, zato što vino ima punije tijelo i ozbiljniju strukturu. Lagunina Malvazija u prozirnoj butelji prerasta iz “the drinka”, kako ju je bio okarakterizirao Oz Clarke, u vrlo respektabilno vino. oko 40 kuna u supermarketima

3. KAIKEN MALBEC 2015. Argentina , 88 bodova

Pouzdani, mekani ali vatreni Kaikenov Malbec rubni je slučaj. Njegova normalna cijena vrti se oko 60 kuna, no u Billi smo ga često pronalazili i kupovali po akcijskoj cijeni od 47 ili 48 kuna, što ovo vino čini jednom od najboljih vrijednosti za novac na hrvatskom tržištu. Kaikenov je Malbec prepun tamnog ljetnog voća, s laganim dodirom vanilije i dima, te s jako puno svježine. Idealno zimsko vino, koje će vas zaštititi od siječanjskog ledenog vjetra. Perfektno uz roštilj, ali i uz pizzu ili sarmu, jer se njegova voćna slatkoća lijepo slaže s kiselinom rajčice ili kupusa. 47-62 kune u supermarketima

4. MEDEA MALVAZIJA 2015. 87 bodova

Vodnjanska Medea prošlog je svibnja lansirala liniju vina s navojnim čepovima i veselim etiketama. Ta su vina namijenjena svakodnevnom ispijanju. Kako ljudi u Medei jako dobro znaju svoj posao, vina su ispala sasvim ok, što osobito vrijedi za malvaziju. Medeina dnevna Malvazija svježe je, perfektno čisto napravljeno vino, s više nego dovoljno sortnog karaktera da se ne bi posumnjalo u njen identitet. 37 kuna u supermarketima

5. LAGUNA TERRA ROSSA 2015. 87 bodova

Terra Rossa kupaža je merlota, caberneta i terana. Radi se vjerojatno o najjeftinijem hrvatskom crnom vinu koje je dobilo Decanterovu medalju, i to srebrnu. Terra Rossa se može pohvaliti dramatičnom bojom terana, svježinom neobičnom za hrvatska crna vina, toplinom merlota i specifičnim nijansama likviricije, koje joj daju prepoznatljivi pečat. Terra Rossa pije se jako lako i brzo, a osobito dobro ide uz laganiji roštilj, pizzu ili tjesteninu s umacima temeljnima na rajčici. Druga opcija su srdele, gavuni, lignje i hobotnice. 38 kuna u supermarketima

6. ILOČKI PODRUMI GRAŠEVINA 2016. 85 bodova

Iločki podrumi uvrstili su se među vodeće hrvatske proizvođače graševine u svim kategorijama, od bag-in-the-box do Velike berbe, drugog najboljeg hrvatskog vina prema izboru Kulta Plave Kamenice, u kojem je sudjelovalo dvadesetak sommeliera i vinskih kritičara. Graševina s navojnim čepom ima možda premalo tijela, ali je perfektno čista, svježa, hrskava i sortno prepoznatljiva. Radi se o odličnoj vrijednosti za novac, koja se na akcijama spušta i do 23 ili 24 kune. 31 kuna u supermarketima i točionicama Iločkih podruma

FacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail

LISTE, RECEPTI...

VIEW ALL

Marin Vanjak iz O’Hare dao nam je recept za opaki Panuzzo sa čvarcima koji se može ispeći kod kuće

Prošli tjedan slušali smo prijatelja kako oduševljeno prepričava…

8 dokumentaraca o hrani za pogledati sad, dok imate vremena

Sezona godišnjih odmora je na vrhuncu, gradovi koji…

Continental ima zvjezdicu previše, kao i većina drugih opatijskih hotela

U sobi 234 hotela Continental, smještenog u glavnoj…

Recepture za tiramisù posvađale su dvije regije u Italiji. Napravite ih i vidite zašto

Tiramisù. Prema tvrdnjama samih Talijana, najtalijanskija od svih…

Dovedite svoj rižoto od buče do savršenstva (RECEPT)

Pitanje je li dobar rižoto od buče onaj…

6 najboljih na razočaravajućoj proljetnoj listi Tjedna restorana

Novi Tjedan restorana počinje u petak 4. ožujka…

Komentirajte