Zagrebačka Esplanade u zadnjih je godinu dana imala neobično puno posla. Toliko da su Esplanadini restorani, zatrpani svim mogućim događajima koji se održavaju u prezaposlenom vrhunskom hotelu, kasnili s promjenama menija. Pa je Zinfandel’s tek u siječnju uveo novi zimski jelovnik.
Koji je, međutim, zaista vrijedilo čekati. Zbog najmanje dva razloga. Prvo, hrana je uobičajeno lijepa , elegantna i senzualna. Drugo, radi se o najtvrđem meniju Ane Grgić Tomić do danas. Gospođa Grgić Tomić na novom Zinfandel’sovom meniju koristi nešto sastojaka iz pete četvrtine, dakle manje traženih rezova mesa i ribe.
Jedno od predjela, bakalarove tripice, u cijelosti se oslanja na tu namirnicu, koja u interpretaciji Esplanadine chefice poprima finu teksturu svježih liganja. Juha od kestena servira se s paštetom od janjećih iznutrica, koja izgleda poput foie gras, dok se poširano jaje s tartufima poslužuje s telećim brizlama. No, najukusnije jelo koje smo danas probali bila je gusta juha s triljom i dagnjama.
Riječ je o fenomenalnom križancu bisquea od kozica i bouillabaissea s puno naranče i šafrana: ova bi juha trebala postati potpisno mjesto Esplanadinih menija za idućih desetak godina. Dimljena grdobina s raštikom i file romba s puno crnih tartufa luksuzna su sezonska jela, dok je biskvit od cikle s crumbleom od badema i kremom od timut papra i kupina jedan od najmodernijih deserata u Hrvatskoj. Vinska lista veoma je široka i uključuje nekoliko svjetski vrijednih kurioziteta, poput genijalnog D’Yquema iz berbe 1925. koji košta oko osam tisuća eura. Esplanade je izgrađena 1925. Novi Zinfandel’sov meni učvršćuje položaj glavnog Esplanadina restorana u samom vrhu hrvatskog fine dininga.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.