Vinske večeri uglavnom nisu ogledalo pravog stanja u restoranu. Evente je teško organizirati, kuhinjama malima poput Ganeumove nije najjednostavnije izbaciti toliko veliku količinu tanjura, a i koncentracija gosta je često negdje drugdje a ne na samim jelima. Pa ipak, u rasprodanoj večeri na kojoj je gostovala plešivička vinarija Kolarić/Coletti poznata po sivom pinotu, hrana u Ganeumu je bila izvrsna.
Ganeum trenutno čine Robert Benzija i Jurica Obrol, koji ovdje dolazi sve više do izražaja i dobiva više kreativne slobode. U kratkom razgovoru s obojicom chefova, prilično je jasno kako jedan drugoga stilski nadopunjuju i da su zadovoljni dosadašnjim rezultatom rada. Vinske večeri postaju sve češće u Ganeumu. Prije Colettija gostovala je ekološka vinarija Rizman, a nakon njih rade se pripreme za Krauthakerovo gostovanje.
Ovoga puta večera je započela malim ali zaista ukusnim snackom, tartom sa zasekom uz koji je za aperitiv točen Coletti blanc natur iz 2018. Tartar brancina s komadićima jabuke i gelom od jabuke standardno je dobar, a uz njega je gospodin Kolarić osobno gostima točio čaše Pinot grigia iz 2021. iz 15 litrene boce sa specijalnom etiketom za gostovanje. Brudet miješane ribe s kruščićem i odličnim Francescom Grande iz tri različite berbe možda je i najzaokruženiji slijed večeri te svakako jedno od impresivnijih jela iz Ganeuma koje smo probali.
Ostatak večere fokusirao se na mesna jela, iako smo uvijek shvaćali Ganeum kao izvrstan riblji lokal; ovo je prvi puta da smo probali mesna jela kod njih. Tu se chef Benzija također snalazi, kao i kod ribljih jela. Rižoto s obrazima i čičokom apsolutni je comfort food, a tehnički besprijekorno pripremljen. Meso se doslovno rastapa u ustima. Uz rižoto, Coletti je pripremio Grande grigio iz 2019. kojeg je vrlo dobro pratio. Slično se događa i sljedećem slijedu gdje glavnu ulogu igra porchetta s ultrahrskavom kožicom. Moramo priznati kako nismo već dugo pojeli boljeg odojka.
Uz nevjerojatno sočan komad mesa išli su nar i krumpir, dok je izbor vina prirodno pao na Pinot nero iz 2018. Možda svoje najbolje, a nama svakako najdraže vino, Kolarić i Ganeum ostavili su za desert. Uz skutu s medom točena je Coletti Amfora iz 2020.
Dojam je da se u Ganeumu nikad nije bolje jelo, iako je gotovo uvijek držao zavidan standard. Okusi su pročišćeniji, a pažnja posvećena detaljima, poput primjerice vrlo dobrog kruha kojeg sada imaju u restoranu. Sigurni smo kako će i tekućoj godini i sezoni Ganeum ostati superpopularan.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.