Poslovni je ručak posebna kategorija u restoranskom biznisu. Podrazumijeva se da restoran za poslovni ručak mora biti na višoj razini od zalogajnice, ali ne smije biti preskup jer je vrijeme brutalnog spaljivanja korporacijskih kartica davno iza nas.
Hrana mora biti dobra, od kvalitetnih sastojaka, ali ne smije biti prerazmetljiva; poslovnog partnera danas više ne želite impresionirati jastozima i živim škampima; ne želite stvoriti dojam da ste bogatiji, uspješniji ili velikodušniji od vašeg poslovnog partnera. Servis mora biti razmjerno brz jer dvosatni i dulji poslovni ručkovi ne postoje već desetljećima. Vinska lista mora sadržavati puno opcija na čaše.
Na poslovnom ručku nema smisla popiti butelju, jer se morate vratiti na posao. Naposljetku, hrana mora biti bar donekle univerzalna; to znači da restorani koji ciljaju na poslovnu publiku za ručak trebaju nuditi bar dvije mesne, jednu riblju i jednu vegetarijansku opciju, plus salate i tjestenine.
Podrazumijeva se da stolovi ne smiju biti preblizu jedan drugom jer nema smisla da cijeli restoran čuje sadržaj vaših poslovnih razgovora.
Veoma mnogo zagrebačkih restorana zadovoljava pojedine kriterije za poslovni ručak, ali samo u nekima i kuhanje i servis i ambijent dobro funkcioniraju, uz cijene koje ulaze u normalni, umjereni proračun za reprezentaciju.
El Torov meni za ručak košta samo 130 kuna, što je odlična vrijednost za novac za dva slijeda jako civilizirane, lijepo prezentirane i nutricionistički dobro odmjerene hrane. Servis je profesionalan, vinska lista zanimljiva, s jednom briljantnom Ruedom na čaše, a stolovi su prilično razmaknuti.
Usprkos diznju cijena, Vinodol i dalje nudi dosta opcija u rangu od deset do dvadeset eura. Hrana je dobra, meniji se mijenjaju tjedno, na čaše se toči barem desetak vina, servis je brz i efikasan, a stolovi na unutarnjoj terasi dovoljno su međusobno udaljeni.
Pod zidom ima sjajnu vinsku kartu s valjda pedesetak vina na čaše i visoko civiliziranu comfort hranu. Naš su trenutni favorit linguini s dimljenim dagnjama za stotinjak kuna, koji će vas zasititi do navečer ali se nećete osjećati prejedeno.
All you can eat meni za 75 kuna fenomenalna je opcija za brz i zanimljiv eurokineski ručak, koji neće naštetiti vašem proračunu.
5. Mali bar, Vlaška
Restoran Ane Ugarković na prvi pogled nije mjesto za poslovne ljude. No, ondje se za ručak skuplja puno marketingaša i bankara, koji vole neformalnu atmosferu i sezonska, ekspertno skuhana komunikativna jela.
Uz skupe i genijalne japanske i američke steakove, Oxbo nudi niz zanimljivih, žanrovski različitih jela, od carpaccia do srnrćeg gulaša, za sasvim prihvatljiv novac. Ovog su ponedjeljka za ručak imali više od šezdeset gostiju
Chef Marko Jantolek u Matrixu kuha kompetentno i precizno. Porcije su velike, cijene nisu visoke, a neka od najfinijih jela poput pogačice sa sirom iz Kumparičke zapravo su jeftina. Izbor domaćih vina može biti zanimljiv.
Restoran craft pivovare Bir nudi nekoliko privlačniih varijanti: veoma dobar biftek, vrhunske steakove iz agera, ali i salate, burgere i korektan bečki. Birov industrijski ambijent pruža dovoljno diskrecije, a ponuda vina počela se poboljšavati premda na vinima moraju još puno raditi.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.