Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

BISTRO ROUGEMARIN Globalni comfort food

rougemarin-za-note

Marin Medak proslavio se prvim autorskim hamburgerima u Hrvatskoj, epski opjevanima u magazinu Dobra hrana dok ga je uređivala Željka Klemenčić (kad je Dobra hrana bila i stvarno dobra). U međuvremenu su se u Zagrebu počeli pojavljivati autentični hamburgeri, a Medak je krenuo dalje i u drugoj polovici 2012. otvorio RougeMarin koji je, kao veliki bistro neobičnog gastronomskog usmjerenja, odmah postao vrlo popularan.

Koncept restorana je globalni comfort food, što u ovom slučaju znači da Rougemarin, posebno na novom jelovniku, priprema narodne favorite iz skoro svih dijelova svijeta. Tanjur uz tanjur tamo se poslužuju ruski boršč i japanski dashi, austrougarski gulaš i engleski fish and chips, naša sarma i klasični milanski rižoto. Nedostaju još samo spring rollsi, bulgogi i curry ili biryani. Simbol RougeMarinova multikulti pristupa je wienerschnitzel koji paniraju u panko mrvicama i poslužuju uz krumpir s misom. Apsolutno izvanredan koncept.

image1

RougeMarin je smješten u Tvornici električnih žarulja, u bivšem industrijskom dijelu Zagreba u ambijentu socrealističke tvorničke kantine iz 70-tih. Zid divovskih žarulja u sredini restorana, prostor stare kuhinje, svjetlo koje ulazi kroz velike prozore i cijeli industrijski ambijent puni su energije, kao i srčana hrana koja dolazi na gole drvene stolove. Posluga je brza i profesionalna. Konzekventno, pametno i ugodno.

Jelovnik je duhovit i zarazno privlačan, ali izvedbe su često problematične. U najmanje šest ili sedam ručkova u zadnjih pola godine, uvijek bi nešto bilo neprecizno skuhano. Zadnji put, u petak 8. siječnja došli smo jer su objavili da imaju novi meni. Naručili smo boršč, ramen s tamnim dashijem, filete brancina na kremi od shiitake gljiva s kroketima od kestena i karameliziranim prokulicama, mađarski gulaš i tart od limuna.

image4

Boršč je bio dobar, jako rustikalno pripremljen ali krutoni nisu bili dovoljno preprženi pa su se pretvorili u gnjecavu masu. Brancin je super kombinacija ribe i zemljanih okusa, krema od shiitakea je bila dobra a kroketi od kestena odlični, ali brancin je malo je previše vremena proveo na vatri.

Meso za gulaš je bilo savršeno očišćeno, bez ijedne žilice ili loja, umak savršeno skuhan, duboke boje s onim divnim okusom koji uvijek tražimo u gulašu. Nažalost, špecli su servirani bez kapi tog slasnog safta, a jako im je trebao. Tart od limuna bio je školski, okus limuna kakav i očekujete u špici sezone.

image2

Uz samo malo više posvećenosti detaljima u izvedbi, RougeMarin bi dobio bolju ocjenu. Jer, općenito, tamo daju fenomenalnu vrijednost za novac. Porcije su velike do ogromne, a cijene kao u nekoj boljoj pizzeriji ili još niže. Onaj odlični gulaš košta 45 kuna, brancin malo više od 60 kuna, boršč 24 kuna, dashi koji bi mogao biti i glavno jelo 30-tak kuna, rižoto 48 kuna, a pršut, sir i masline za dvoje stoje 70 kuna. Upozorenje: primaju sve kartice osim Amexa.

image5

Ne znamo kako da ovo kažemo a da ne budemo nepristojni, ali vinska karta je katastrofalna. Hrana u RougeMarinu previše je dobra, raznolika i zanimljiva da bi se zadovoljili tako siromašnom ponudom vina. To što drže Clai Brombonero i Benvenutti Coronu Grande ne opravdava načelno siromašan izbor, i to iz loših berbi. Neobično je i da ne toče pjenušce na čaše, to je norma u ovakvim restoranima u Zagrebu. Ispod standarda je i ponuda whiskeya, bazični Ballantines i Johnnie Walker nisu roba za bolje restorane nego za masovne kafiće, čini se da se u Rougemarinu nitko ne brine o pićima.

ROUGEMARIN
Frana Folnegovića 10, Zagreb

Ocjena:+3/5
sve kreditne kartice

Kako su recenzenti vodiča The Truffle ocijenili RougeMarin, možete pogledati OVDJE

VISA Inspire_logo_web copy

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.