Ovog bismo prosinca trebali potrošiti oko 15,3 milijarde kuna, što je pola milijarde više nego za lanjske blagdane. Velik dio tog novca otiči će na hranu i piće. Stoga smo sastavili shopping listu najboljih stvari koje smo probali ove godine, koje nisu preskupe (nema Amedeia , gusjih jetara, kavijara i bellote) i koje su relativno široko dostupne, osim u nekoliko primjera gdje smo zbog njihove izvrsnosti morali uvrstiti par proizvoda koje je teže pronaći, ali su uvjerljivo najbolji u svojim kategorijama. Na ovoj shopping listi nema ni maslinovih ulja, zato što barem desetak domaćih ulja (Chiavalon, Belić, Salvela, Ipša, Laguna, Masvin, San Canzian, Brachia, Meloto, Šoltanka, Mate) zaslužuju uvrštenje. Opsežnu listu najboljih ulja ostavljamo za naš godišnji Izvještaj o ulju, koji će izaći početkom siječnja. A sada, evo liste delikatesa koje nisu preskupe i koje vam nogu uljepšati Božić.
Škotski losos ove njemačke tvrtke jedini je dimljeni losos na našem masovnijem tržištu koji ima zaista čvrstu teksturu i snažan okus po pravom lososu. (Spar)
Riječ je o kulenu koji se proizvodi od crnih svinja s farme u Kopačkom ritu i koji se suši na prirodnom dimu. Beljski Kulen od crne slavonske svinje ima jači okus i postojaniju teksturu od kulena skoro svih malih proizvođača. Kulen od CSS-a postavlja nove standarde za slavonsko kobasičarstvo (pojedini Konzumi i Plodine)
Oba ova istarska sira kvalitetom su svjetski relevantna. Latus je najnaprednija privatna sirana u Istri, dok Špin iz godine u godinu proizvodi sve ozbiljnije sireve, a ovaj u orahovim lišću najbollje je ocijenjen hrvatski sir na londonskim World Cheese Awards. Među najbolje hrvatske svakako spadaju i teško dostupni kozji sirevi iz Kumparičke, kao i Gligorini stariji ovčji sirevi. Špinovi I (Gligorini sirevi masovno su dostupni, dok Latusove treba tražiti u manjim dućanima, poput Grunta, Grge Čvarka ili Špeceraja.
Ova je Lindtova čokolada zlatni standard čokolada iz supermarketa. Glatka, savršeno končirana, s blago gorkim okusom i tek ponešto slatkih nijansi.(masovno dostupno )
U Vivatovim vinotekama i trgovinama Bio&Bio nogu se kupiti maštovite čokolade austrijskog Zottera. Trenutni nam je favorit pločica s Heinrichovim crnim vinom.
Volimo umake zagrebačke tvrtke Volim ljuto, ali Tabasco Habañero i dalje je nedodirljiv. Fantastično je kako su Tabascov tehnolozi postigli optimalan odnos između jako ljutog i prihvatljivo ljutog, i kako su uspjeli sačuvati voćne elemente habanera (masovno dostupno).
Najelegantniji Häagen-Dazs sladoled izvrsno funkcionira u svako doba godine, pa i za Božić, pogotovo kad je ovako toplo. Ovaj je sladoled pun pravih voćnih okusa, s vrlo diskretnom slatkoćom (u supermarketima).
Slane srdele generala Gotovine senzacionalno su, supstancijalno jelo koje ostavlja dojam kao da dolazi iz neke gastronomske konobe, a ne iz tvornice. (Spar)
Jabučni balsamico ove štajerske obiteljske tvrtke spada među gastronomski najvrednije delikatesne proizvode u Hrvatskoj. (Vivat vinoteke).
Ovaj mali proizvođač iz zadarskog zaleđa može se pohvaliti zaista neobično ukusnim, srednje dugo odležanim pršutima, koji već prvim grizom uništavaju svu konkurenciju u supermarketima. Prtenjačini se pršuti, nažalost, mogu kupiti samo u njegovom butiku u Martićevoj ulici u Zagrebu.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.