Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

MRKVA JE NOVA CIKLA 4 egzotična recepta za uživanje u slatkim mladim proljetnim mrkvama

mrkva-g

Na proljetnim menijima zagrebačkih restorana mrkva je počela dobivati sve bolju poziciju. Pažnja koju su zadnjih nekoliko godina poklanjali cikli u svim njezinim raskošnim varijantama, chefovi su sada preusmjerili na mrkvu. Mrkva je, naravno, nezaobilazan sastojak milijuna jela, ali rijetko centralni element na tanjuru. Izvrsni curry od mrkve koji smo nedavno probali u Timeu, dobar je primjer vrednovanja ovog divnog korjenastog povrća koje u ovo doba godine možemo naći u izobilju u sočnom, slatkom mladom izdanju. Izbrali smo četiri recepta koja će vam dati nove ideje s mrkvom i insprirati vas na eksperimentiranje s njenim mnogim kvalitetama.

Glazirane pečene mrkve s kremom od indijskih oraščića

Sastojci

  • 700 g mlade mrkve, cijele, samo oprane i iščetkane
    2 žlice ekstradjevičanskog maslinova ulja
    2 žlice javorova sirupa
    2 žlice pistacija, krupno narezanih
  • Krema od indijskih oraščića
    3/4 šalice sirovih indijskih oraščića, namočenih
    1 limun, svježe cijeđeni sok
    1/4 šalice filtrirane vode
    sol
    papar

Dan prije namočite indijske oraščiće. Sve između 2 i 10 sati je okej.
Operite mrkve, osušite ih krpom. Na veliki plitki pleh za kekse stavite papir za pečenje, složite mrkve na pleh.
Pomiješajte javorovo sirup i maslinovo ulje. Promiješajte vilicom da se sve spoji. Prelijte mrkve i rukama okrenite mrkve, moraju biti potpuno prekrivene masnoćom.
Pecite mrkve na 200 stupnjeva 15 do 20 minuta, ovisno o veličini. Ne smiju se prepeći.Za umak pomiješajte namočene indijske oraščiće, limunov sok, vodu i dosta soli i stavite u blender. Sameljite u vrlo glatku masu. Ako je pregusta, dodajte još malo vode. Pečene mrkve malo posolite, popaprite i prelijte umakom. Pospite sjeckanim pistacijama.

Šrilankanski curry od mrkve

Sastojci

  • 400 g mrkve
    1 luk, srednje veličine, nasjeckan
    3 zelena čilija
    1 grančica listova curryja
    1 list pandana
    4 režnja češnjaka, sitno nasjeckana
    1/4 šalice kokosovog mlijeka, srednje gustoće
    1/6 žličice sjemenki gorušice
    1/4 žličice fenugreeka
    1/8 žličice kumina
    1/2 žličice čilija u prahu
    1 žličica korijandera u prahu
    1/8 žličice kumina u prahu
    1/8 žličice garam masale
    sol
    ulje

Narežite mrkvu na polukrugove. Narežite luk i zeleni čili. U loncu zagrijte ulje, dodajte sjemenke gorušice, fenugreek i kumin u sjemenu. Pržite oko 30 sekundi da začini zamirišu. Dodajte listove curryja, zeleni čili i zdrobljeni list pandana. Sotirajte 30 sekundi. Dodajte sjeckani češnjak. Još malo sotirajte. Dodajte luk, pržite dok luk ne postane staklast i zlatne boje. Dodajte mrkve i nastavite kuhati dok ne omekšaju. Dodajte garam masalu, posolite. Deglazirajte s ma.o vode i kuhajte još jednu minutu. Dodajte kokosovo mlijeko i kuhajte 20 minuta na srednje jakoj vatri, dok ne dobijete gusti i kremasti curry. Poslužite s naanom ili basmati rižom.

 

Salata od pečene mrkve s moleom od sezama

Sastojci

  • 3 žlice ancho čili praha
    2 žličice mljevenog kumina
    1 žličica mljevene crvene paprike
    1/2 žličice mljevenog crnog papra
    1/2 žličice mljevenog korijandera
    1 žličica soli

Za mrkve

  • 500 g malih mladih mrkvi, neoguljenih
    2 žlice maslinova ulja
    1 režanj češnjaka srednje veličine, usitnjen

Za mole od sezama

  • 1 žlica ulja
    1/2 malog luka srebrenca, nasjeckanog
    1 režanj češnjaka srednje veličine, usitnjen
    2 žlice tostiranog sezama
    30g crne čokolade
    1 žlica maslaca od kikirikija
    1/4 šalice povrtnog temeljca ili vode
    2 žlice grožđica
    2 cijela chipotle čilija u adobo umaku
  • 3 žlice ancho čili praha
  • 2 žličice mljevenog kumina
  • 1 žličica mljevene crvene paprike
  • 1/2 žličice mljevenog crnog papra
  • 1/2 žličice mljevenog korijandera
  • 1 žličica soli

Mješavina začina
Napravite mješavinu začina. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Rešetku za pečenje namjestite na srednju visinu.
Pomiješajte čili u prahu, kumin, papriku, papar, korijander i sol. Ostavite sa strane

Mrkva
Stavite mrkvu u veliki lonac, prelijte vodom i dobro posolite. Zakuhajte vodu na jakoj vatri. Kad zakuha smanjite i krčkajte 5 minuta da mrkva malo omekša. Izvadite mrkvu, ocijedite i stavite na krpu da se suši 5 minuta. Dodajte 2 žličice začinske mješavine i češnjak. Protresite da se sve pomiješa. Istresite začinjenu mrkvu na pleh. Pecite oko 40 minuta, dok se ne karamelizira. Okrenite par puta dok se peče. Pečenu mrkvu stavite u veliku zdjelu.Transfer to foil-lined rimmed baking sheet and spread out in an even layer. Roast until caramelized, about 40 minutes, turning once or twice during roasting. Transfer to large bowl.

Mole
Dok se mrkva peče, napravite mole. Odvojite sa strane malo nasjeckanog luka. U tavi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri, ulje mora početi cvrčati. Dodajte ostali luk i češnjak. Pržite često miješajući dok luk i češnjak ne omekšaju i postanu smeđi, trebat će vam oko 5 minuta. Dodajte preostalu začinsku mješavinu i kuhajte uz stalno miješanje dok začini ne zamirišu, oko 1 minute. Dodajte sezam, čokoladu, maslac od kikirikija, bučine sjemenke, temeljac, grožđice, narančin sok i chipotle.Miješajte i kuhajte dok ne dobijete homogenu, gustu, aromatičnu mješavinu. Trebat će vam oko 34 minute. Mješavinu stavite u blender. Dodajte ocat. Meljite oko 2 minute na velikoj brzini da dobijete glatki mole. Ako je pregust, dodajte malo temeljca. Posolite i popaprite.

Pečene mrkve pomiješajte s preostalim lukom, rotkvicama, svježim travama, limunovim sokom i maslinovim uljem.Na tanjur stavite mrkvu, pa veliku žlicu molea, pospite bučinim sjemenkama i pahuljicama čilija. Prelijte s malo maslinova ulja i odmah poslužite

Halva od mrkve s toplim lasijem od jabuke i pjenušca

Sastojci

  • 6 mrkvi, cijelih
    100 g maslaca, pročišćenog
    100 g šećera kristala
    50 g grožđica
    250 mil kondenziranog mlijeka, nezaslađenog
    3 cijele mahune kardamoma
    6 Granny Smith jabuka, cijelih
    50 g šećera kristala
    500 g punomasnog grčkog jogurta
    100 g šećera u prahu
    300 ml šampanjca

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
Ogulite i naribajte mrkve. Prokuhajte maslac ili koristite već pročišćeni maslac. Očistite kardamom iz mahuna. Zagrijte maslac i dodajte ribanu mrkvu. Miješajući pržite na umjerenoj vatri dok mrkva ne omekša i sva tekućina ne ispari. Dodajte šećer, kardamom i grožđice, dobro promiješajte. Dodajte kondenzirano mlijeko i kuhajte na srednje jakoj vatri stalno miješajući, dok se mješavina ne zgusne.
Ogulite jabuke i narežite ih na četvrtine pa uklonite koštice. Stavite jabuke na pleh, pospite šećerom i pecite u pećnici dok ne omekšaju. Izvadite jabuke iz pećnice i stavite ih u blender. Kratko sameljite da dobijete pire.
Pomiješajte jogurt i šećer u prahu.
U posudu stavite drobljeni led i dodajte pjenušac. Nježno pomiješajte
U visoku zdjelicu stavite prvo topli kompot od jabuka, onda žlicu jogurta, a na vrh malo leda od pjenušca. Poslužite iz halvu od mrkve. Sve osim leda od pjenušca može se pripremiti unaprijed

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.