Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Chef Marko Alilović predstavio je osvježeni Timeov meni, na kojem briljira senzacionalni curry od mrkve

time-2018-mrkva

Dakle, curry od mrkve, koji se unatrag nekoliko dana pojavio na novoj verziji jelovnika popularnog zagrebačkog restorana Time, doista je nevjerojatno dobar. Riječ je o najuzbudljivijem vegetarijanskom jelu koje se trenutno može naručiti u Zagrebu. Curry ujedinjuje tri načina i tri teksture pripreme mrkve, s izvrsnim začinskim dodirima i bogatom, ali ne pretjerano naglašenom bazom currya koja ne zasjenjuje glavnu zvijezdu ovog sjajnog tanjura: mladu mrkvu. Curry od mrkve sastoji se od mrkve pečene u jogurtu, egzotičnog mirisnog pirea od mrkve s baharatom i lagano hrskave ukiseljene mrkve. Korištenje maslaca od currya daje jelu dodatnu kremastost, a kiselo vrhnje svježinu. Lijepo je vidjeti kako mlada mrkva postaje središte interesa sve većeg broja ambicioznih hrvatskih chefova (za vikend smo u lošinjskoj Alhambri također jeli fino elaboriranu verziju mrkve).

time-sipa

Tagliatelle od sipe

time-2018-cips

Osim ovog iznimno uspješnog jela, na novom se Timeovu meniju posebno ističu tagliatelle od od sipe. Sipinoj mekoći i čistom, morskom okusu suprotstavljen je čips od riže s kremom od kulena. Ova originalna varijacija na temu glavonožaca i choriza iznimno je popularna u španjolskim, ali i drugim europskim kuhinjama. U malim lignjama s prženim chorizom svojedobno smo uživali u Robuchonovu pariškom Atelieru. Timeova verzija osvježena je gelom od jabuka i umakom od krastavaca.

time-2018-dondole

Školjke sa čilijem i prženim češnjakom

time-2018-salata

Salata s hrskavom janjetinom i tete de moine sirom

Na Timeovu bi se jelovniku uskoro trebala naći još dva prilično uzbudljiva jela, koja smo kušali prošli tjedan. Školjke, dondole ili dagnje, u umaku od čilija i prženog češnjaka perfektno su, prilično neodoljivo jelo za ručak, dok je janjeća pljeskavica upravo izvanredna. Janjeća pljeskavica, načelno govoreći, nije nešto što očekujete od Timea. No, kako se Timeov fusion temelji na hrvatskim sastojcima pripremljenima azijskim rukopisom, tako bi se i pljeskavica od paške janjetine napravljena dosta drukčije nego u restoranima koji inače drže janjeće mljeveno meso, mogla ugurati u uži izbor Timeovih ovogodišnjih favorita.

Pljeskavica od paške janjetine s humusom

Jedna od značajki Timeova aktualnog menija jesu jela kreirana za dijeljenje. Gosti sada mogu naručiti četiri sharing menija. Prvi se sastoji od sushija, carpaccia, spring rollsa i gyoza, drugi od tri vrste juhe uključujući vrhunsku juhu od dashija, treći od steakova i ribljih filea, s curryem i tikkom masalom, četvrti od selekcije modernih, lijepih deserata chefa Roberta Hromalića.

Timeov novi glavni chef Marko Alilović, tehnički iznimno kompetentan kuhar, vratio se u Zagreb iz bečkog Grabena, restorana što su ga vlasnici Papaye prije nekoliko godina bili otvorili u strogom centru austrijskog glavnog grada. Prije Grabena, Alilović je godinama kuhao u paškom Boškincu. Timeov jelovnik uskoro bi se trebao obogatiti i prvim zagrebačkim omakaseom. Riječ je o degustacijskom meniju koji se uglavnom temelji na sushiju i sashimiju, i čiji se sastojci mijenjaju u skladu s dnevno dostupnom ribom, rakovima i školjkama.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.