U utorak 11. travnja u Petrinjskoj ulici u Zagrebu nekoliko metara od Mundoake, otvara se Xato, novi restoran chefa Tvrtka Šakote. Šakota je, kako je poznato, Mundoaku svojedobno razvio u najpopularniji restoran u Zagrebu i na scenu uveo modelformat ozbiljnog kuhanja u inačicama street fooda koji se više ili manje uspješno nastavio širiti kroz niz novootvorenih bistroa u gradu. Nakon razlaska s investitorima iz Mundoake Šakota se udružio s osnivačem RougeMarina Marinon Medakom i poprilično ojačao taj restoran, nakon toga zajedno su otvorili i mesnicu Santoku specijaliziranu za konfekcionirano meso sa Šakotinim marinadama, a Šakota je nedavno u novom bistrou na početku Jurišićeve ulice uveo još jedan novi žanr, Taco’s &Burger Barr. Ta je operacija bila istodobno širenje posla i prijelazni projekt koji je donosio novac dok se čekalo otvorenje reatorana Xato, koji Šakota najavljuje kao svoj najambiciozniji projekt do sada.
Xato je inače naziv jednog od najpoznatijih katalonskih umaka, koji se bazično priprema od lješnjaka, badema, češnjaka, inćuna, octa i maslinova ulja (u raznim verzijama xato se obogaćuje nizom drugih dodataka). Xato je također naziv katalonske salate od bakalara, inćuna i endivije, u xato umaku.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.