

Korak iz restorana Korak i Šakota iz restorana Nav, ali i više drugih lokala, primjeri su uspješnih progresivnih chefova. Bernard Korak, čiji obiteljski restoran na Plešivici već nekoliko godina zasluženo drži Michelinovu zvjezdicu, radio je, među ostalim, u Hiši Franko Ane Roš i glasovitoj Osteriji Francescani Massima Botture, jednom od najboljih restorana na svijetu.







Bernard Korak svesrdno se trudi ispisivati tradicijsko-moderni kulinarski rukopis, temeljen na otprilike devedeset posto sastojaka s Plešivice i obližnjih područja; riječ je uglavnom o sezonskoj hrani. Bernard Korak je u proteklih pet godina izrastao u jednog od najvećih gastronomskih autoriteta kontinentalne Hrvatske.







Tvrtko Šakota, višestruki pobjednik u izboru Kulta Plave Kamenice za Chefa godine, u mnogim je segmentima i dalje najradikalniji hrvatski chef.
Šakota, primjerice, u svom laboratorijskom Navu kuha posve sam, što je, globalno gledano, gotovo jedinstven slučaj. Šakota svaki tjedan, a katkad i svakodnevno, mijenja Navov degustacijski meni, koji sadrži minimalno desetak sljedova. Šakota sustavno podržava niz malih proizvođača prirodne hrane.
No, najvažnije je što je Tvrtko Šakota uspio stvoriti ne sasvim malu restoransku grupu, koja danas broji pet lokala raznih žanrova u Zagrebu i Poreču: uz Nav to su Bekal, Fogo, Salo i Spinnaker. Bit će ih još. Tvrtko Šakota jednako je važan kao restorater i kao chef.



Zmajska pivovara Andreja Čapke tradicionalni je partner Kulta Plave Kamenice u izboru Chefa godine. Zmajska pivovara najstarija je profesionalna hrvatska craft pivovara, koja je u dulje od deset godina postojanja na tržište lansirala više od stotinu autorskih piva. Najnovije Zmajsko gastronomsko pivo zove se Ransiki Temptation, napravljeno je kao dio linije Cacao Puro u suradnji s Taman čokolatijerima. Proizvedeno je s indonezijskim kakao ljuskicama, ima 11 posto alkohola, gusto je kao Dingač i fenomenalno se slaže s odležanim steakovima, wagyuom, tartarom od jelena i crnom čokoladom. Zmajska pivovara uskoro otvara veliki pub po imenu Sip na zagrebačkom Trnju.
Ove je zime Chefa godine Kulta Plave Kamenice biralo više od četrdeset profesionalaca iz hrvatske restoranske industrije. Radi se o chefovima, restoraterima, investitorima, novinarima i gastropromotorima. Svaki je birač mogao glasati za pet chefova. Prvo mjesto donosi 10, drugo 8, treće 6, četvrto 4 i peto 2 boda.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.