Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

FENOMEN VINSKOG UGOSTITELJSTVA Premda nisu restorani, vinarije Deklić i Rossi jučer su bile pune poput najpopularnijih istarskih restorana

U nedjelju u 10:56 kad smo parkirali kraj vinarije Rossi, na terasi s prekrasnim pogledom na zelenu Istru, već je sjedilo nekoliko gostiju. Vinarija Rossi otvara se u 11. Oko 13:45, pošto smo poslije temeljitog kušanja novih vina Rossi kretali prema obližnoj vinariji Deklić, kušaonica i terasa obitelji Rossi bile su prepune. Ali ne stranaca. 

“Dolazi nam jako puno lokalnih gostiju, osobito iz Poreča. Dođu na čašu ili butelju vina, ili na koktele. Čuli ste da je zadnjih sat vremena shaker stalno radio,“ rekao nam je Marko Rossi, glavni enolog kuće Rossi. Petnaestak minuta kasnije, na velikom parkiralištu monumentalne vinarije Deklić iznad Vižinade, nismo vidjeli nijedan automobil sa stranim registracijama.

A kod Deklića je bila još veća gužva nego kod Rossija. Mnogo je ljudi i jelo: Deklići u timu imaju i jednog vrlo mladog i prilično talentiranog kuhara. Dino i David Deklić kažu da im je vinarija svaki vikend puna hrvatskih gostiju.

Istra upravo doživljava fenomen vinskog ugostiteljstva. Taj je fenomen, kao i mnogošto drugo u Istri, prije desetak godina pokrenula obitelj Kozlović. Vinsko je ugostiteljstvo, međutim, eksplodiralo s novom vinarijom Klaudija Tomaza, gdje se stolovi često moraju rezervirati danima unaprijed. Vinarije Deklić i Rossi sada pokazuju rastuću važnost vinskog ugostiteljstva za vinsku industriju.

Vinsko ugostiteljstvo nije ništa novo. Mnoge velike svjetske vinarije poslužuju degustacijske menije i kuhinju na razini Michelinovih zvjezdica: Krug, Dom Pérignon i Jacques Selosse tri su poznata primjera iz Champagne. U Hrvatskoj se vinsko ugostiteljstvo zasad najviše razvilo u Istri, ali i Michelinov restoran Bernarda Koraka donekle spada u taj žanr.

Klasični će se ugostitelji morati naviknuti na snažnu konkurenciju vinskog ugostiteljstva, jer vino traži hranu. A svi oni gosti koji žele obilaziti vinarije i kušati vina ondje gdje se proizvode, žele i jesti. Vinsko ugostiteljstvo uskoro će postati relevantan dio hrvatske restoranske scene.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.