Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

BIZNIS KARTICA 12 najboljih restorana za božićni poslovni ručak u širem centru Zagreba

theatrium

Poslovni ručak, važan ritual koji se uglavnom plaća kompanijskim karticama, dobiva posebno značenje krajem studenog i u prvih dvadesetak dana prosinca: poslovni partneri žele si čestitati blagdane, razmijeniti darove, još jednom definirati planove za suradnju u dolazećoj godini i, najvažnije od svega, učvrstiti i proširiti networking.

Umrežavanje već dulje vrijeme čini glavni smisao poslovnih ručkova. Budući da su ručkovi i dalje iznimno važan oblik poslovne komunikacije, evo naše liste restorana u širem centru Zagreba, koji su osobito pogodni za business lunch. Pod širim centrom Zagreba podrazumijevamo prostor od Martićeve do Britanskog trga u smjeru istok-zapad, i od Zvijezde do Esplanade, u smjeru sjever-jug. Zbog ovog prostornog ograničenja na listi nema nekoliko iznimno popularnih restorana za poslovne ručkove, poput Tekke, Tača, Vukušića i Zelendvora. No, u vrijeme Adventa skoro svi žele biti u centru.

1. Carpaccio, Teslina, za klasične biznismene

Carpaccio je dugogodišnji simbol pouzdanosti i energične atmosfere. Hrana je uvijek dobra, katkad odlična, porcije jako velike, cijene normalne, servis uglavnom prvorazredan, a jela s crne ploče baziraju se na posve svježim, sezonskim sastojcima. Nitko se nikad ne žali kad ga pozovu na poslovni ručak u Carpaccio.

2. Theatrium, Teslina, za gurmane

theatrium

Theatrium je najbolji gastronomski bistro u Zagrebu. Skoro sve što skuha chef Filip Horvat zadovoljava dvije bitne značajke: jako je ukusno i nikad nije banalno. Horvat je uspješan u svim formatima, od rižota i pasti, preko bečkog i Wellingtona, do kompleksnijih jela s kavijarom, ježincima i dugo kuhanim umacima. Izbor vina, osobito stranih, može biti senzacionalan.

3. Kiyomi, Gajeva, za obožavatelje umamija

Kiyomi je uvjerljivo najbolji azijski restoran u strogom centru Zagreba. Kiyomijevi programi za ručak, bilo da je riječ o azijskim okruglicama ili sushiju, predstavljaju iznimno dobru i ukusnu vrijednost za novac. Vinska karta je odlična.

4. Le Bistro, Esplanade, za one koji žele impresionirati

Le Bistro je jedan od najljepših lokala u strogom centru Zagreba. Meni se mijenja svakih nekoliko mjeseci, ali zadržava čvrstu formu: desetak predjela, juha, rižoto, pet ili šest glavnih jela i klasici: štrukli, bečki, tartar biftek, salata Cezar, juha od luka. Bistro ima vrlo dobar izbor vina na čaše.

5. Vinodol, Teslina, za znatiželjne klasičare

Vinodol gotovo virtuozno balansira između klasičnih nacionalnih jela poput velikih pečenja, brudeta i zagrebačkog odreska i maštovitih sezonskih specijaliteta Kristiana Godinića, poput sarme s dimljenim pireom, bakalara u crnom grahu ili buče s kestenima u dashiju. Svakako treba spomenuti i odlične T-Boneove odležane steakove.

6. Zlatna školjka, Martićeva, za peskatarijance

Zlatna školjka uvjerljivo je najbolji riblji restoran u širem centru Zagreba, s odličnim izborom rakova i oborite ribe i vrlo dobrim servisom, ali i s neobično jeftinim dnevnim jelima.

7. Batak, Cvjetni trg, za carnivore s velikim apetitom

Porcije u Batku i dalje su jako velike, cijene niske do umjerene, a ove zime osobito su popularne sarma, zimska plata s ogromnom količinom mesa, namaz od čvaraka i pljeskavica s hrskavom koricom od čvaraka. Batak, međutim, nudi i lakše opcije, poput tartara od lososa i velikih salata.

8. Cynic, Martićeva, za hipstere vegetarijance

Novi bistro i kafić u Martićevoj ne drži meso, ali Cynic servira niz zabavnih malih jela od povrća, s vrhunskim zanatskim kruhom i pecivima. Vinska lista nije velika, ali je prilično zanimljiva. Cynic drži isključivo vina koja se deklariraju kao prirodna, štogod to zapravo značilo.

9. Nico’s, Europski trg, za enofile

Štrukle Gorana Kočiša, odličan tartar biftek, fini janjeći kebab i raznolika, ekspertna vinska karta Marka Rundeka jaki su razlozi za poslovni ručak u sve boljem bistrou u Ban Centru. Nico’s vinska karta sadrži oko 150 etiketa.

10. Pod zidom, Pod zidom, za ljubitelje ambicioznog comfort fooda

Pod zidom je gastronomski bistro s neobično visokom razinom kuhanja. U zadnje vrijeme ondje se jedu baršunasta juha od kestena i gljiva, inovativna verzija vitella tonnata i krepki, preveliki rižoto s biftekom. Izbor vina na čaše nije loš.

11. Baltazar, Nova Ves, za nostalgičare

baltazar-interijer

Baltazar obitelji Čimbur uspješno ulazi u peto desetljeće neprekidnog rada. Baltazar je jedini restoran u centru koji peče vrhunski, klasični roštilj i redovito drži plemenitu bijelu ribu. Ni lista steakova nije loša.

12. Asia, Nova Ves/Zvijezda, za sinonostalgičare

asia-nova-ves

Asia je stalno puna jer predstavlja odličnu vrijednost za novac i isporučuje eurokineske okuse i teksture na koje su Zagrepčani odavno navikli. Ako ručate dim sum, koji se svakog jutra pripremaju ručno, možete se fino najesti za dvanaestak eura po osobi. A ni velika jela, poput hrskave patke Asia ili tie pan škampa, nisu osobito skupa.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.