Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Na Barolo i Barbaresco Akademiji u Zagrebu kušala su se vina Angela Negra, Fontanefredde, Giovannija Rossa i vinarije Réva Miroslava Lekeša

Prošle srijede u organizaciji festivala Taste the Mediterranean i piemontske vinske škole Langhe u hotelu Double Tree by Hilton, prisustvovali smo trosatnoj Barolo i Barbaresco akademiji. Na masterclassu koji su vodili Sandro Minella i Daniel Čečavac, četrdesetak hrvatskih vinskih profesionalaca imalo je priliku detaljno se upoznati s renomiranim talijanskim vinskim apelacijama Barolo i Barbaresco. 

Barolo i Barbaresco najpoznatiji su sorti po nebbiolo, koja je dobila ime od nebbia, talijanskoj riječi za maglu. Nebbiolo je crna sorta koja daje vina povišenih kiselina, visokih alkohola te izrazito čvrstih u dosta slučajeva hrapavih tanina. 

Amfiteatri Barola i Barbaresca dom su vinograda niza kultnih pijemontskih vinara. Vinogradi su smješteni na brdašcima različitih elevacija koja čine rapsodiju na stotine malih parcela i proizvođača koji su toliko opsesivni s kvalitetom, da većina njih vinificira svaku parcelu zasebno. Upravo zbog toga, Piemonte se opisuje kao Burgundija Italije, dok se nebbiolo uspoređuje s najkvalitetnijim karakteristikama crnih pinota, a to su izrazita parfemičnost i elegancija. 

Stručno predavanje osim povijesti regije Langhe i stvaranja Barola i Barbaresca, uključivalo je detaljnu analizu geoloških i klimatoloških faktora koji direktno utječu na nebbiolo i konačni vinski stil. 

Barolo i Barbaresco imaju identičan sastav tla, ali za razliku od Barola, Barbaresco zbog nižih nadmorskih visina i utjecaja rijeke Tanaro ima topliju mikro klimu, pa tako i ranije sazrijeva u vinogradu što daje elegantniji izričaj nebbiola. 

Razgovaralo se o DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) legislativama Barola i Barbaresca i o takozvanim MGA (Menzione Geografica Aggiuntiva) zaštićenim mikro lokalitetima kakvih Barolo broji 170 a Barbaresco 66. 

Na masterclassu se kušalo dvanaest uzoraka Barola, Barbaresca i Langhe Nebbiola od proizvođača kao što su Angelo Negro, Fontanafredda i Giovanni Rosso s položaja poput: Serralunga d’Albe, Pajorèa te najvišeg vinograda u Barolu, Bricco delle Violea. Predavanju je prisustvovao i Miroslav Lekeš, poduzetnik i vlasnik vinarije Réva u Barolu, sa svojim klasičnim Barolom napravljenim spontanom fermentacijom od organski uzgojenog grožđa koji je parfumiranim notama kadulje, ružinih latica i tamnih višanja privukao pozornost mnogih. 

Gospodin Lekeš osvrnuo se na troškove održavanja vinograda u Barolu koji na godišnjoj bazi iznose i do 20.000 eura po hektaru. Ako uzmemo u obzir da je u Barolu prosječno zasađeno oko 4.000 loza po hektaru, dolazimo do godišnjeg troška održavanja od oko 5 eura po lozi. I dok maloprodajna cijena Révinog baznog Barolo kojeg smo kušali iznosi oko 45 eura, s druge strane za njihov Barolo Lazzarito trebate izdvojiti 800 eur

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.