Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Urania je sinoć bila najbolji bar u ovom dijelu svijeta. Koktele je miješao čuveni Hampus Thunholm, nekadašnji direktor pića u Fävikenu 

Švedski Fäviken bio je jedan od najradikalnijih i najpoznatijih restorana na svijetu. Chef Magnus Nilsson zatvorio je Fäviken pred Božić 2019., poslije jedanaest godina eksperimentiranja s najlokalnijim sastojcima koji se mogu zamisliti. Fäviken je imao dvije Michelinove zvjezdice, a o Nilssonu je snimljeno nekoliko ozbiljnih dokumentaraca, uključujući i epizodu čuvenog Netflixova serijala Chef’s Table.

Röda Huset, Stockholm

“O da, i dalje sam u kontaktu s Magnusom, čujemo se svaki dan, on je moj dobavljač jabuka,” rekao nam je u utorak navečer Hampus Thunholm, koji je tri godine proveo kao direktor koktela i destilata u Fävikenu. “Logično je da se Fäviken zatvorio, i zatvorio se u najbolje vrijeme. Magnus sada vodi farmu s hotelom i restoranom i jako je sretan s novim projektom.”

Fävikenov direktor koktela i destilata sinoć je gostovao u zagrebačkom baru Urania na Kvaternikovom trgu. Gospodin Thunholm sada je vlasnik bara Röda Huset u Stockholmu, koji trenutno zauzima 35. mjesto na listi World’s 50 Best. Thunholm se u Röda Husetu posvetio afirmaciji najboljih mogućih sastojaka koje može pronaći kod lokalnih proizvođača.

Hampus Thunholm

Thunholm je na Kvatriću osobno miješao veličanstveno precizne koktele, koji su Uraniju sinoć učinili najboljim barom u ovom dijelu svijeta. Švedski je barmen za nastup u Uraniji pripremio četiri koktela: Rhubarb and Cream Soda, Tomato and Celery, Honey and Smoked Vinegar i Coriander and Jalapeño.

Rhubarb and Cream

Rhubarb and Cream Soda sadrži granitu od rabarbare, mezcal Siete Misterios, cream sodu sa šampanjskim kvascima i travu mirisavku, koja se na engleskom zove sweet vernal grass.

Tomato and Celery napravljen je od rajčica iz malog švedskog lučkog grada Vikensa, tekile Arette, šerija i celera. Honey and Smoked Vinegar bazira se na briljantnom bourbonu Michter’s, medu s velikog švedskog otoka Gotlanda i dimljenom octu. Coriander and Jalapeño, uz sjemenke korijandera i čili, sadrži Arette, Lillet Blanc i crveni ogrozd.

Tomato and Celery

Glavna značajka Thumholmovih koktela jest parfemerska preciznost. Oni imaju bouquet poput kompleksnih vina, koji se sastoji od pet ili šest distinktivnih mirisa. Te je mirise lako pojedinačno identificirati, ali oni tvore savršeno skladnu cjelinu.

U Tomato and Celery, primjerice, lako možete prepoznati crvenu aromu rajčice, zelenu aromu stabljike rajčice, distinktivnu, svježu aromu celera, oksidativnu notu šerija i snažne, ali nenametljive elemente tekile.

Coriander and Jalapeño

U Rhubarb and Cream Soda sve počinje cvjetnom slatkoćom rabarbare koja se ubrzo rastvara u sasvim drugoj vrsti slatkoće lagano zadimljenog mezcala i toni finih kremastih okusa koje balansiraju precizne kiseline i dim.

U Coriander and Jalapeño prvo osjetite pirezinski miris paprike, pa kapsaicinske arome čilija, zatim citrusne elemente korijanderovih sjemenki i još oporost ogrozda. Okusi su jednako precizni i distinktivni, kao da su izrezani skalpelom, a opet perfektno usklađeni.

U Coriander and Jalapeño osobito fascinira međugra čilija i slatkastog Lilleta, koja stvara neobični pikantno-slatki aftertaste. Svi su okusi dugi, intenzivni i autoritativni. Već dugo, još od berlinskog bara Wax On, nismo pili tako stroge a istodobno hedonističke koktele. Šest odličnih i originalnih koktela visoke svjetske klase platili smo 54 eura. Dakle, samo devet eura po koktelu.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.