
Enoist je novi istarski vinski projekt koji su pokrenuli zagrebački poduzetnici, ozbiljno zainteresirani za vino i turizam. Enoist je prije dvije ili tri godine okupio ekspertni dream team, jedan od najkompetentnijih u Hrvatskoj, pa je na prvom sudjelovanju na Vinistri osvojio nekoliko zlatnih medalja za malvazije i terane.
Enoist je zasadio vinograde u južnoj Istri, i to s više terana nego malvazije, gdje će već do Uskrsa dignuti kušaonicu, a kasnije i veliki vinski podrum s kapacitetom od oko 200 tisuća litara. Ove su godine Enoistovi vinogradi prvi put rodili, zasad sa simboličnim količinama, ali s obećavajućom kakvoćom.
Enoist racionalno širi portfolio, tako da je početkom ljeta pustio na tržište svoj prvi rose. Mi smo ga, nažalost, probali prekasno, početkom listopada, kad se zbog naglog dolaska hladne jeseni malokome piju rosei. Međutim, Enoistov rose toliko je dobar da zaslužuje zabilješku, čak i izvan sezone suhih ružičastih vina.
Enoistov rose iz 2024. napravljen je od kupljenog refoška iz sjeverozapadne Istre i sadrži 12,5 posto alkohola. Vino je oštro, vertikalno, osvježavajuće, slasno i dobro balansira voćne i herbalne elemente: herbalni su elementi važni za većinu dobrih rosea, jer ih čine kompleksnijima i karakternijima. Enoistov rose iz 2024. prilično je mineralan na završetku (ne i na nosu), što ga čini podesnim za puno raznih jela. U kišno nedjeljno zagrebačko popodne kuhali smo kod kuće, jer nam se bilo kakav izlazak u grad činio mazohističkim.
Pa smo složili krepki umak od sušenih istarskih kobasica mesnice i konobe Jadruhi iz Vižinade, koje smo prvo malo zapekli na vrućoj tavi a zatim dovršili u pjenušcu, ružmarinu i srednje pikantnom čiliju. Kobasice smo ubacili u tagliatelle kuhane u vodi s korom starog paškog sira, da bi jelo završili salsom od malih crnih rajčica, kapara, svježe mente, javanskog papra, limunove korice i maslinova ulja Ville Nai.
Na kraju smo u pastu umiješali hrpu svježe nastruganog žestokog paškog sira pravog artizana Dominika Škode. Ovo jelo, dakle, nije bilo posve blago ni najjednostavnije na svijetu. Međutim, Enoistov vibrantni rose sjajno se izborio s robusnom, aromatičnom, masno-kiselkastom istarsko-dalmatinskom tjesteninom.
Što znači da se može točiti i uz ambicioznu pizzu, uz sve moguće daskice sa suhim mesom i mariniranim i usoljenim ribama, kao i uz konvencionalni roštilj, od pilećih krila i zabataka, do ćevapa i pljeskavica. Budući da kod kuće imamo još bocu ili dvije, ovaj ćemo tjedan probati skuhati gustu juhu od bundeve: čini nam se da bi Enoistov rose mogao prikladno ublažiti i osvježiti prirodnu slatkoću najpopularnije hrvatske jesenske juhe.
Rosei, eto, mogu funkcionirati i poslije ljeta. Što je manje bitno, jer potrošači, prirodno, u ovo doba godine ne žele vidjeti rashlađene, orošene butelje ružičastih vina. Puno je važnije što se Enoist i ovim roseom potvrđuje kao potencijalno novi veliki igrač na istarskoj i nacionalnoj vinskoj pozornici.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.