Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

GODIŠNJI PREGLED BERBE KULTA PLAVE KAMENICE Danas govore Filip Bibić, Bastiàn, Franco i Edi Cattunar i David Štampar

U novom nastavku godišnjeg pregleda berbi Kulta Plave Kamenice donosimo izvještaje iz različitih hrvatskih vinogorja, koji potvrđuju tezu da je 2025. jedna od najboljih berbi u 21. stoljeću. Čini se da ni velike rujanske kiše nisu uspjele pokvariti optimizam vinogradara i vinara kad je riječ o kvaliteti ovogodišnjeg uroda.

Filip Bibić, Vina Bibich, Plastovo, Zagora

U sva tri vinogorja gdje beremo situacija je podjednako dobra i daje razloga za optimizam. Berba 2025. jedna je od najuravnoteženijih u posljednjih pet godina. Idealan omjer kiše i sunca, velike temperaturne razlike između dana i noći te opće stanje u vinogradu čine ovu godinu gotovo idealnom. Povratak u normalni ritam dozrijevanja omogućuje nam snažniji naglasak na svježini, kako kod bijelih vina, tako i kod crnih sorti. Shiraz i merlot zabilježili su gotovo savršene parametre. Autohtone sorte tek počinjemo brati, s iznimkom maraštine s posebnih položaja koja već fermentira u drvu.

Nadamo se da povremeni kišni dani do kraja berbe neće preokrenuti trenutno idealnu situaciju; dosad nije bilo naznaka bolesti, suše ni bilo kakvih ozbiljnih problema u vinogradima. Raniji dio berbe, branje sauvignona za R3 i merlota za R9, donio je svježinu i lepršavost, dok syrah i merlot ubrani za Bas da Bas upravo izlaze iz fermentacije i ulaze u drvo kao moćna crna vina. Specijalno odabrane pozicije za Sangreal Shiraz daju upravo ono što smo tražili – voćnost i pitkost.

Vinogradi stradali u lanjskom požaru, poput Alepha (Jezerine), polako se vraćaju u funkciju, s iznimkom rubnih redova, tako da ćemo ove godine brati grožđe za Aleph. Isto vrijedi i za LA Sin (Ilinovac), Bas de Fain (Ispod Kraja) i još neke pozicije. Nažalost, vinogradi shiraza u selu potpuno su uništeni. U sva tri vinogorja u kojima beremo – skradinskom, prominskom i zadarskom – situacija je podjednako dobra i daje nam razloga za optimizam.

Bastiàn, Buje

Iznimno smo zadovoljni kvalitetom grožđa. Moštovi izgledaju odlično pa očekujemo vrlo, vrlo dobra vina. Iako je nezahvalno ocjenjivati berbe dok berba najvažnije sorte, istarske malvazije, još traje, možemo detaljno opisati glavne značajke vegetacijske godine. Sezona je bila normalna, relativno vlažna, s ekstremno vrućim ali i kišovitim lipnjem. Loza je bila izložena jačem pritisku bolesti neposredno nakon cvatnje. Ali, iza toga se sve odvijalo normalno, osim dva iznimno jaka oborinska nevremena krajem kolovoza i početkom rujna.

Nažalost, bojimo se da bi takve kišne oluje mogle postati trajnije obilježje klime sjevernog Jadrana. Relativno topla zima nastavila se vlažnim i toplim proljećem, što je poguralo početak vegetacije nešto ranije u odnosu na prethodnih nekoliko godina. Ali, za razliku od ranijih godina, u svibnju je, u vrijeme cvatnje, sve izgledalo zaista idealno; jako lijepa potencijalna količina uroda i ujednačen razvoj bobica.

Činilo se da bi berba mogla početi veoma rano, pogotovo nakon vrućeg i vlažnog lipnja. Međutim, nagli pad noćnih temperatura sredinom kolovoza značajno je usporio dozrijevanje: zrioba se vratila prema terminima koje smo nekad smatrali redovitim za berbu. Tako da smo, nakon vrlo ranog početka berbe crnog pinota i chardonnaya za baze za pjenušce, morali malo usporiti i strpljivo čekati punu koncentraciju i zrelost istarske malvazije. Svaka najava jače kiše izaziva nervozu, s obzirom na to da je zemlja prilično natopljena poslije dva protekla nevremena.

Blagoslov bijele zemlje Bujštine i istarskih flišnih brežuljaka jest što rijetko pate od suše. Nedostatak je što i nekoliko dana poslije velike kiše naprosto ne možete ući u vinograd zbog ljepljive, blatne zemlje. Ali i ovim se okolnostima pokazuju dobri rezultati regenerativnog održavanja tla, organske gnojidbe i zelenih pokrovnih usjeva, jer živo i rahlo tlo prepuno malčiranih ostataka zelenih usjeva puno bolje podnosi izvanredne ljetne oborine.

U petak 12. rujna završili smo berbu malvazije, dok ćemo crne sorte, koje sad izgledaju veoma dobro, pričekati još dva tjedna. S obzirom na sve navedeno, iznimno smo zadovoljni kvalitetom grožđa, moštovi izgledaju odlično pa očekujemo vrlo, vrlo dobra vina.

Franco i Edi Cattunar, Nova Vas, zapadna Istra, Bujština

Prinosi su 30 posto veći nego lani, grožđe je odlično, a posebno se želimo zahvaliti beračima i cijelom timu Cattunar. Berbu smo započeli još 16. kolovoza na položaju Castagnari, gdje imamo 3,5 hektara mlade malvazije. Prve analize pokazale su optimalan odnos sladora i pH. Jako smo zadovoljni rezultatom koji smo dobili: fermentacije malvazije s tog položaja već je pri kraju.

Tri dana kasnije počeli smo brati malvaziju s položaja Bracanija, koji smo tijekom srpnja kratko navodnjavali. Dobili smo vrhunsko grožđe s odličnim parametrima. Zatim smo 23. kolovoza počeli s berbom u mladim vinogradima oko vinarije, na položaju Nova Vas, Žmergo. Berbu smo uspjeli završiti prije 29. kolovoza, kad je palo 90 litara kiše po kvadratnom metru, i 2. rujna, kad je palo čak 160 litara, što je privremeno odgodilo berbu No, grožđe iz starijih vinograda ionako nije bilo spremno. Obilna kiša nije utjecala na kvalitetu grožđa, ali je oštetila mlade nasade. Morali smo sanirati pristupne putove i kanale koje je bujica napravila u vinogradima.

Berbu smo nastavili 6. rujna malvazijom, sauvignonom, chardonnayem i bijelim muškatom. Završili smo 9. rujna, osim 4 hektara vrlo starih loza malvazije, koje kasnije dozrijevaju i od kojih proizvodimo naša macerirana vina, Nonno i Collinu.

Crne sorte sada su u izvanrednom stanju. Planiramo ih brati za petnaest dana. Nadamo se da im kiša neće naštetiti. Vrlo smo zadovoljni prinosima, koji su tridesetak posto veći nego lani, a još više kvalitetom grožđa i organizacijom berbe u ekstremnim vremenskim uvjetima krajem kolovoza i početkom rujna. Vjerujemo da će vina biti odlična, što pokazuju prve fermentacije. Želimo se javno zahvaliti svim beračima i cijelom timu Cattunar na iznimnom trudu u ovogodišnjoj berbi.

David Štampar, Međimurje

Fotografija/Mario Kučera

Grožđe nije bilo pod stresom. Sva će vina biti svježija, ali i punija nego lani. Krenuli smo s berbom drugog tjedna u rujnu, što je desetak dana ranije nego obično. Loza nije bila pod stresom kao lani. Temperature su se spustile, pa je vrijeme idealno za berbu. Dosad smo pobrali silvanac za mlado vino, žuti muškat i sivi pinot.

Sivi pinot ove će godine imati nešto jače tijelo i viši alkohol, ali i izraženiju svježinu, što će se osjetiti i u drugim vinima. Naime, ove smo godine samo poslije cvatnje imali određeni temperaturni šok. Kasnije su vremenski uvjeti u vinogradima bili idealni, osim par vrućih dana u kolovozu, što, srećom, nije utjecalo na pad kiselina.

Sada beremo prvi dio sauvignona, pa zatim drugi dio sauvignona i baze za pjenušac, a onda treći dio sauvignona, kao i merlot i cabernet franc za naše novo vino Mađerka 360 Rose. Pred kraj mjeseca brati ćemo grožđe za Pušipel Classic, a na kraju crne sorte.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.