Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

I dok gorskokotarski restorani još nemaju vrganje, zagrebački su ih puni. Jučer smo u Baltazaru ručali odličan carpaccio od vrganja

Početkom rujna željeli smo obići nekoliko gorskokotarskih restorana kako bismo afirmirali ikonografski gastronomski sastojak tog lijepog, romantičnog i turistički potencijalno atraktivnog područja. Međutim, u prvom tjednu rujna nekoliko renomiranijih lokalnih restorana, uključujući vrlo dobru Evu u Lokvama, bilo je na godišnjem odmoru.U Bitoraju, najpoznatijem gorskokotarskom restoranu, rekli su nam da vrganje očekuju za desetak dana. Uskoro ćemo provjeriti jesu li zaista stigli.

I dok se početkom rujna usprkos povoljnim vremenskim uvjetima u Gorskom kotaru nisu mogle jesti šumske gljive, Zagreb je, s kraćim prekidima, dulje od mjesec dana pun vrganja i lisičarki. Prvi ih je dobio Carpaccio, zatim smo u Taču probali fenomenalan carpaccio od vrganja, dok je par dana kasnije Hrvoje Kroflin u više jela virtuoznog degustacijskog menija u Manu2 koristio vrganje, lisičarke i puze. Jučer smo pak svratili na radni ručak u Baltazar. Blizu šanka, točno ispred blagovaonice, ugledali smo puno svježih vrganja. Pa nismo tražili jelovnik nego smo odmah naručili carpaccio od vrganja.

Carpaccio je bio perfektan, tanko ali ne pretanko narezan tako da se osjeti tekstura, i sasvim blago začinjen da se ne prekrije opojni šumski miris i bogati, zemljasti mesni okus vrhunskih vrganja. Baltazarov carpaccio od vrganja primjer je izvrsnog sezonskog ručka kakav bi se trebao posluživati i u krajevima gdje raste mnogo vrganja. Sirovi vrganji sjajno su se složili sa sočnim Spice Routeom, pinotageom iz Swartlanda (Južnoafrička Republika) koji se u Baltazaru toči na čaše.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.