
Prije pandemije smo mogli govoriti o Rijeci i njezinom širem području kao kraljevstvu ćevapa i roštiljarni. Svaki novi restoran, a i poneki kojima nije najbolje išlo, bili su posvećeni ćevapima i grilu. Nemamo ništa protiv ove vrste kuhinje, naprotiv, uživamo u njoj, ali kad je svaki restoran takav scena postaje depresivna, gosti postaju letargični i gube nadu da će im se ponuditi nešto bolje.
Takva situacija na Primorju je posebno zastrašujuća, jer na ovom području očekujete da ponudom dominira svježa riba i da takvi restorani imaju publiku. Stanje se ipak poboljšalo nakon pandemije. Nekoliko novih otvorenja istaknutijih lokalnih chefova prodrmalo je scenu i otvaranje novih roštiljarni se prorijedilo. Gotovo da se i ne sjećamo kad je zadnji put otvorena neka nova, neke su se i zatvorile. Ostali su oni koji su među boljima ili najbolji. Jedan od njih je svakako Oštarija Osojnak u Pobrima iznad Opatije, koju nakon nekoliko obilazaka možemo proglasiti najboljom na Kvarneru. Ovo su razlozi:
1. Za ćevape i pljeskavice koriste zaista odlično meso od kontroliranog dobavljača. Osojnak zna što je u sastavu mesa i naravno nikad ne zamrzava meso. Rezultat su najmekši i najsočniji ćevapi koje smo probali u zadnjih nekoliko mjeseci.
2. Kuhar koji priprema ćevape na otvorenom roštilju zna što radi. Ćevapi i pljeskavice nisu prezadimljeni, ali dim je dobro doziran. Ćevapi nisu prepečeni već grilani u minutu, nemaju nepotrebnih dodataka. Samo meso i sol.
3. Porcije su otpimalne, nisu prevelike ni premale.
4. Konzistencija. U zadnjih godinu dana smo četiri puta posjetili Osojnak. Kvaliteta je uvijek bila jednako dobra. Kvaliteta hrane u nekim riječkim roštiljarnama zna opako varirati, ovisno o tome tko radi na roštilju.
5. Detalji. Osojnak nije starinska roštiljarna već veoma dobar restoran. Na stol se donosi ljuti umak Volim Ljuto, maslinovo ulje je etiketirano i solidno. Pribor i tanjuri su atraktivni za roštiljarnu, tanjuri na stol dolaze vrući. Baš kako treba.
6. Prilozi su izvrsni. Pomfrit je domaći i pripremljen bolje nego u većini skupljih restorana. Lepinja je na podjednakoj razini. Kajmak dolazi na primjerenoj temperaturi. Pečena paprika je lijepa i sočna, samo bi trebalo smanjiti količinu češnjaka.
7. Ostala ponuda je također pametno osmišljena. Jednom smo u Osojnaku pojeli vrlo dobre jetrice, teletinu, kobasice i kupus. Sve je bilo jednako dobro.
8. Vinska lista nije zapostavljena. U velikoj većini roštiljarni vinska lista ne postoji ili se može naručiti bijelo ili crno vino, pa ćete dobiti neko užasno kućno vino. Jučer smo u Osojnaku pili Sontacchijev crni pinot po pristojnoj cijeni od 31 eura.
9. Osoblje je profesionalno i efikasno, ljetna terasa simpatična i ugodna.
10. Cijene su i više nego pristojne. Jučerašnji smo račun platili 85 eura, a sastojao se od porcije ćevapa, pljeskavice sa sirom, svinjskih ražnjića, pomfrita, pečene paprike, lepinje, kajmaka i buteljke vina.
Put za Forticu 1, Pobri
HRANA 4 VINO +3 SERVIS 4 AMBIJENT -4
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.