Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

BOŽIĆ U LIMU U Vikingu smo pojeli najčišću salatu od rakovica, kojih ove godine gotovo da nema jer su ih, navodno, pojele hobotnice

“Znate, stari peškaduri kažu da je rakovica ove godine manje, jer je more prepuno hobotnica. A hobotnice se hrane rakovicama”, tumačio nam je u nedjelju oko jedan nenadmašno šarmantni Robi Rojnić, maître d’ Vikinga u Limskom kanalu, jednog od najboljih istarskih ribljih restorana.

“Ali nije to samo zbog hobotnica. Radi se o dugoročnom trendu smanjivanja broja rakovica u Istri. U Rovinju ste prije dvadesetak godina rakovicu mogli uhvatiti blizu obale, a sad ih uopće više nema. Kad sam se počeo baviti ovim poslom, i ribari i kuhari govorili su da se rakovice iz Premanture okusom jako razlikuju od rakovica iz Rovinja, a da su rakovice iz Novigrada opet različite od rakovica iz Rovinja i Premanture. Sve to zbog drukčije ishrane na pojedinim lokacijama. Danas je, nažalost, u Istri premalo rakovica da bismo ih mogli uspoređivati”, nastavio je svoj masterclass o rakovicama žovijalni gospodin Rojnić. Da bi nam donio fenomenalnu salatu od kvarsnerskih rakovica, jer ni Viking nije uspio nabaviti istarske, premda su u punoj sezoni.

Rakovice smo ove zime dosad jeli kod Morena Coronice doma. Nismo ih dobili ni u jednom restoranu, iako ih u ovo doba godine uvijek tražimo. Nije ih bilo čak ni u Batelini, koja načelno drži sve što pliva ili hoda po morskom dnu, a da je ukusno; u restoranu obitelji Skoko prije desetak dana kazali su nam da se rakovice ove godine slabije love.

Vikingove rakovice, kvarnerske a ne istarske, bile su uistinu senzacionalne u čistoći okusa. U oklopu je posluženo čisto, nezačinjeno bijelo meso. U zdjelici kraj ljušture donijeli su nam smeđu kremu od “iznutrica” rakovice. Kad smo kremu umiješali u meso, uz par zrna soli, dvije kapi Chiavalonova ulja i kap limuna, dobili smo briljantni koktel koji nam otvara apetit i dva dana kasnije, dok pišemo ovaj tekst.

Osim rakovica za sjećanje, u ugodno popunjenom Vikingu pojeli smo desetak ožujski debelih kamenica, par preslatkih škampa na pari i sočnu, ukusnu škrpinu s gradela. Nismo, nažalost, imali dovoljno apetita da bismo se suočili s velikom umbrinom, relativno rijetkom mesožderkom raskošnog okusa i čvrste teksture, koja je u nedjelju sa živim hlapovima dominirala Vikingovim impresivnim ribljim pladnjevima. Uz svakodnevno bogat izbor divljih riba i rakova, logično je da je 60-godišnji restoran obitelji Matošević pun cijele godine.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.