Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Batelina u Kopenhagenu vjerojatno ne bi smjela raditi. Sve je drugo u restoranu obitelji Skoko i dalje jako dobro 

Još prije sedam godina, u travnju 2019., u glavnoj robnoj kući u Kopenhagenu pokušali smo kupiti Vanity Fair i Wine Spectator za gotovinu. Nije nam se dalo vaditi karticu za tako mali novac. Ljubazna prodavačica u kiosku robne kuće rekla nam je da cijela robna kuća već neko vrijeme ne prima gotovinu. Dakle, još prije sedam godina u Kopenhagenu nismo mogli kupiti novine za cash.

U međuvremenu se dogodila pandemija, koja je bezgotovinsko plaćanje učinila univerzalnim: danas u avionu ne možete platiti piće gotovinom, a nikome ne pada na pamet da vam naplati ručak ili večeru u cashu. Nikome osim vlasnicima Bateline, jako dobrog ribljeg restorana kraj Pule. Batelina, naime, i dalje prima samo cash, pa danas vjerojatno ne bi mogla poslovati u Kopenhagenu i u dobrom dijelu naprednije Europe. Zaista ne razumijemo zašto bilo koji ugostitelj očekuje da njegovi gosti za sobom nose snopove eura. Ili da uoči plaćanja računa obilaze okolne ulice u očajničkoj potrazi za bankomatima. Koji, osobito u zimsko vrijeme, mogu biti izvan funkcije.

Ne računajući činjenicu da ne bi mogla raditi u mnogim europskim gradovima, Batelina je i sinoć pokazala da je jedan od najboljih istarskih ribljih restorana. Za predjelo su nam, među ostalim, donijeli fenomenalnu paštetu od barbuna i još bolji tartar od luca. 

Lucovi i ličevi, koji su jučer dominirali uvijek preukusnim Batelininim predjelima, u hrvatskim se ribljim restoranima ne poslužuju previše često, što je šteta jer imaju veoma ukusno meso. Nažalost, sinoć u Batelini nije bilo rakovica: konobari kažu da se zasad slabo love. Ali bilo je uobičajeno izvrsnih srdela.

Za glavno jelo naručili smo velike trilje od kamena. Trilja je naša najdraža jadranska riba. Batelinine trilje jučer su bile savršeno svježe, perfektno pečene, intenzivno jodirane, kremaste i općenito veličanstvene. Batelinine trilje spadaju u sam vrhunac jednostavne jadranske gastronomije: ne znamo što bi iz Jadrana moglo biti značajno ukusnije od naše jučerašnje večere. Uz zaista sjajnu hranu obitelji Skoko popili smo butelju OMO malvazije Milana Budinskog iz 2021. i Veraldinu single vineyard malvaziju Castagnari. Obilnu večeru za četvero platili smo 265 eura.

BATELINA

Čimulje 25, Banjole

HRANA 5/5  VINO 3/5  SERVIS 4/5  AMBIJENT 3/5

VISA Inspire_logo_web copy
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.