Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

VELIKI TRIO Nikad ni jedan zagrebački restoran nije imao jednog od najboljih chefova u zemlji, jednu od najboljih slastičarki i jednog od najboljih sommeliera, kao što danas ima ManO2

The Big Three uobičajeni je izraz u profesionalnoj košarci, kojim se opisuju ekipe s tri superzvijezde. U najboljim godinama Golden State Warriorsa, Veliki su trio činili Steph Curry, Klay Thompson i Draymond Green (u dvije sezone pridružio im se i Kevin Durant, pa su imali Veliku četvorku). U San Antonio Spursima, Veliki su trio jednom davno činili Tim Duncan, Manu Ginobili i Tony Parker. Relativno se rijetko događa da NBA sastav ima tri superzvijezde, pa je zato izmišljen naziv The Big Three. U Hrvatskoj, osobito zagrebačkoj gastronomiji, još se rjeđe događa da jedan restoran ima Veliki trio na tri ključna mjesta: na poziciji glavnog chefa, slastičara i sommeliera. Zapravo, u zagrebačkoj restoranskoj industriji to se nije dogodilo doslovno nikad do sadašnje postave ManO2.

Noel je, primjerice, u danima ponosa i slave imao velikog chefa i dva sjajna sommeliera, ali nije imao pastry chefa njihovog ranga. Mario Čerhak u Marcellinu nije imao ni slastičara ni sommeliera; gospodin Čerhak sve je radio sam, gotovo kao Tvrtko Šakota danas u Navu ili Filip Horvat u Theatriumu.

Veliki restoran svjetske klase morao bi, međutim, imati velike igrače na sva tri glavna položaja kad je riječ o hrani i piću (četvrti je glavni restoranski položaj šef servisa, što katkad obavlja sommelier kao u slučaju Brane Vukšića u Pelegriniju).

Tri velika igrača na pozicijama glavnog chefa, sommeliera i pastry chefa omogućuju da restoran isporučuje perfektnu hranu, fenomenalne deserte i najbolju dostupnu vinsku pratnju. ManO2, ponovimo, jedini je zagrebački restoran svih vremena s Velikim triom.

Hrvoje Kroflin jedan je od najboljih chefova u Hrvatskoj: pedesetak profesionalaca koji za Kult Plave Kamenice biraju Chefa godine i Restoran godine proglasili su Kroflina najboljim hrvatskim chefom. Nika Čavlović jedna je od najdarovitijih hrvatskih slastičarki; Dobra hrana nedavno je proglasila 22-godišnju Čavlović slastičarkom godine.  

A 25-godišnji Toni Borovina još nije ušao u finale Hrvatskog sommelierskog prvenstva isključivo zato što se nije natjecao (što je golema šteta). Borovina je, nesumnjivo, jedan od tri najbolja aktivna sommeliera u Hrvatskoj.

Budući da na sve tri ključne pozicije ima vrhunske, iznimno darovite, tvrde profesionalce, sasvim je logično da je ManO2, sveukupno gledajući, najbolji zagrebački i jedan od najboljih hrvatskih restorana. Na potezu je Michelin.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.