Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ugledni ugostitelj: Nitko ne bi ništa naručivao, a ni kupovao, da su cijene danas izražene u kunama

Jučer smo u Esplanadi u prolazu razgovarali s jednim od najboljih hrvatskih restoranskih profesionalaca. Komentirali smo cijene u restoranima, na uličnim gastro festivalima, kao i cijene hrane u trgovinama. Naš je sugovornik u jednom trenutku rekao “Da su današnje cijene izražene u kunama, nitko ne bi ništa naručivao, i nitko ne bi ništa kupovao. Jer, da su današnje cijene izražene u kunama, one bi bile psihološki potpuno neprihvatljive, a svi bi restorani bili prazni. Ovako, u eurima, sve izgleda prihvatljivije jer su iznosi dvoznamenkasti. U kunama bi skoro sve sadašnje cijene bile troznamenkaste, a neke i četverznamenkaste.” završio je zaslužni veteran hrvatskog ugostiteljstva.

Čovjek je vjerojatno u pravu. Evo kako bi danas izgledale restoranske cijene u kunama u boljim lokalima

  • biftek 250 do 350 kuna  
  • škampi 650 do 1100 kuna za kilogram  
  • divlja bijela riba 500 do 750 kuna za kilogram  
  • klasični rižoto 110 do 250 kuna  
  • burger 80 do 90 kuna  
  • ćevapi (uz nekoliko iznimaka) 75 do 100 kuna  
  • bečki šnicl 110 do 220 kuna  
  • mali tartar od wagyua 330 kuna  
  • boca svježe malvazije od 200 do 530 kuna  

Ovo su nasumične cijene iz niza zagrebačkih i jadranskih restorana u kojima smo jeli u zadnja dva mjeseca. A prekjučer smo u Marbleu, koji nije najskuplji restoran u Zagrebu, ručak za troje s dvije boce dobrih ali ne preskupih vina, i sa samo jednim odležanim steakom, platili 400 eura. Dakle, 3000 kuna.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.