Kao profesionalac u restoranskom poslu, s koje god strane šanka da se nalazite morate kontinuirano posjećivati vrhunske restorane i barove u inozemstvu, da biste znali što se događa u vrhu svjetske gastronomije i da biste mogli uspoređivati restorane u svijetu s restoranima u Hrvatskoj.
Osim toga, posjeti najboljim svjetskim restoranima donose zaista značajno intelektualno, emotivno i organoleptičko zadovoljstvo. Evo liste važnih svjetskih restorana u kojima su lani jeli urednici, recenzenti i suradnici Kulta Plave Kamenice.
U Disfrutaru smo ručali u travnju, nekoliko tjedana prije nego što je World’s 50 Best Restaurants proglasio Disfrutar najboljim restoranom na svijetu. Disfrutar, s degustacijskim menijem od skoro trideset sljedova poslije kojih se ne osjećate teško ni prejedeno, uistinu predstavlja jedan od najspektakularnijih dometa avangardne visoke kuhinje. Recenziju Disfrutara možete pročitati OVDJE.
Theatriumov chef Filip Horvat posjetio je legendarni riblji restoran Le Bernardin u kolovozu 2024. tijekom američke rođendanske turneje, koja je među ostalima obuhvaćala Alineu, Masu i Petera Lugera. Le Bernardin chefa Erica Riperta, bliskog prijatelja Anthonyja Bourdaina, na gospodina je Horvata ostavio najsnažniji dojam; toliko snažan da ga smatra jednim od najboljih restorana na svijetu. Recenziju Le Bernardina možete pročitati OVDJE.
Jedini burgundski restoran s tri Michelinove zvjezdice koji postoji dulje od 100 godina a treću je zvjezdicu dobio 1979, apoteoza je najviših francuskih kulinarskih vještina, baziranih na najboljim dostupnim sastojcima. Recenziju Maison Lameloisea možete pročitati OVDJE
Saint Peter nema nijednu Michelinovu zvjezdicu, zato što Michelin još nije izdao vodič za Australiju. Ali hef Mate Janković tvrdi da kuhanje avangardnog ribljeg chefa Josha Nilanda spada među najoriginalnije i najuzbudljivije na svijetu. Recenziju Saint Petera možete pročitati OVDJE
Restoran velikog chefa Henriquea Sa Pessoe, koji se nalazi blizu rodne kuće genijalnog pjesnika Fernanda Pessoe, definitivno zaslužuje tri zvjezdice, premda zasad ima dvije. Sa Pessoa kuha senzibilno, elegantno, s upravo fantastično dubokim, potpuno neagresivnim okusima koji odražavaju eklektično portugalsko gastronomsko nasljeđe. Recenziju Alme možete pročitati OVDJE
Mraz und Sohn godinama se smatra jednim od gastronomski najvrjednijih austrijskih restorana. Mraz und Sohn internacionalni je bistro s prihvatljivim cijenama, koji okuplja puno mladih Bečana i koji pokazuje da restorani s dvije zvjezdice mogu biti neformalni, zabavni i privlačni za širi krug gostiju a ne samo za fanatike fine dininga. Recenziju Mraz und Sohna možete pročitati OVDJE
Hiša Franko suvereno održava renome jednog od najlokalnijih restorana u Europi koji se bavi visokom kuhinjom. Hiša Franko postala je toliko internacionalno snažna da je prije nekoliko dana organizirala doček Nove godine u kopenhagenskom Tivoliju. Recenziju Hiše Franko možete pročitati OVDJE.
Le Gabriel je jedini pariški restoran, koji je 2024. dobio treću zvjezdicu. Gabriel je sjajan egzemplar luksuza pariške visoke kuhinje: tri centimetra debeli tepisi, puno umjetničkih predmeta, golemi stolovi, obilje kavijara i jastoga… Kuhanje nažalost nije posve impresivno. Gabriel je prekonvencionalan za današnju parišku scenu visoke kuhinje. Recenziju Le Gabriela možete pročitati OVDJE.
Filippou je već dugo jedan od najvrućih bečkih chefova, a njegov se restoran temelji na modernim interpretacijama mediteranske kuhinje, s mnogo riba i rakova. Deserti, međutim, nisu na razini Filippouve reputacije. Recenziju Konstantina Filippoua možete pročitati OVDJE.
Enigma hiperaktivnog chefa i globalnog gastropoduzetnika Alberta Adrie zanimljiv je poluavangardni resoran s povremeno neobično nepreciznim kuhanje. Enigma ima samo jednu zvjezdicu, zbog očiglednih tehničkih pogrešaka u pripremi hrane. Recenziju Enigme možete pročitati OVDJE.
Encanto je vegetarijanski restoran Jose Avilleza, najpoznatijeg portugalskog chefa čiji se glavni restoran Belcanto nalazi ulaz do Encanta. Encanto nije osobito impresivan ni inovativan, ali je važan zato što u Europi, nažalost, i dalje nema dovoljno vegetarijanskih restorana s Michelinovim zvjezdicama. Recenziju Encanta možete pročitati OVDJE.
Mojju je eksplozivan primjer korejsko-francuskog fusiona. Mojju još nema zvjezdicu, ali prilično smo uvjereni da će je dobiti već 2025. Sve što smo probali u ovom malom bistrou na Lijevoj obali spada u najukusniji, najslasniji azijski fusion unatrag nekoliko godina. Servis je, nažalost, posve drugorazredan. Recenziju Mojju možete pročitati OVDJE.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.