Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

ZIMA U PARIZU U Le Gabrielu, najnovijem pariškom restoranu s tri Michelinove zvjezdice, greškom su nam servirali krvavu piletinu, što je degutantno. Sve ostalo bilo je odlično.

Greške se događaju i najboljima na svijetu. Sjećate se koliko je penala promašio Leo Messi? Više od trideset. Dakle, slučajne se greške ns bi smjele osobito teško kažnjavati. Osim ako nisu preteške. Ono što nam se sinoć dogodilo u pariškom restoranu Le Gabriel, koji od ove godine ima tri Michelinove zvjezdice, usporedivo je s Messijevim promašajem penala za jedno pet metara, što ipak ne pamtimo.

U Le Gabrielu su nam, naime, donijeli pečenu piletinu koja je na rubovima bila krvava. Teško da postoji groznija hrana od krvave piletine, i teško je zamisliti da vam krvavu piletinu donesu u pariškom restoranu s tri Michelinove zvjezdice. Pa ipak, i ta se katastrofa dogodila. Zbog čega nam je iskreno žao jer je Le Gabriel chefa Jerômea Banctela i vlasnika multimilijardera Michela Reybiera zaista odličan restoran.

Le Gabriel, smješten na Avenue Gabriel parsto metara od famoznog hotela Bristol, promoviran je u rang tri zvjezdice ovoga proljeća. Riječ je o jedinom pariškom restoranu koji je ove godine dobio treću Michelinovu zvjezdicu. Ambijent je pariški luksuzan. Tako lijepo, ugodno i stilski perfektno a konzervativno uređeni restorani uglavnom ne postoje nigdje izvan Pariza.

Servis je nenametljivo savršen. Vinska lista veoma je dobra, s cijenama koje su katkad niže nego u hrvatskim restoranima. Krugov Grande Cuvee košta 440 eura, a Cos d’Estournel počinje s 260 eura, što je zaista povoljno. Možda i zato što je vlasnik Gabriela istodobno i vlasnik ove legendarne bordoške vinarije. Cos iz 1928. košta, pak, punih 5500 eura.

Le Gabriel za večeru nudi tri menija. Virée i Périple baziraju se na ribama, rakovima i školjkama i koštaju 298 eura za sedam i 398 eura za devet sljedova. Chasse je lovački sezonski meni pun prepelica, jarebica, fazana i zečeva i košta 378 eura. Uz svaki se meni može naručiti porcija bijelih tartufa iz Albe, koja košta 120 eura. Ovo sve može zvučati skupo, no Gabriel je bitno jeftiniji od L’Arpegea Alaina Passarda, a nije skuplji ni od Hiše Franko Ane Roš. Poslovni prostori u najstrožem centru Pariza ipak koštaju nešto više nego poslovni prostori u Kobaridu, a ni radna snaga u Francuskoj nije jeftinija nego u Sloveniji.

Večera u Le Gabrielu sinoć je počela finim gougereom, tartletteom s mnogo prvorazrednog kavijara i ne baš najboljim kamenicama s đumbirom. Oba jela od povrća, mrkva odležana u vodi od vapnenca s jakim umakom od mrkve i đumbira i tri forme artičoke u gustom umaku od artičoka, bila su izvanredna. Termički blago obrađene jakovske kapice s daikonom i citrusnim dresingom bile su stroge, suzdržane i tehnički perfektne. Abalone s kavijarom, hrskavim, blago spaljenim algama i umakom od leće bio je genijalan: radi se o jelu koje ćemo pamtiti godinama.

Grilana skuša s burridom bila je tehnički trijumf sinoćnje večere u Gabrielu. Već dugo nismo kušali tako savršeno pečenu skušu s toliko čistim okusima burride (klasični francuski umak s češnjakon) i mesa plave ribe koji su istodobno bili filigranski usklađeni i potpuno odvojeni. I onda je na red došla nesretna piletina, koja bi bila izvrsna da nije krvarila, što je potpuno nedopustivo u običnoj roštiljarni a zaista nezamislivo u pariškom restoranu s tri Michelinove zvjezdice.

Greške se događaju svima i svugdje, ali ova je bila preteška da bismo je ignorirali. Deserti su bili fenomenalni, osobito kumkvat iz vapnenca, s jogurtom i medom od kestena.   

Vinska je karta enciklopedijska, s mnogo sjajnih francuskih vina između 130 i 250 eura. Pili smo predobar Vilmartov šampanjac Grand Cellier za 189 eura, i alzaški rizling Josmayer Grand Cru iz 2016. koji je mirisao kao benzinska crpka po kojoj se prosuo tovar mandarina i limuna, za prijateljskih 150 eura. Večera u Le Gabrielu, usprkos krvavoj piletini, bila je iznimno ugodna. Le Gabriel je restoran stroge moderne francuske kuhinje s japanskim utjecajima i fantastičnim sastojcima. Le Gabriel nije ni blizu progresivnoj gastronomiji ali simbolizira autoritativni mainstream suvremene francuske visoke kuhinje. Vrlo dobru večeru za troje platili smo 1380 eura.

LE GABRIEL

Avenue Gabriel 42, Pariz 

HRANA -5/5 (zbog sirove piletine)  VINA 5/5  AMBIJENT 5/5  SERVIS 5/5 

VISA Inspire_logo_web copy

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.