Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

FRANJO KOLARIĆ ZA VINSKI ZVJEŠTAJ 2024. U teškoj berbi 2023. spasili smo vinograd prskanjem prije cvatnje

Franjo Kolarić postaje ravnopravni član velike petorke plešivičkih vinara i vinogradara. Do prije nekoliko godina govorilo se, naravno, o velikom triju s Plešivice, koji su činile obitelji Korak, Tomac i Šember. Danas se, međutim, s puno argumenata govori o velikoj petorci, jer se velikom triju sve brže pridružuju Mladina s etiketama Erdoro i Terra Falconis, i Franjo Kolarić sa svojim sveprisutnim brendom Coletti. Butelje s etiketom Coletti danas su neizostavne na vinskim kartama u skoro cijeloj Hrvatskoj, od Istre preko Zagreba do Dalmacije. Kontinentalna Hrvatska se podrazumijeva.

Fotografija/Mario Kučera

Prelistajte i downloadajte

Više članaka iz Vinskog izvještaja

Uspjeh Franje Kolarića temelji se na snažnoj ali precizno kontroliranoj ambiciji. Franjo Kolarić želi raditi najbolja moguća vina, ali najbolja moguća vina u rangu cijena koji lako pronalazi svoje mjesto na tržištu: iznimke su jedino dugo macerirana vina u bocama od terakote, koja jesu prilično skupa ali se proizvode u vrlo malim serijama pa cijene nisu presudne.

Franjo Kolarić u svega je nekoliko godina uspio razviti brend Coletti, zbog tri razloga. Prvo, Kolarić je vodeći proizvođač sivog pinota u Hrvatskoj, a sivi pinot kronično nedostaje hrvatskom vinskom tržištu. Kolarić je, dakle, precizno identificirao tržišnu nišu. Drugo, Franjo Kolarić na vrijeme je razumio da je u Hrvatskoj relativno najlakše prodavati dobre pjenušce šire prihvatljivih cijena. Pa se zato pjenušci Coletti toče u mnogo restorana i barova: gosti su sretni, ugostitelji su sretni, Kolarić je zadovoljan. Treće, Kolarićeva su vina iz godine u godinu sve bolja. S multivintageom Francesco Grande gospodin Kolarić napravio je uistinu strateški stilski i kvalitativni iskorak.  A sada je došlo vrijeme za četvrti element: unapređenje vinogradarskih praksi.

Prije tri ili četiri godine Kolarić je staloženo i racionalno govorio o sadnji novih vinograda, koji će od početka biti u ekološkom uzgoju. U odgovorima za novi Vinski izvještaj Kulta Plave Kamenice Franjo Kolarić izložio je relativno precizan plan za prebacivanje svih svojih vinograda na ekološki uzgoj.

“Jasno je da za pet godina više nitko neće prskati sa sadašnjim kemijskim sredstvima. Posve je razvidno da je to budućnost,” naglasio je Kolarić, “No, vinogradima je potrebno stanovito prijelazno razdoblje. Mislim da nije korisno šokirati lozu prenaglim promjenama. Pa smo odlučili lagano se prilagođavati ekološkoj proizvodnji. Taj će proces trajati nekoliko godina, a vinogradi će se polako adaptirati na novi sustav uzgoja,” kaže Kolarić. Franjo Kolarić jedan je od onih vinara i vinogradara koji na prvo pitanje u ovogodišnjem upitniku Vinskog izvještaja nisu odgovorili ambivalentno. Prvo je pitanje, naime, glasilo jesu li važniji vinograd ili podrum, a vlasnik Colettija decidirano je kazao kako je “vinograd, naravno, najvažniji jer bez vrhunskog grožđa nema vrhunskog vina.”

kolaric-stare-sorte

Svoju vještinu i predanost radu u vinogradu Kolarić je dokazao i u berbi 2023, koja je na Plešivici bila toliko komplicirana da neki vinari još u kolovozu nisu znali što da rade osim da s nadom i strahom gledaju u nebo, dok su drugi odlučili da uopće ne proizvode mirna vina jer nisu bili zadovoljni stupnjem zrelosti grožđa u godini obilježenom kišom i bolestima. 

Franjo Kolarić uspio je, međutim, sačuvati dosta grožđa. Kaže da je ključnu ulogu u zaštiti vinograda odigrala  odluka o špricanju loza prije cvatnje: “To je bila šifra uspjeha. Nakon toga smo normalno prskali ali smo, naravno, stalno pratili što se događa s lozama. Svakodnevno smo bili u vinogradu.”

Franji Kolariću vinogradi će u idućih desetak godina biti još značajniji nego danas. Njegova prestižna vina katkad se prebrzo prodaju. Ružičasti pjenušac napravljen od crnog pinota puni se u tek tri do tri i pol tisuće butelja što, primjerice, sjeverna i srednja Dalmacija popiju u dva udarna ljetna mjeseca. Kako bi povećao proizvodnju tog izvrsnog pjenušca i drugih najtraženijih svojih vina, Kolarić naprosto mora zasaditi nove vinograde. Vinogradi su doista dugoročni, strateški temelj brenda Coletti.

NAJVAŽNIJA VINA

Coletti Rose Brut

Jedan od najužitnijih klasično proizvedenih ružičastih pjenušaca u Hrvatskoj. Franjo Kolarić uspio je ugraditi muskulaturu i tamnu voćnost pinot noira u hedonistički, gotovo frivolni okvir pjenušavog rosea. Brut Rose perfektni je ljetni pjenušac koji se fino slaže s lakšim morskim jelima 

Francesco Grande Pinot Grigio

Francesco Grande omiljeno je vino nekoliko uglednih zagrebačkih sommeliera, uključujući i svojedobne finaliste nacionalnog sommelierskog prvenstva . Francesco Grande macerirani je multivintage, koji se sastoji od tri berbe sivog pinota. Intenzivno vino s puno voća, ekstremno čvrste strukture, zavidne dubine i jako dugog okusa 

Coletti Blanc Nature 

Blanc Nature pjenušac je koji se toči doslovno svugdje, od ambicioznih gastrotainment restorana poput Mareda, preko Sheratonova obnovljenog bara do vrhunskih restorana u Istri, na Kvarneru, u Novalji ili u Splitu. Kristalno čist, lakopitki ali seriozni pjenušac od chardonnaya i starih plešivičkih sorti

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.