Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

PUKLAVEC FAMILY WINES ZA VINSKI IZVJEŠTAJ 2024. Prilagođavanje klimatskim promjenama najvažniji je element unapređivanja našeg rada u vinogradu

Puklavec Family Wines najveća je privatna vinarija u Sloveniji. Puklavci proizvode oko četiri milijuna litara godišnje sa 600 hektara vlastitih vinograda. Osim toga, Puklavci kupuju grožđe od kooperanata s još 500 hektara vinograda. Priča o Puklavcima stara je točno 90 godina. Davne 1934. Martin Puklavec osnovao je obiteljsku vinariju u regiji Podravje na području Ljutomera, Jeruzalema i Ormoža, koje je uostalom dobro poznato i hrvatskim potrošačima vina.

Fotografija/Mario Kučera

Prelistajte i downloadajte

Više članaka iz Vinskog izvještaja

Poslije Drugoga svjetskog rata vinarija je nacionalizirana, ali je nastavila rasti. Butelje Jeruzalem Ormož s prepoznatljivim žutim etiketama u hrvatskim su supermarketima u sedamdesetim i osamdesetim godinama zauzimale više polica od bilo koje dalmatinske vinske zadruge. Istodobno, Jeruzalem Ormož izvozio je veoma mnogo vina, osobito polusuhog laškog rizlinga (graševine) na zapadna tržišta, najviše u Njemačku i Veliku Britaniju 

Poslije propasti komunizma velika se državna vinarija našla u uobičajenim tranzicijskim problemima, koje je naposljetku riješila nova generacija obitelji Puklavec. Vladimir Puklavec, energetski biznismen svjetskog ranga, obiteljsku je vinariju obnovio 2009. godine. Država je Puklavcima vratila vinograde, ali su oni sami uložili tridesetak milijuna eura u moderne podrume i obnovu starih nasada. Današnju vinariju, koja je u petnaestak godina postojanja osvojila više od stotinu vrijednih međunarodnih priznanja, uz Vladimira Puklavca vode njegove kćeri Tatjana i Kristina.

Puklavec Family Wines može se pohvaliti s dvije bitne značajke, koje njihova vina i njihov poslovni projekt izdvajaju od konkurencije. Prvo, njihova su vina dobra do odlična u svim rangovima cijena. Gotovo je teško kupiti slabije vino s potpisom Puklavec, a ona vrhunska iz linije Numbers spadaju među najbolja vina u Sloveniji. Drugo, nitko još na ovim prostorima nije tako inteligentno i precizno brendirao i cjenovno pozicionirao različite linije vina kao Puklavci. Velike hrvatske vinarije mogle bi dosta naučiti iz Puklavčeve kategorizacije i brendiranja.

Ne računajući izdvojenu operaciju Instinct u Makedoniji, Puklavci pune četiri različite linije vina: Puklavec and Friends, Jeruzalem Ormož, Estate Selection i Seven Numbers. Liniju Puklavec and Friends opisuju kao svježa, voćna i masovno dostupna vina. Zanimljivo je, i opet poučno u kontekstu uspjeha na međunarodnim tržištima, da su Puklavec and Friends u Nizozemskoj osvojili naslov Supermarket Wine of the Year. Vina iz linije Jeruzalem Ormož, sa žutom etiketom, tipična su za Podravje i Štajersku.

Riječ je opet o voćnim i svježim ali često veoma aromatičnim vinima, s prilično čvrstom, gastronomskom strukturom. Etiketa Jeruzalem Ormož obuhvaća niz vrlo dobrih bijelih vina namijenjenih gastronomiji, koja opet nisu skupa. Grožđe za liniju Jeruzalem Ormož uglavnom se bere ručno. Estate Selection vina su višeg ranga, namijenjena srednje dugom odležavanju. Neka su prošla kroz drvo, neka samo kroz inoks i dozrijevanje u boci. Radi se o kompleksnim vinima za bolje restorane.

Naposljetku, Seven Numbers spadaju među najekspresivnija vina koja se proizvode u Sloveniji, a konkurencija je uistinu ogromna. Kao što ime kaže, linija Seven Numbers, nagrađena brojnim Decanterovim zlatnim medaljama, nešto platinastih i šampionskim naslovima, sadrži sedam iznimno karakternih vina, naglašeno terroirskih, namijenjenih ljudima koji poznaju vino i koji zaista žele uživati u vinu. Naši su favoriti Furmint koji nosi broj 7 i Sivi pinot s brojem 3. Oba su vina impresivno strukturirana, pomalo stroga, aristokratska i gastronomski superiorna; uz dimljenu pastrvu iz Krke teško je pronaći puno boljih vina od Furminta 7, dok se primjerice Sivi pinot 3 izvrsno slaže s pečenom pastrvom ili ikrom od pastrve. A ovo su samo mikrogastronomski primjeri wine pairinga s najvišom linijom Puklavčevih vina. Ovdje moramo dodati da su cijene Numbersa nevjerojatno povoljne s obzirom na kvalitetu: u Hrvatskoj se Numbers prodaju za manje od 20 eura. Posebno je zanimljivo da se Puklavcima, i to kao glavni winemaker, nedavno pridružio mlađi hrvatski enolog Luka Radiček, koji je do lani radio u Orahovici a prije toga u Korlatu. Riječ je o velikom priznanju i za Radičeka i za hrvatsku enološku školu.

Predstavnici Puklavec Family Wines u odgovorima za novo izdanje Vinskog izvještaja osobito su akcentirali značaj prilagodbe promjeni klimatskih uvjeta.

Na izravno pitanje o najvažnijem elementu u unapređivanju vinogradarskih praksi, Puklavci su odgovorili da je to prilagodba klimatskim promjenama. Stručnjaci vinarije Puklavec, kao i većina vinara zastupljenih u ovogodišnjem Vinskom izvještaju posvećenom unapređivanju vinogradarskih praksi, smatraju da su rad u podrumu i rad u vinogradu podjednako značajni: “Kvalitetnim i zdravim grožđem možemo postići vrhunske rezultate u podrumu. S druge strane, samo grožđe nije dovoljno ako podrum kompromitira njegovu kvalitetu.”

Budući da je riječ o velikoj vinariji, Puklavci otvoreno kažu da žele postići i visoke urode i vrhunsku kvalitetu “kad je god to moguće.” Dapače, naglašavaju da se u stvarnosti u pojedinim berbama visoka kvaliteta i visoki urodi zaista mogu poklopiti. Kad je pak riječ o novim vinogradarskim praksama, Puklavci se redovito prilagođavaju klimatskim promjenama, uvode nove, strojne tehnike i prate svjetske trendove na vinskim tržištima. Važno je da su u odgovorima za Vinski izvještaj najavili promjenu sortimenta, ali i “promjenu sustava sadnje zbog korištenja novih vinogradarskih tehnika.” 

Značajno je, također, da je Puklavec Family Wines kao jedna od najvećih slovenskih i regionalnih vinarija otvorena prema ekološkom pristupu vinogradarstvu: “Mislimo da u određenim klimatskim uvjetima ekološki pristup podiže kvalitetu grožđa,” kažu. S druge strane, kad je riječ o teškim godinama poput lanjske, Puklavci kažu da su vrlo ponosni što su uspjeli zaštiti urod sustavnim pripravcima i kraćim intervalima u prskanju.”

Vinarija Puklavec definitivno spada među korifeje modernog pristupa vinogradarstvu, vinarstvu i vinskom marketingu. Niti jedna ozbiljna vinska scena ne može uspješno funkcionirati bez vinarija poput Puklavec Family Wines.

NAJBOLJA VINA

Seven Numbers 7 Furmint 

Jedan od najboljih suhih furminta/pušipela/šipona koje smo do danas probali.  Furmint 7, dobitnik Decanterove platinaste medalje i šampionskog naslova, supstancijalno je, čvrsto, duboko vino s uzornom svježinom

Seven Numbers 3 Sivi pinot 

Ovdje je riječ o neobičnoj kombinaciji talijanskog i alzaškog stila sivog pinota. Ovo je vino naizgled svježe i lepršavo, ali zapravo posjeduje alzašku težinu i donekle uljastu teksturu. Uz klasike iz Brda, riječ je o možda najuspjelijem slovenskom sivom pinotu

Traminac/Rumeni muškat Zlatna linija Jeruzalem Ormož

Ovo izvrsno slatko vino etiketira se pod posebnom Zlatnom linijom unutar brenda Jeruzalem Ormož, ali se cijenom približava brendu Numbers. Radi se o hedonističkom vinu, koje se fenomenalno slaže s foie gras, voćnim desertima i svježim tropskim voćem. Piti ledenohladno.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.