Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

MARKO FAKIN ZA VINSKI IZVJEŠTAJ 2024. Radom u vinogradu želimo pridonijeti održivosti cijelog eko sustava koji nas okružuje 

Marko Fakin iz Motovuna čvrsto vjeruje u vinograde. Toliko čvrsto da je unatrag sedam godina postao jedan od najvećih privatnih vinogradara u Istri, s više od 40 hektara uglavnom prvoklasne zemlje pod vinovom lozom. Fakin istodobno nije puno investirao u podrum. Gradnja podruma još je u planu; njen početak zavisi o famoznoj Vinskoj omotnici.

Fotografija/Mario Kučera

Prelistajte i downloadajte

Više članaka iz Vinskog izvještaja

Sama činjenica da ja sav novac od prodaje vina uložio u vinograde, govori o Fakinovoj vinskoj strategiji. Marko Fakin ima tu sreću da raspolaže pojedinim senzacionalnim, desetljećima starim vinogradima; prema novim se vinogradima, uključujući motovunski budući grand cru Bred, Fakin ponaša jednako pažljivo kao i prema starim lozama. Što se vidi u vinima; Marko Fakin jedan je od sasvim rijetkih vinara u Hrvatskoj koji proizvodi mnogo različitih vina, a da ni jedno nije lošije od vrhunskog.

Prije sedam godina, kad smo prvi put posjetili obitelj Fakin, na neki su nas način impresionirale čvornate, žuljevite težačke ruke Fakinova oca Elia. Ruke Fakina seniora pokazivale su da taj čovjek desetljećima neprekidno živi u vinogradu. Njihov je sin obiteljsku vinogradarsku tradiciju pretvorio u jedan od najcjenjenijih i najuspješnijih hrvatskih vinskih brendova.

Je li vinograd važniji od podruma?

Mi se vodimo izrekom da  velika vina nastaju u vinogradu. 

Je li rad u vinogradu najvažniji dio proizvodnje vina?

Za proizvesti vrhunsko vino nužno nam je vrhunsko grožđe. Rad u vinogradu jedan je od preduvjeta za dobivanje vrhunskog grožđa. Pravilnom upotrebom raznih vinogradarskih praksi i pravovremenih zahvata u vinogradu može se utjecati na kvalitetu grožđa i poboljšati parametre krajnjeg proizvoda koji će poboljšati kvalitetu vina. Jednom kad imamo vrhunsko grožđe, veoma je bitno postupanje s tim grožđem i pravilno usmjeravanje ka vrhunskom vinu. Smatram da je rad u vinogradu ključan za dobivanje vrhunskog vina, ali bez pravilnih podrumarskih praksi to nije moguće i zato zaključujem kako je rad u vinogradu jednako bitna stavka kao i rad u podrumu. 

Što želite postići s vašim vinogradarskim praksama; visoki urod, vrhunsku kvalitetu grožđa ili oboje?

Radom u vinogradu najvažnije mi je postići vrhunsku kvalitetu grožđa, tako da uvijek biram kvalitetu ispred kvantitete.  

Je li moguće postići oboje?

Kvalitetu grožđa moguće je postići pravilnim vinogradarskim praksama. Mislim da je jako važno upoznati svaku sortu vinove loze koju uzgajamo kako bismo shvatili koji je njen optimalan prinos po trsu. Sukladno tome prilagođavamo i radnje u vinogradu kako bismo dobili optimalan urod i zadržali karakteristike sortimenta.  

Koje su najvažnije faze vaše vinogradarske godine kad je riječ o radu u vinogradu?

Mislim kako su sve faze u vinogradarskoj godini jako bitne za dobivanje vrhunskog grožđa. Od gnojidbe, rezidbe, vezidbe, obrade tla, plijevljenja mladica, zelene rezidbe, skidanja prinosa pa sve do berbe, svakoj od radnji tijekom godine pristupamo s jednakom pažnjom i smatramo da kroz mnogo sitnih detalja dolazimo do krajnjeg vrhunskog proizvoda. 

Što ste u vašim vinogradarskim praksama promijenili u zadnjih nekoliko godina? Što planirate mijenjati?

U 2023. godini počeli smo prilagodbu za dobivanje eko certifikata i prelazak na ekološku proizvodnju. Već nekoliko godina koristimo samo organsko gnojivo u našim vinogradima. Mehaničkim putem uništavamo korove i održavamo zelenu masu u starijim vinogradima. Cilj nam je u narednim godinama sve vinograde prebaciti u ekološku i održivu proizvodnju.

Mislite li da u Hrvatskoj postoji dovoljno znanja za dugoročno unapređenje kvalitete rada u vinogradu? Je li potrebno, ili neophodno, angažiranje stranih konzultanata?

Smatram da je konstantno učenje i unapređenje znanja jako važno za kvalitetan rad u vinogradu i prilagođavanje novim izazovima s kojima se suočavamo. Mislim da u Hrvatskoj imamo dosta visokoobrazovanih ljudi koji se trude svojim radom doprinijeti unapređenju kvalitete rada u vinogradu, ali su voljni i učiti od kolega iz drugih država iz vinskog svijeta. Mislim da je jako važna suradnja stranih konzultanata, domaćih znanstvenika i vinara kako bismo svi zajedno što više poboljšali, unaprijedili i prilagodili radove u vinogradu trenutnoj situaciji u kojoj se nalazimo.

Surađujete li sa znanstvenim institucijama koje se bave vinogradarstvom i vinarstvom?

Već niz godina surađujemo  s nama dragim ljudima iz raznih znanstvenih institucija. Pokušavamo što više biti u toku s novostima u vinskom svijetu i implementirati ih kroz rad u našim vinogradima i vinskom podrumu. 

Mislite li da različiti ekološki pristupi radu u vinogradu podižu kvalitetu grožđa?

Mislim da kroz ekološki pristup radu u vinogradu doprinosimo cijelom prirodnom eko sustavu koji nas okružuje. Kroz ekološki pristup smanjujemo utjecaj umjetnih tvari koje ne pripadaju određenom vinogradarskom eko sustavu pa time potičemo i identifikaciju sorte i pospješujemo njenu prepoznatljivost. Mislim da kroz ekološki pristup vinogradu sorte dolaze do punog izražaja, ali isto tako pospješujemo značajke karakteristične za pojedinu mikrolokaciju.

Kako ste zaštitili urod u berbi 2023. koja je bila izrazito teška zbog kiše i bolesti?

U 2023. smo krenuli s prilagodbom na ekološku proizvodnju tako da smo već u startu planirali smanjeni urod zbog šoka loze uslijed prelaska iz konvencionalnog u ekološki uzgoj. Uz to nas je, kao i sve ostale kolege, pratila godina s puno padalina i dodatnim napadima bolesti. Pravovremeni i učestaliji rad u vinogradu pomogao nam je u borbi s neprilikama. Pravovremeno reagiranje u vinogradu bilo je ključno za održavanje zdravih grozdova i trsova. Prinosi su nam na kraju bili niži od predviđenih, ali smo zato jako zadovoljni kvalitetom grožđa.

Što je najvažnije za daljnje unapređivanje rada u vinogradu?

Konstantno učenje i primjena stečenih znanja u vlastitim vinogradima. Mislim da je učenje o vlastitim vinogradima i lokacijama na kojima se oni nalaze ključni faktor za unapređivanje rada u vinogradu. Kako bismo mogli implementirati nova znanja moramo dobro poznavati svoj vinograd i već u startu biti dovoljno hrabri i priznati si jesmo li spremni za nove prakse. 

NAJBOLJA VINA

Malvazija

Marko Fakin za svoju je baznu malvaziju dobio  nekoliko zlatnih Decanterovih medalja. Još je važnije da se mlada Fakinova Malvazija stalno mijenja; ona zadržava svježinu i lepršavost, ali je iz berbe u berbu sve bogatija

Malvazija La Prima 

Malvazija La Prima dolazi od grožđa iz kasnih berbi s minimalnim prinosima, koje raste u vinogradima pod motovunskim zidinama. Malvazija La Prima supstancijalno je, macerirano, raskošno, veličanstveno vino, jedno od rijetkih istarskih bijelih vina koje ide čak i uz bijele tartufe

Teran Il Primo

Teran Il Primo već je sada klasik istarskog vinarstva, koji se može uspoređivati s velikim Coronicinim teranima. Il Primo iz vrhunskih berbi moći će se piti još petnaestak godina, zahvaljujući perfektnoj kombinaciji zrelih tanina i iskričavih kiselina

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.