Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

OBITELJ PILATO ZA VINSKI IZVJEŠTAJ 2024. Ekološki uzgoj, izbacivanje pesticida i umjetnih gnojiva jedini su ispravan pristup u razvoju poljoprivrede i vinogradarstva u Hrvatskoj

Vinarija Pilato prešla je na ekološki režim uzgoja u teškoj, kompliciranoj godini 2023. Što ih nije pokolebalo, kao što je vidljivo iz naslova ovog teksta. Eliđo Pilato i njegov sin Sanjin, koji je lani i službeno postao vlasnik obiteljskog OPG-a, zagovornici su ekološkog vinogradarstva i ekološke poljoprivrede. I misle ozbiljno. Obitelj Pilato iz Lašića kraj Vižinade, stekla je ugled i mjesto na tržištu zahvaljujući dvjema distinktivnim linijama vina. S jedne strane, obitelj Pilato napunila je restorane naizgled jednostavnim, mladim bijelim vinima poput Malvazije, Bijelog pinota, Chardonnaya i Sauvignona, koja su sva dobila niz domaćih i međunarodnih priznanja. 

Fotografija/Mario Kučera

Prelistajte i downloadajte

Više članaka iz Vinskog izvještaja

Prije par godina Pilatova je mlada Malvazija nagrađena zlatnom medaljom na Decanterovim Svjetskim vinskim nagradama, dok je Pilatov Bijeli pinot dugogodišnji sinonim te sočne sorte u istarskim, ali i nekim zagrebačkim i kvarnerskim restoranima. S druge strane, obitelj Pilato proslavila se odležanom Malvazijom sur Lie, koja iz berbe u berbu dobiva upravo superiorne ocjene bilo da je riječ o Instagram postovima Daniele Kramarić ili o Decanterovim recenzentima, koji su Pilatovu Malvaziju sur Lie relativno nedavno ocijenili s 96 bodova.

Obitelj Pilato

Eliđo i Sanjin Pilato nisu, dakle, imali ni jedan komercijalni ni reputacijski razlog da se prebace na ekološki uzgoj. Ali, otac i sin Pilato imaju viziju boljeg vinogradarstva i čišće poljoprivrede, pa su se na vrhuncu uspjeha odlučili na relativno riskantan potez. Ne sumnjamo da će vina obitelji Pilato s vremenom postati još privlačnija; uostalom, uzorci mladih vina koje smo probali u studenom 2023. ostavili su vrlo dobar dojam. Pilato je po svemu sudeći vinarija koja može još značajno napredovati, o čemu svjedoče i njihova dva novija elitna vina Chardonnay sur Lie i crni Grande Cuvée. Prebogati Chardonnay sur Lie odmah se uvrstio među dva ili tri najbolja hrvatska chardonnaya, dok Grande Cuvée pokazuje zaista zavidan potencijal odležavanja. Grande Cuvée iz 2015. koji se sastoji od cabernet sauvignona, terana i merlota, tek se sada užitno pije. A berba 2018. još je zanimljivija kompleksnija.

Je li vinograd važniji od podruma? 

Smatram da su podjednako važni, jer bez vrhun-

ske sirovine nema vrhunskog vina, kao što bez kvalitetne prerade i njege proizvodnje nema vrhunskog krajnjeg proizvoda.

Je li rad u vinogradu najvažniji dio proizvodnje vina?

Dobar start je jako bitan, a on je u vinogradu.

Što želite postići s vašim vinogradarskim praksama; visoki urod, vrhunsku kvalitetu grožđa ili oboje? 

S visokim urodom nema vrhunske kvalitete, barem je takvo naše iskustvo.

Je li moguće postići oboje?

Praksa je s godinama pokazala da loza koja je više opterećena daje slabiju sirovinu.

Koje su najvažnije faze vaše vinogradarske godine kad je riječ o radu u vinogradu?

Svaka faza u vegetaciji vinove loze je bitna, počevši od rezidbe s odabirom rodnih mladica, preko plijevljenja mladica u proljeće do skidanja prinosa prije faze šare. 

Što ste u vašim vinogradarskim praksama promijenili u zadnjih nekoliko godina? Što planirate mijenjati? 

U zadnjih nekoliko godina izbacili smo pesticide i okrenuli se ekološkom uzgoju, s ekološkom zaštitom. U tome vidimo budućnost. 

Mislite li da u Hrvatskoj postoji dovoljno znanja za dugoročno unapređenje kvalitete rada u vinogradu? Je li potrebno, ili neophodno, angažiranje stranih konzultanata?

Na našem Institutu u Poreču radi mnogo mladih vinogradara. Mislim da je riječ o stručnjacima s dovoljno znanja, nema potrebe za angažiranjem stranih konzultanata. 

Surađujete li sa znanstvenim institucijama koje se bave vinogradarstvom i vinarstvom? 

Da, surađujemo s Institutom za poljoprivredu i turizam u Poreču.

Mislite li da različiti ekološki pristupi radu u vinogradu podižu kvalitetu grožđa?

Za budućnost vinograda u Hrvatskoj, ekološka je poljoprivreda pravi smjer. Izbacivanjem pesticida i umjetnih gnojiva vratili smo bioraznolikost u vino grad. Time dižemo imunitet vinovoj lozi, a u konačnici i kvalitetu grožđa. To možemo jamčiti.

Kako ste zaštitili urod u berbi 2023. koja je bila izrazito teška zbog kiše bolesti?

Godina 2022. bila je odlična za početak ekološkog vinogradarstva. Godina 2023. pokazala nam je što znači teška godina u ekološkom vinogradarstvu. Kvalitetnim praćenjem i adekvatnom pravovremenom zaštitom uspjeli smo sačuvati zdravo grožđe. 

Što je najvažnije za daljnje unapređivanje rada u vinogradu?

Praćenje trendova, noviteta i saznanja o ekološkoj proizvodnji.  Ponavljam,  ja  samo  u  tome  vidim budućnost proizvodnje kvalitetnih vina.

NAJVAŽNIJA VINA

Malvazija Sur Lie

Načelno ne volimo bijela vina izvan Burgundije i doline Napa, u kojima se osjeti puno hrasta. Pilato Malvazija sur Lie luksuzna je, ultrakremasta, razoružavajuća iznimka. Radi se o velikom, svjetski konkurentnom vinu kojeg je uvijek premalo i uvijek se prebrzo proda.

Malvazija

Bazična Pilato Malvazija iz godine u godinu u konkurenciji je šest ili sedam najživljih i aromatski najčišćih. Pilatova Malvazija podjednako dobro funkcionira kao osvježavajuće vino na plus 35 i kao pratnja uz kamenice, vongole, riblji carpaccio, šparoge ili jadranske kozice.

Serafin

Serafin je vino od veoma kasno ubranih pa zatim dodatno prosušenih bobica bijelog muškata. Vino je gotovo nedostupno, ali je doslovno genijalno. Uz Benvenuti San Salvatore, ovo je možda najbolje istarsko slatko vino. Serafin treba servirati na temperaturi od 3 do 5 stupnjeva, uz gusja jetra ili vrlo bogate deserte.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.