Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

MARKO KRSTAČIĆ (MEDEA) ZA VINSKI IZVJEŠTAJ 2024. Cilj nam je u grožđu postići optimalan odnos šećera, pH, kiselina i koncentracije

Vodnjanska Medea nedavno je pobijedila u izboru za Vino godine Kulta Plave Kamenice, s merlotom Punta Greca iz 2020. Punta Greca već je godinama jedno od najtraženijih i najcjenjenijih hrvatskih crnih vina. Pa ipak, Medein tim intenzivno radi na dodatnom unapređivanju Punta Grece kroz izolaciju posebnih klonova: cilj je proizvesti vino još višeg ranga, koje će se na svjetskom tržištu moći tući s vrhunskim talijanskim i francuskim merlotima. Primjer dodatnog unapređivanja ionako iznimno uspješne Punta Grece paradigmatičan je za Medein pristup vinogradarstvu i vinarstvu.

Fotografija/Mario Kučera

Prelistajte i downloadajte

Više članaka iz Vinskog izvještaja

Medea u skoro svakoj kategoriji vina koju proizvodi želi postići i najbolje što se može postići, bilo da je riječ o jednostavnim mladim vinima buteljiranima pod navojnim čepom, ili o teško dostupnoj i razmjerno skupoj Punta Greci.

Takav pristup podrazumijeva stalno usvajanje novih znanja o vinogradarstvu i vinarstvu, angažiranje stručnih konzultanata i viziju onoga što se pojedinim vinom zapravo želi postići. Medea spada u onu nipošto malobrojnu grupu istarskih vinarija koje se neprekidno mijenjaju, koje usvajaju ekološka načela kao imperativ budućnosti i koje su otvorene prema modernim pristupima poslu. Utoliko je Istra zaista jedinstvena u Hrvatskoj; u Istri trenutno djeluje više vinarija koje su prešle na organski i uzgoj ili se upravo nalaze u prijelaznom razdoblju nego što ih ima u cijeloj zemlji, s iznimkom Plešivice.

medea-monitorn-berba copy

Marko Krstačić talentirani je i marljivi čovjek koji proizvodi Medeina vina. Gospodin Krstačić brine se i o vinogradima i o podrumu i ravnopravno surađuje s najuglednijim hrvatskim enolozima konzultantima.

Je li vinograd važniji od podruma ?

Čvrsto vjerujemo, a isto nam se pokazalo kroz višegodišnje iskustvo, da bez kvalitetnog grožđa i posvećenog rada u vinogradu nije moguće proizvesti vrhunsko vino. Time bi odgovor glasio da, međutim sinergija vinograda i podruma u kojima radimo vođeni istom idejom garancija je uspjeha.

Je li rad u vinogradu najvažniji dio proizvodnje vina ?

Bez predanog, cjelogodišnjeg rada u vinogradu nije moguće stvoriti preduvjete za uspješan rad u podrumu. Shodno tome, vjerujemo da je rad i briga o vinogradu ključni preduvjet za proizvodnju vina. 

Što želite postići s Vašim vinogradarskim praksama; visoki urod, vrhunsku kvalitetu grožđa ili oboje ?

Želimo postići vrhunsku kvalitetu grožđa koja se ogleda u optimalnom omjeru svih faktora, od pH, šećera, profila kiselosti i koncentracije. Sve to ovisno o karakteristikama sorte i prema stilistici vina prema kojoj ga usmjeravamo.

Je li moguće postići i visoki urod i visoku kvalitetu?

Pojedine sorte dopuštaju veće prinose, ali naša se strategija temelji na kvaliteti. Jako nam je važno postići balans i svakoj sorti dopustiti da postigne svoj puni kvalitativni potencijal. Niski urod nije uvijek garancija najviše kvalitete jer mladi vinogradi i vinogradi u punoj formi trebaju prostor za ostvarenje potencijala.

Koje su najvažnije faze vaše vinogradarske godine kad je riječ o radu u vinogradu?

Sve faze su bitne i svakoj se posvećuje posebna pažnja. Najznačajnije su obrade tla, rezidba, plijevljenje, zaštita, konstantno praćenje zriobe i odabira idealnog trenutka berbe.

medea vinogradi

Što ste u vašim vinogradarskim praksama promijenili u zadnjih nekoliko godina? Što planirate mijenjati?

U zadnjih nekoliko godina sustavno radimo na smanjenju uporabe konvencionalnih preparata za zaštitu vinove loze, to postižemo svakodnevnim praćenjem situacije u vinogradu i pravovremenim reagiranjem. Također već duže vrijeme provodimo održivi način proizvodnje uz korištenje ekoloških gnojiva i zatravljivanjem vinograda u svrhu regeneracije tla. Posebnu pažnju poklanjamo rezidbi i plijevljenju što nam također omogućuje povoljnije uvjete za smanjivanje pojava bolesti u vinogradu.

Mislite li da u Hrvatskoj postoji dovoljno znanja za dugoročno unapređenje kvalitete rada u vinogradu? Je li potrebno, ili neophodno, angažiranje stranih konzultanta?

Edukacija, praćenje i usvajanje svjetskih znanja je izuzetno bitno, a svakako u Hrvatskoj postoje osobe koje navedena znanja znaju primijeniti i iskoristiti. Vrhunski strani konzultanti sigurno mogu pridonijeti brzini usvajanja potrebnih znanja.

Surađujete li sa znanstvenim institucijama koje se bave vinogradarstvom i vinarstvom?

Surađujemo i razmjenjujemo informacije s više znanstvenih institucija.

Mislite li da različiti ekološki pristupi radu u vinogradu podižu kvalitetu grožđa?

Ekološki pristup preduvjet je za dugoročno održivo gospodarenje vinogradima. Samom primjenom ekološkog pristupa vidljivo je da je uz dodatni ljudski rad isto moguće te se dobivaju bolji rezultati.

Kako ste zaštitili urod u berbi 2023. koja je bila izrazito teška zbog kiše i bolesti?

Prvenstveno uz daleko više rada u vinogradima gdje smo nastojali stvoriti uvjete za minimalnu pojavu bolesti i intervencije. Unatoč tome, zbog vremenskih uvjeta, količinski urod u berbi bio je znatno ispod dugogodišnjeg prosjeka. Od Medeinih vinograda možemo biti potpuno zadovoljni jedino vinogradom Punta Greca, čija je lokacija uz ljudski rad dala izvrsnu berbu od koje očekujemo 2500 litara po hektaru.

Što je najvažnije za daljnje unapređenje rada u vinogradu?

Najvažnije je dnevno pratiti stanje u vinogradu i pravovremeno odraditi sve poslove. No, prije svega ključna je konstantna edukacija i primjena novih znanja.

NAJVAŽNIJA VINA

Punta Greca

Punta Greca je najjužniji vinograd u Istri, okružen morem s tri strane. Punta Greca je, govoreći burgundijskim vinskim jezikom, grand cru monopole što znači da je Medea jedina vinarija koja ondje uzgaja vinovu lozu. Merlot Punta Greca vjerojatno je najpopularnije istarsko restoransko crno vino. Usprkos relativno visokoj cijeni, uvijek ga nedostaje.

Malvazija Montiron

Malvazija Montiron vino je koje pokušava ujediniti stilske značajke mlade i odležane blago macerirane malvazije. Malvazija Montiron, nazvana po istoimenom vinogradu, proglašena je najboljim hrvatskim vinom još 2012. u izboru specijaliziranog zagrebačkog magazina Akademija 

Mlada malvazija

Medea proizvodi kolekciju široko dostupnih monosortnih vina koja se lako prepoznaju po navojnom čepu. Ta vina, premda jeftinija od deset eura, povremeno osvajaju medalje na važnim internacionalnim vinskim smotrama: radi se ,dakle, o izvrsnoj vrijednosti za novac. Najviše nam se sviđa Malvazija zbog dobrog odnosa voćnosti, svježine i zelenih nijansi 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

})