Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Sandi Chiavalon susjedima koji ga tuže  inspektorima zbog mirisa stajskog gnoja: Prijavljujem vas zbog bespravne gradnje

“Zašto stajski gnoj i kompost ne smrdi nego kako bi rekao moj profesor iz srednje škole Eligio Bernobic, stajski gnoj neugodno miriše?” pitao je u svom statusu na Facebooku Sandi Chiavalon, jedan od najvažnijih pionira istarske proizvodnje  vrhunskih maslinovih ulja. Chiavalon se požalio da ga susjedi koji grade kuće za odmor kraj njegova imanja prijavljuju inspekcijama jer koristi kompost i stajski gnoj za nasade pa im smetaju  mirisi.

Obitelj Chivalon značajni je poljoprivredni proizvođač u Istri. Osim što uzgajaju masline i surađuju s velikim brojem maslinara, Chiavaloni u dolini Raše uzgajaju pšenicu, rajčice, voće i niz drugih kultura. Sav uzgoj obitelji Chiavalon je ekološki. Zato i koriste kompost i stajsko gnojivo. No miris komposta i stajskog gnojiva smeta graditeljima i vlasnicima kuća u njihovoj blizini, za koje Chiavalon tvrdi da osim što ga prijavljuju zbog zapravo poželjne i legalne poljoprivredne prakse, kuće koje grade i zbog kojih se žale –  grade bespravno.

“Korištenje komposta i stajskog gnoja u ekološkoj proizvodnji ima ključnu ulogu u očuvanju plodnosti tla i poticanju zdravog rasta biljaka,” piše Chiavalon, “Prvo, kompost i stajski gnoj obogaćuju tlo hranjivim tvarima koje su neophodne za zdrav rast biljaka te poboljšavaju strukturu tla, povećavajući sposobnost zadržavanja vode i smanjujući eroziju tla. Drugo, upotreba ovih organskih gnojiva promiče biološku raznolikost tla potičući aktivnost korisnih mikroorganizama koji doprinose boljoj cirkulaciji hranjivih tvari u tlu. Treće, kompost i stajski gnoj smanjuju potrebu za upotrebom kemijskih gnojiva i pesticida, što doprinosi očuvanju okoliša i smanjenju negativnih utjecaja na zdravlje ljudi.

Četvrto, korištenje ovih prirodnih gnojiva potiče održivost ekosustava, pomažući u očuvanju prirodnih resursa i smanjenju emisija stakleničkih plinova. Peto, organski sustavi gnojidbe doprinose dugoročnom održavanju plodnosti tla, osiguravajući produktivnost poljoprivrednih površina i stabilnost usjeva. Šesto, primjena komposta i stajskog gnoja u ekološkoj proizvodnji promiče principe kružne ekonomije i smanjuje količinu otpada koji završava na odlagalištima. Sedmo, održiva upotreba ovih prirodnih gnojiva pomaže u stvaranju zdravijeg i održivijeg okoliša, pridonoseći poboljšanju kvalitete hrane i očuvanju bioraznolikosti!

Pa dragi ilegalni graditelji objekata na poljoprivrednom zemljištu, ako Vam smeta miris gnoja držite se grada, prestanite sa prijavama inspekciji jer vam smrdi iz mojih maslinika i da….od danas i ja sve vas prijavljujem za uništavanje poljoprivrednog zemljišta i bespravnu gradnju. Da Vam ne bude dosadno na godisnjem dok sjedite na Vašoj ilegalnoj terasi!” poručuje Sandi Chiavalon

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.