Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

OBITELJ CMREČNJAK ZA VINSKI IZVJEŠTAJ 2024. Ekološka proizvodnja jest budućnost, ali bakar na kojem se temelje mnogi ekološki pripravci teško oštećuje zemlju

Vinarija Cmrečnjak ponaša se prilično netipično za Bregovitu Hrvatsku. Vinske obitelji iz Zagorja, Međimurja pa i Plešivice, vole se hvaliti dugom tradicijom proizvodnje vina ili barem proizvodnje grožđa. Cmrečnjaci, naprotiv, otvoreno priznaju da su relativno novi u vinogradarstvu i vinarstvu.

Fotografija/Mario Kučera

Prelistajte i downloadajte

Više članaka iz Vinskog izvještaja

Vinariju Cmrečnjak prije nekih je tridesetak godina utemeljio Rajko Cmrečnjak, a danas je vodi njegov sin Marko. Dakle, povijest vinogradara i vinara Cmrečnjaka ne seže do pretprošlog ili do početka prošlog stoljeća, nego samo do osnutka neovisne Hrvatske i do početka Domovinskog rata. Godine 1992. Cmrečnjaci su dobili dokumente o geografskom porijeklu svojih vina. U to su se vrijeme odrekli drugih poljoprivrednih poslova kako bi se posvetili isključivo vinogradarstvu.

Danas, 32 godine kasnije, vinarija Cmrečnjak jedna je od najnagrađivanijih u Hrvatskoj. Na zadnjim su Decanterovim Svjetskim vinskim nagradama Cmrečnjaci osvojili čak šest medalja. Što zvuči još bolje s obzirom na činjenicu da je kuća Cmrečnjak Decanteru poslala točno šest vina. Svako je njihovo vino, znači, osvojilo barem jednu medalju; ne preporuku nego baš medalju. Takav se rezultat mora poštovati. Vinarija Cmrečnjak puni dvadesetak etiketa stilski prilično različitih vina, od bazičnih, sočno-mineralnih pušipela, do raritetnih predikatnih vina.

Marko Cmrečnjak

Središnji dio njihova opusa čine, razumljivo, razne verzije pušipela (furmint, šipon, moslavac). Pušipel je za Međimurje već godinama jednako važan kao pošip za Dalmaciju. Položaj Mađerka spada među potencijalne međimurske grand cru vinograde. I David Štampar, primjerice, najvažnije vinograde ima na Mađerki. Cmrečnjakov Pušipel Mađerka Sur Lie iz 2021. godine osvojio je Decanterovu zlatnu medalju; ovdje se radilo o stanovitom eksperimentu, jer pušipel baš i nije grožđe koje se rutinski vinificira sur lie metodom.

Cmrečnjakova zlatna Mađerka koju smo uoči izlaska Vinskog izvještaja nekoliko puta probali, zaista predstavlja visoki, plemeniti izraz krajnjih mogućnosti suhog pušipela. Obitelj Cmrečnjak, skupa sa Štamparima, Dvanajščak Kozolom i Jakopićem upravo stvara jednu od najintrigantnijih vinskih scena u Hrvatskoj. Sva su njihova ambicioznija vina veoma dobra, neka su izvanredna a afirmacija pušipela kao sorte koja može davati bazična mlada vina, ozbiljna gastronomska vina, relevantne pjenušce, kao i odlična slatka vina, jedan je od najvažnijih modernih vinsko marketinških procesa u Hrvatskoj. Cmrečnjakova Ledena Graševina iz 2012. pokazuje, pak, da međimurska vina mogu jako, jako dugo trajati.

Je li vinograd važniji od podruma?

Za najkvalitetnija vina i za najbolji izričaj terroira naravno da je vinograd važniji od podruma, za razliku od mainstream i svakodnevnih vina gdje se modernim podrumarstvom vina mogu prilagoditi raznim potrošačkim modama. 

Je li rad u vinogradu najvažniji dio proizvodnje vina?

Naša vinarija ima u ponudi veliki broj etiketa i serija vina, pa pokušavamo u svakoj kategoriji izvući iz vina najbolje što možemo. Posljednjih godina najveći naglasak je na vinima s položaja Mađerka gdje dobivamo potpuno drugačija vina nego na ostalim položajima. Vinogradi su još mladi, najstariji ima osam godina, ali već sada daju rezultate, što potvrđuje i zlato na Decanteru 2023. koje smo dobili za Pušipel Mađerka 2021.

Što ste u vašim vinogradarskim praksama promijenili u zadnjih nekoliko godina? Što planirate mijenjati?

Premda nismo eko proizvođači, u svim našim vinogradima koristimo eko gnojiva, bez upotrebe herbicida. Vinogradarske prakse mijenjamo i dajemo im sve više pozornosti. Osjećamo veliki utjecaj klimatskih promjena, koje su očigledne i uvelike utječu na datume berbi, sastave kiselina u grožđu pa tako i na vino.

Što želite postići s vašim vinogradarskim praksama; visoki urod, vrhunsku kvalitetu grožđa ili oboje? 

Rodnost je prilagođena tipu vina koje proizvodimo. Na našim najkvalitetnijim položajima za najbolja vina rodnost je minimalna. Uz rodnost za top vino važna je i vrhunska kvaliteta grožđa kako bismo dobili najbolju sortnost u vinu. 

Surađujete li sa znanstvenim institucijama koje se bave vinogradarstvom i vinarstvom? 

Sa znanstvenicima najviše surađujemo upravo u radu s vinogradima. Provodimo neke pokuse s ozonom u zaštiti vinograda radi smanjenja korištenja pesticida. Zbog velikog nedostatka radne snage potrebno je uvoditi sve više mehanizacije u obradu vinograda. 

Mislite li da različiti ekološki pristupi radu u vinogradu podižu kvalitetu grožđa? 

Ekološka proizvodnja je budućnost vinogradarstva, ali neki ekološki pripravci i sredstva trebaju poboljšanja. Bakar koji je teški metal, još je uvijek baza ovakve zaštite, a on jako opterećuje tlo. Dozvoljena godišnja količina bakra u eko proizvodnji je nekoliko puta veća nego u konvencionalnoj proizvodnji. Bez obzira na sve, eko proizvodnja je budućnost u našim sjevernim, vlažnim krajevima gdje eko zaštitni proizvodi još uvijek nisu dovoljno djelotvorni, a posebno u ovoj posljednjoj jako vlažnoj vinogradarskoj godini. 

Kako ste zaštitili urod u berbi 2023. koja je bila izrazito teška zbog kiše i bolesti? 

Urod u berbi 2023. je bio izrazito kvalitetan, ali nekih 20 posto manji nego prethodne godine. Zato će vina biti najbolja u posljednjih nekoliko godina.

NAJVAŽNIJA VINA

Pušipel Mađerka

Pušipel Mađerka najpoznatije je i najnagrađivanije vino obitelji Cmrečnjak. Premda dolazi iz razmjerno mladih vinograda, Pušipel Mađerka vino je punog, dugog, supstancijalnog okusa i bogatog svježeg cvjetno herbalnog bouqueta koji se ne zaustavlja na očekivanim primarnim aromama. Pušipel Mađerka mogao bi posati game changer za scenu međimurskih šipona 

Sauvignon

Sauvignon blanc omiljena je međimurska sorta. Međimurje je najsjevernije hrvatsko vinogorje, a sauvignon blanc, znamo, voli sjeverne vinograde. Cmrečnjakov Sauvignon ne doima se kao da dolazi iz novozelandskih ili loirskih udžbenika već je pun terroirskog, vrlo lokalnog karaktera 

Ledena graševina 2012.

Ova je graševina posve senzacionalna. Uz Jakopićeve rizlinge, ona je možda najužitnije međimursko slatko vino, koje je i poslije dvanaest godina oduševljavajuće mlado i svježe. Vinarija koja je kadra proizvesti tako veličanstveno vino, zaslužuje puno pozornosti i poštovanja. S obzirom na sve toplije zime, nismo sigurni kad ćemo probati neku noviju berbu Cmrečnjakove Ledene graševine

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

})