Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

S bivšim sous chefom Neba Mariom Štokićem na čelu, Grad Kavana postala je najbolji riječki restoran nakon Hiddena

Grad Kavana je trenutno vrlo dobra. Najbolja u svojoj dugoj povijesti traženja, mijenjanja, lutanja i gubljenja fokusa. Grad je napokon počeo mijenjati svoje ambicije na bolje kad je kuhinju prošle godine preuzeo Mario Štokić, bivši sous chef Denija Srdoča iz Drage di Lovrana i Neba. Kavana je tim potezom dobila chefa s puno znanja i modernih tehnika, što joj je kronično nedostajalo. Grad sve više počinje sličiti na pokret novovalnih restorana, u kojima se za prihvatljive novce mogu pojesti kompetentno skuhana, ali široko prihvatljiva jela.

Trenutno je Hiddenov ’’mali brat’’, koji izbacuje nešto ziheraškija jela jer tek mora educirati svoju publiku. Hidden je tu fazu strahovito brzo odradio. Međutim, jela koja Štokić i Grad izbacuju imaju veliku dozu poznatih, toplih okusa. Štokić je kuhar koji voli obiteljska i prijateljska druženja, i to pokušava replicirati na svoja jela, samo u modernom stilu. U tome zasad uspijeva, sa svim ograničenjima koje ima.

Rekli bismo da je Grad prilično uspješno proveo filozofiju market cuisine, bez klišeja koje takva vrsta kuhinje nužno nameće. Ručak smo započeli ’’našim tartarom’’ koji je bogat, intenzivan i atraktivno proljetno zelen. Tartar Grada jedan je od dva ili tri najbolja koja se trenutno mogu pojesti u cijeloj Rijeci. On ima poželjnu vlažniju teksturu, jak okus junetine koju kuhinja nije odlučila sakriti ili ublažiti, već nadograditi ukusnom kremom pistacija i zdravom dozom hrena. Jedina zamjerka bi mu bila što mu kronično nedostaje ljutine.

Šanpjer u tehnički besprijekornom beurre blancu ozbiljno je jelo kakvom bi Grad trebao težiti. Lagano grilane, ali zapravo vrlo dobro termički obrađene brokule nježno nadograđuju okuse cijelog tanjura, dok je sam šanpjer ostao poželjne teksture. Dva izvrsna jela. Sipa s kapancima, naribanim crnim limunom već sada može ući u potpisna jela Štokićeve kuhinje, s finim mliječnim okusima sira Veli Jože. Štokićeva sipa graniči s comfort foodom gastronomskih bistroa više klase.

Teleći šnicli u saftu zazivaju nedjeljni obiteljski ručak, s jako dobrim umakom od pečenja, blago slatkastom salatom zahvaljujući baznom, ali efektnom i ukusnom dresingu od meda i senfa, dok je palenta sa šafranom ipak tražila nešto čvršću teksturu u odnosu na onu iz sifona. Rigatoni s divljim šparogama, uljem medvjeđeg luka, skutom iz mljekare Latus, esencijalno su bistrološko jelo koje ovdje jako dobro funkcionira zbog koncentriranog umaka s kojim je pašta došla. Također dva jela koja su na razini ambicioznog gastronomskog bistroa.

Štokić je zaista unio novi život u Grad, te konzistentno izbacuje vrlo dobra jela. Njegova su jela pametno sezonski orijentirana, nisu preriskantna, ali su veoma ukusna što im je glavni adut. Uz Hidden, zaista trenutno u Rijeci nema boljeg restorana. Vinska lista je nešto kraća nego prijašnjih godina, ali je fokusiranija i više orijentirana na hrvatske etikete. Nedostaje joj tek nekoliko oranža kako bi se upotpunila, što s ozbirom na zaista veliki izbor ne bi trebao biti problem.

Stanoviti problemi s nedefiniranošću lokala ostaju, ali srećom osjeti se da ljud sve više počinju shvaćati Grad kao mjesto gdje se primarno dolazi jesti. Također, Grad ostaje jedno od atraktivnijih mjesta za noćne izlaske, s obzirom kako kuhinja radi do 11 navečer. Servis je konzistentan i stručan. Ručak za dvoje s nekoliko čaša vina platili smo 83 eura. 

GRAD KAVANA

Riva Boduli 7b, Rijeka

HRANA 4 VINO +3 SERVIS 4 AMBIJENT +3 

VISA Inspire_logo_web copy
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.