Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

FRANCO CATTUNAR ZA VINSKI IZVJEŠTAJ 2024. Valorizacija našeg terroira najvažnije je što smo napravili u zadnjih desetak i više godina

Franco Cattunar, jedan od pionira moderne istarske vinske scene, ujedno je i jedan od začetnika znanstvenog pristupa vinogradarstvu u Hrvatskoj. Franco Cattunar, koji u Novoj Vasi blizu Brtonigle obrađuje više od pedeset hektara vinograda, još je prije gotovo petnaest godina od porečkog Instituta za poljoprivredu naručio jedinstveni elaborat o sastavu zemlje u svojim vinogradima.

Fotografija/Mario Kučera

Prelistajte i downloadajte

Više članaka iz Vinskog izvještaja

Dokument debeo nekoliko stotina stranica pokazao je da Cattunarovi vinogradi sadrže sva četiri tipa istarske zemlje: crvenu, bijelu, crnu i sivu. Tako je nastao projekt Četiri zemlje, koji se manifestira kroz četiri prilično različite malvazije iz istih berbi. Franco Cattunar materijalizirao je katkad mistične narative o terroiru, u četiri vina koja se redovito buteljiraju i uspješno prodaju već dugo godina. Utoliko je sasvim jasno zašto gospodin Cattunar smatra da je valorizacija terroira najvažniji ili jedan od najvažnijih poteza koje je povukao u svojoj dugoj i uspješnoj vinogradarsko-vinarskoj karijeri.

Cattunar je među najznačajnije poteze ubrojio i pametno navodnjavanje, što je zbog klimatskih promjena imperativ za veći dio istarske vinske i maslinarske proizvodnje. No, Cattunarova istraživanja mogućnosti terroira traju i dalje, i gotovo svake godine donose pomalo neočekivane rezultate. Primjerice, u studenom 2023. kušali smo dvadesetak distinktivno drukčijih uzoraka malvazija iz lanjske berbe, koji kao da ne dolaze iz istog vinograda.

Najzanimljivije je svakako vino s položaja Bratovići koje je, kaže analiza, uspjelo nakupiti više od 14 posto alkohola, uz 7,2 grama kiselina. Ovi su podaci apsolutno senzacionalni, budući da malvazija nije grožđe poznato po visokim kiselinama. Nadalje, lanjska, kišna berba nije donijela puno visokoalkoholnih vina. Kad, dakle, u teškoj berbi dobijete vino s toliko spektakularnim analitičkim podacima, jasno je da u vinogradu radite nešto jako, jako dobro, kao što je očigledno da raspolažete i sasvim posebnim položajima. Među dvadesetak uzoraka koje smo lani u studenom probali u Cattunarovom podrumu, osobito su dobar dojam ostavile elegantne, svježe a istodobno pune malvazije s bijele i sive zemlje, kao i jedno naglašeno voćno, macerirano vino.

Franco Cattunar kaže da je na kraju zadovoljan ishodom berbe i da je grožđe uspio zaštititi pravodobnim intervencijama, dnevnim praćenjem stanja vinogradu kao i korištenjem podataka iz vlastitih meteoroloških stanica. Ritual kušanja kod Franca Cattunara obuhvaća dva ciklusa. Prvo obilazite tank do tanka da biste upoznali mlada vina. Zatim iz bačvi različitih zapremina napravljenih od različitog drva, kušate nekoliko potencijalno velikih vina na odležavanju. Drugi ciklus počinje u kušaonici gdje katkad imate privilegiju probati zaista veoma dragocjena starija vina.

U vrijeme izrade elaborata o Četiri zemlje, Franco Cattunar brao je grožđe i za malvaziju Collinu iz 2011. godine. Collina je Cattunarovo prestižno vino koje iz godine u godinu osvaja međunarodne i lokalne zlatne medalje. Lani smo u Cattunarovoj vinariji kušali Collinu iz 2011, koja je tek sada dosegla vrhunac. Radi se o veličanstvenom, punom, potentnom, elegantnom, kremastom vinu s bogatim bouquetom punim suhih i svježih marelica, bresaka i citrusa.

Dakle, kod Colline iz 2011. nije bitno što je preživjela niz godina, to mogu i neke druge malvazije, nego što se kontinuirano poboljšavala s godinama. A to je jedna od esencijalnih značajki zaista velikih vina. Isto vrijedi i za Collinu iz 2015, što znači da berba 2011. nije bila iznimka nego da Cattunarovi vinogradi redovito daju grožđe za neka od najboljih vina koja se proizvode u Istri i u cijeloj Hrvatskoj. U odgovorima za Vinski izvještaj Kulta Plave kamenice Franco Cattunar naglasio je da jedino ekološki pristup može jamčiti podizanje kvalitete grožđa, i da je zdravstveno stanje vinograda presudna činjenica za svaki daljnji napredak u vinogradarstvu. 

Dodao je kako smatra da je korisno angažirati strane konzultante jer “Znanja nikad nije dovoljno. Strani konzultanti su dobrodošli već i ako pridonose drukčijem razmišljanju, budući da drukčije razmišljanje vodi napretku i razvoju.”

Franco Cattunar spada među one veterane istarskog vinskog preporoda koji su i danas po svojim stavovima ali i praksama u vinogradima, moderniji od mnogih vinara mlađih generacija. Što je, uostalom, vidljivo i na njegovim vinima. Cattunarov se portfolio stalno nadopunjuje novim etiketama. Najvažnije novo Cattunarovo vino vjerojatno je pjenušac Evita Premier, proizveden klasičnom metodom od malvazije, chardonnaya i sivog pinota, s vrlo malim dosageom.

Evita je odležavala na kvascima 60 mjeseci, puna je, bogata i duboka i s vremenom bi se mogla razviti u jedan od simbola kuće Cattunar.

NAJBOLJA VINA

Malvazija Nono 2016.

Nonno je vrlo dugo macerirana malvazija koja ne spada u Cattunarov redoviti proizvodni program. Nono je 2020. osvojio Decanterovu platinastu  medalju, a danas je još kompletniji, bogatiji i balansiraniji. Radi se o vinu izvan svih uobičajenih kategorija, koje bi moralo rasti još nekoliko godina 

Malvazija Collina

Malvazija Collina najjači je Cattunarov brend. Collini treba vremena, ali kad se u potpunosti zaokruži zaslužuje puno, puno komplimenata. Collina u jednom trenutku postaje istodobno krajnje strogo i krajnje hedonističko vino. Collina se odlično slaže s velikim škampima, jastozima i prvoklasnom oboritom ribom

Malvazija Bijela zemlja 

Cattunarove Četiri zemlje redovito pijemo više od deset godina. Gledajući u kontinuitetu, najviše nam se dopada Bijela zemlja, zbog optimalnog odnosa herbalno cvjetnih aroma, mineralnosti i voćnosti, kao i zbog čvrste strukture. Malvazija Bijela zemlja originalno je, lakopitko vino koje komunikativno svjedoči o terroiru Cattunarovih vinograda

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.