Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Gault&Millau je jučer u Esplanadi predstavio novi vodič za Hrvatsku. Chef godine je Marko Đurašević 

Zagrebački hotel Esplanade jučer je bio centar hrvatske gastronomske javnosti. Gault&Millau je sinoć na predstavljanju novog vodiča okupio gotovo sve najbolje hrvatske chefove i restoratere. Dodjele nagrade francuskog vodiča Gault&Millau već su neko vrijeme među atraktivnijim gastronomskim događanjima u Hrvatskoj.


Marko Đurašević

Ovogodišnji vodič sadrži više od 300 restorana, 108 popularnih lokala pod oznakom Pop te stotinjak vinskih etiketa. Jučer je također Gault&Millau dodjelio posebne nagrade s kojima je prilično vješto sažeo hrvatsku gastronomsku scenu. Trofej za zaslugu godine primio je Josip Friščić, event menadžer hotela Esplanade u kojem je proveo više od 42 godine. Zagrebački Boogie Lab osvojio je nagradu za hrvatski najbolji Pop restoran, dok su Pelegrini i njegov vlasnik chef Rudi Štefan osvojili nagradu za najbolji servis 2024. godine. Pastry chefica Valamarovog restorana Spinnaker Dragana Kovačević pobjedila je u kategoriji najbolje slastičarke godine.

Marin Pleše iz krčkog restorana Villa Rova i Antonela Goreta iz splitskog restorana Zinfandel proglašeni su mladim talentima godine. Najbolji tradicijski chef godine je Vinko Krnić iz legendarne konobe Vinko u Konjevratima, dok je chef Braco Sanjin iz Griblje proglašen najboljim chefom moderne tradicionalne kuhinje. Velikim chefovima sutrašnjice proglašeni su Hrvoje Kroflin iz zagrebačkog restorana ManO2, Roko Nikolić iz splitskog Zoi te Gabriela Filca iz riječkog Neba. Nagradu za chefa godine osvojio je Marko Đurašević, iz splitskog restorana Olive Tree.

Najbolje ocijenjeni restorani sa četiri toke su: dubrovački 360, rovinjski Monte i Cap Aureo, šibenski Pelegrini, riječki restoran Nebo te zagrebački NAV, ManO2, Noel, Tač i Zinfandel’s. Gala večeru je pripremila chefica restorana Zinfandel’s Ana Grgić Tomić zajedno sa svojim gostom Ludovicom Turacom, chefom s Michelinovom zvjezdicom iz Francuske. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.