Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Plemenito blijedi Miraval iz 2023. vjerojatno je najbolji rose na hrvatskom tržištu. I jedan od najboljih mladih rosea na svijetu

Novi Miraval plemenito je blijed. Riječ je o možda najbljeđem provansalskom roseu do danas. Boja u boci dosta je snažnija od boje u čaši. Novi Miraval bljeđi je od mnogih blanc de noirs šampanjaca i pjenušaca koji se deklariraju kao bijela vina. Miraval je, podsjetimo, veliko imanje u Provansi koje su prije mnogo godina, u svojim romantičnim danima, kupili Angelina Jolie i Brad Pitt.

Pitt i Jolie rastali su se u dosta ogorčenoj atmosferi a sam je Miraval postao jedan od važnijih predmeta njihovih sudskih ratova. Srećom, vinariju Miraval vodi Jacques Perrin iz preugledne obitelji Perrin koja u Chateneauf du Papeu proizvodi Beaucastel, jedno od klasičnih francuskih vina. Jacques Perrin nije dopustio da brakorazvodna parnica utječe na kvalitetu Miraval Rosea. Dapače, budući da smo probali baš sve berbe Miravala prilično smo sigurni da je 2023. najbolja dosad. Miraval iz 2023. vino je čvrste, gotovo šampanjske, vrlo stroge vertikalne strukture i jako vibrantne teksture: ono neumorno pleše po jeziku.

Bouquet je pun vinogradarskih bresaka, s nešto citrusa, bijelog poljskog cvijeća ali i garriguea, južnofrancuske makije. Okus je voćno herbalan, sa slanim, mineralnim završetkom i neobično aristokratskim naglaskom rezerviranim za mnogostruko skuplja vina.

Miraval iz 2023. godine, vinificiran od cinsaulta , grenachea, syraha i rollea, jedan je od najboljih mladih rosea koje smo probali do danas (odležani rosei sasvim su drukčija, nedovoljno istražena kategorija).

Gastronomska preporuka Salata niçoise, kamenice, šparoge, artičoke, ratatouille, rižoto primavera, carpaccio od bijele ribe, juha od graška, sirovi škampi, kozice u panku, pasta s ljetnim rajčicama, gazpacho

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.