Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Na ocjenjivanje 30. Vinistre i 15. Svijeta malvazija prijavio se rekordni broj uzoraka, uključujući nekoliko australskih malvazija

vinistra-ocjenjivanje

Vinistra za svoj 30. rođendan obara sve rekorde. Na ocjenjivanje vina održano između 9. i 12. travnja u porečkom hotelu Parentium stiglo je čak 740 etiketa, što je točno 40 vina više nego lani.

Posebno je zanimljivo da je za natjecanje Svijet malvazija, na kojem se ocjenjuju strana vina proizvedena od različitih sorti grožđa koje se zovu malvazija, prijavljeno 340 uzoraka iz deset zemalja, ne računajući Hrvatsku. Riječ je o Sloveniji, Italiji, Španjolskoj, Portugalu, Grčkoj, Njemačkoj, Crnoj Gori, Makedoniji i Srbiji ali i o Australiji čija vina prvi put sudjeluju na Vinistri. Sudjelovanjem tri australska vina Vinistra se počela transfomirati u globalnu vinsku smotru.

Ovdje je interesantno dodati da je Fred Loimer iz Kamptala, jedan od najuglednijih austrijskih vinara, prije desetak godina počeo buteljirati jantarno vino pod imenom Malvasia, premda se radilo o alternoativnom nazivu za jednu tradicionalnu srednjeouropsku sortu.

Jubilarna, trideseta Vinistra održavat će se od 10. do 12. svibnja u porečkoj sportskoj dvorani Žatika. Rezultati ocjenjivanja Vinistre koji obuhvaćaju istarska vina i ocjenjivanja Svijeta malvazije koji obuhvaćaju internacionalna vina, bit će objavljeni početkom idućeg tjedna. Nema nikakve sumnje da će Vinistra i ove godine pokazati da je najznačajnija i najbolje organizirana hrvatska vinska manifestacija.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.