Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

POVIJESNI TRIJUMF APARTMANIZACIJE Hrvatska u novu sezonu ulazi s čak 150.000 kreveta više nego lani! Koji u golemoj većini nisu hotelski

apartmani-g

Novi list danas je objavio uistinu alarmantnu vijest, koja svjedoči o destruktivnom usmjerenju hrvatskog turizma. Novi list izvješćuje da je za predstojeću sezonu prijavljeno čak 150 tisuća novih kreveta. Riječ je o trostrukom povećanju u usporedbi s dosad normalnim godišnjim rastom slobodnih smještajnih kapaciteta. koji je iznosu oko 50 tisuća kreveta godišnje.

Golema većina tih novih 150 tisuća kreveta odnosi se na zimmer frei, s ne na hotele.  Riječ je, dakle, o konačnom trijumfu apartmanizacije hrvatske obale, što je katastrofalno ubog barem četiri razloga.

Prvo, turistička industrija koja se dvotrećinski ili više oslanja na privatne iznajmljivače nije međunarodno konkurentna. Drugo, tako velik porast kreveta u privatnom smještaju dodatno devastira lokalnu komunalnu infrastrukturu . koja se već raspada pod dosadašnjim opterećenjima. Treće, apartmanizacija obale uništava autentični , povijesni urbani identitet mnogih istarskih i dalmatinskih gradova gradića i sela, , čime dugoročno smanjuje njihovu turistički vrijednost..

I četvrto, velik broj zgrada za iznajmljivanje, od Savudrije do Cavtata , a najviše između Splita i Ploča, izgleda prilično nakaradno.. Trijumf apartmanizacije hrvatske obale uvjetovan je dugogodišnjim provođenjem politike porezne oaze; iznajmljivači sve do najnovijeg zakona gotovo da nisu plaćali nikakve poreze, što znači da su se Split ili Dubrovnik po poreznom statusu, kad je riječ o iznajmljivačima, izjednačili s Kajmanskom otocima i sličnim destinacijama.

A no novi porezni sustav nije bitno drukčiji, o čemu svjedoči eksplozija novih apartmanskih kreveta. Žalosno je što Vlada zbog izbornih glasova ne želi razumjeti da apartmanizacija Dalmacije i Istre strahovito narušava stvarni hrvatski turistički potencijal. Novi list izvješćuje da je za predstojeću sezonu prijavljeno čak 150 tisuća novih kreveta. Riječ je o trostrukom povećanju u usporedbi s dosad normalnim godišnjim rastom slobodnih smještajnih kapaciteta. koji je iznosu oko 50 tisuća kreveta godišnje. Golema većina tih novih 150 tisuća kreveta odnosi se na zimmer frei biznis, a ne na hotele. Riječ je, dakle, o konačnom trijumfu apartmanizacije hrvatske obale, što je katastrofalno zbog barem četiri razloga.

Prvo, turistička industrija koja se dvotrećinski ili više oslanja na privatne iznajmljivače nije međunarodno konkurentna. Drugo, tako velik porast kreveta u privatnom smještaju dodatno devastira lokalnu komunalnu infrastrukturu, koja se već raspada pod dosadašnjim opterećenjima. Treće, apartmanizacija obale uništava autentični, povijesni urbani identitet mnogih istarskih i dalmatinskih gradova, gradića i sela, čime dugoročno smanjuje njihovu turistički vrijednost.

I četvrto, velik broj zgrada za iznajmljivanje, od Savudrije do Cavtata a najviše između Splita i Ploča, izgleda prilično nakaradno. Trijumf apartmanizacije hrvatske obale uvjetovan je dugogodišnjim provođenjem politike porezne oaze; iznajmljivači sve do najnovijeg zakona gotovo da nisu plaćali nikakve poreze, što znači da su se Split ili Dubrovnik po poreznom statusu, kad je riječ o iznajmljivačima, izjednačili s Kajmanskim otocima i sličnim destinacijama. A ni novi porezni sustav nije bitno drukčiji, o čemu svjedoči eksplozija novih apartmanskih kreveta. Žalosno je što Vlada, zbog glasova, ne želi razumjeti da apartmanizacija Dalmacije i Istre strahovito narušava stvarni hrvatski turistički potencijal.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.