Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Dragi gosti, jeste li znali da vas u većini vaših omiljenih restorana neprestano snimaju video kamere?

Danas smo sjeli ručati u jedan od najkreativnijih restorana u centru Zagreba. Poslije prve čaše šampanjca prišao nam je ultraljubazni konobar, koji nam je prenio chefove pozdrave. Budući da je chef, naš dragi prijatelj, trenutno na jednoj gastronomskoj radionici u inozemstvu, pitali smo ultraljubaznog konobara kako chef zna da smo maločas došli na ručak. “Vidio vas je na mobitelu, preko video nadzora,” odgovorio je konobar.

Dva ili tri dana ranije isprobavali smo, u društvu s vlasnikom, novi meni jednog od najpopularnijih zagrebačkih restorana. Uz nova smo jela kušali niz zanimljivih vina. U jednom je trenutku vlasnik rekao: ”Moram prestati s vinom. Žena me vjerojatno gleda na mobitelu, a ona baš nije sretna kad previše pijem.”

Ove dvije anegdote otkrivaju već notornu činjenicu koju, međutim, treba osvijestiti. Većina restorana u svijetu pa i u Hrvatskoj, pod stalnim je video nadzorom. Gosti to moraju znati: sve što gosti naprave u restoranu ostaje snimljeno. Nitko ne sugerira da restorani zloupotrebljavaju video nadzor. Ali nesporna je činjenica da baš sve što se događa u bilo kojem dijelu blagovaonice, na terasi, ali i u kuhinji, ostaje zabilježeno.

Prije manje od dvanaest godina Mario Čerhak, chef patron Marcellina, najboljeg zagrebačkog restorana svih vremena, doživio je javni linč zato što je objavljeno da su Marcellinove kamere 2008. godine snimile ručak ondašnjeg predsjednika Vlade Ive Sanadera i direktora MOL-a Zsolta Hernadyja. Danas je pak snimanje svega što se dešava u restoranima rutinska praksa, a oni koji su napadali gospodina Čerhaka pokazali su da ne prepoznaju znakove vremena.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.