Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

ANDREJ MARKULIN (VINA GALIĆ) ZA VINSKI IZVJEŠTAJ 2024. U vinogradima moramo eksperimentirati. Jedino tako možemo odgovoriti na klimatske promjene

Kutjevačku vinariju Galić pratimo desetak godina. I doista smo začuđeni njenom sposobnošću transformacije. Prije više od deset godina Galićeva su se vina proizvodila u neuglednom hangaru u selu blizu Kutjeva. Rose je sadržavao puno šećera jer se onda mislilo da ružičasta vina piju uglavnom žene koje, eto, po rodnoj definiciji vole slatko. Graševina, kao najvažnije vino kuće varirala je između nekoliko različitih stilova.

Fotografija/Mario Kučera

Prelistajte i downloadajte

Više članaka iz Vinskog izvještaja

Danas Vina Galić imaju najmoderniju i najbolje opremljenu vinariju ne samo u Kutjevu nego u cijeloj Slavoniji. Rose je postao provansalski blijed i suh, dok se Graševina profilirala u vrlo svježe ali karakterno, sortno prepoznatljivo vino s jakim pečatom kutjevačkog terroira. Vinarija Galić već godinama proizvodi i uvjerljivo najbolji slavonski pjenušac. U posljednje vrijeme Vina Galić okreću se ekološkom pristupu i naprednim vinogradarskim tehnikama. Andrej Markulin, direktor Vina Galić predvodio je i provodio kopernikanski proces promjena u jednoj od najvećih slavonskih privatnih vinarija.

Gospodin Markulin, koji na većini vinskih festivala osobno prezentira Galićeva vina, spiritus je movens ove ambiciozne vinske kuće. U odgovorima na upitnik Kulta Plave Kamenice Andrej Markulin neobično je iscrpno govorio o promjenama u vinogradarskoj politici Vina Galić. 

Je li vinograd važniji od podruma?

Vinograd je važniji od podruma, rekao bih 65-70 posto kvalitete budućeg vina.

Je li rad u vinogradu najvažniji dio proizvodnje vina?

Možda nije najvažniji. Svaki dio ima svoje posebnosti, ali činjenica je bez vrhunskih vinograda nema vrhunskih vina.

Što želite postići s vašim vinogradarskim praksama; visoki urod, vrhunsku kvalitetu grožđa ili oboje?

Našom vinogradarskom praksom postižemo niži urod i vrhunsku kvalitetu.

Je li moguće postići oboje?

Smatram da u našem dijelu Slavonije možemo postići djelomičan spoj višeg uroda i vrhunske kvalitete, ali to svakako ovisi o godini.

Koji su najvažnije faze vaše vinogradarske godine kad je riječ o radu u vinogradu? 

Rezidba vinograda, zaštita vinograda i redukcija prinosa, zelena rezidba. 

Što ste u vašim vinogradarskim praksama promijenili u zadnjih nekoliko godina? Što planirate mijenjati?

Vinogradi su nam većinom zatravljeni, međutim s godinama i iskustvom dolazimo do promjena u tome. Krenuli smo s međurednom obradom tla, prozračivanjem tla, korištenjem organskih gnojiva.

Mislite li da u Hrvatskoj postoji dovoljno znanja za dugoročno unapređenje kvalitete rada u vinogradu? Je li potrebno, ili neophodno, angažiranje stranih konzultanata?

Smatram da u Hrvatskoj imamo dosta znanja za dugoročno unapređenje rada u vinogradu. Velike vinske kuće, tradicijske vinske kuće imaju već dovoljno iskustva i znanja.

Surađujete li sa znanstvenim institucijama koje se bave vinogradarstvom i vinarstvom?

Surađujemo s Agronomskim fakultetom, s profesorom Maletićem.

Mislite li da različiti ekološki pristupi radu u vinogradu podižu kvalitetu grožđa?

Mislim da ekološki pristup može svakako podići kvalitetu vina. Međutim, u našem kontinentalnom dijelu u teškim godinama ekološki pristup donosi velike probleme.

Kako ste zaštitili urod u berbi 2023. koja je bila izrazito teška i zbog kiše i zbog bolesti?

Kao i svi vinogradari i sami smo imali jako tešku vinogradarsku godinu, s napadom peronospore. Mogu reći da smo se dosta dobro obranili. Određeni u položaji pretrpjeli određenu štetu, ali globalno možemo biti zadovoljni. U kritičnim situacijama bdjeli smo nad vinogradima i bolest sprečavali u najranijoj fazi.

Što je najvažnije za daljnje unapređivanje rada u vinogradu?

Svakako slušanje savjeta, učenje i eksperimentiranje. Nove godine će donositi nove izazove, zbog klimatskih promjena koje su očigledne. Bez eksperimenata nećemo biti spremni.

Sauvignon

Galićev Sauvignon najbolji je hrvatski sauvignon blanc proizveden istočno od Zeline. Ovu konstataciju potvrđuje i lanjska Decanterova zlatna medalja. Galićev hrskavi, zeleno citrusni mineralni Sauvignon stiliziran je na pola puta između Novog Zelanda i Sancerrea 

Graševina

Graševina je, naravno, najvažnije vino svake kutjevačke vinarije, pa tako i Galićeve. Kutjevački vinski patrijarsi Galićevoj su Graševini često predbacivali višak svježine i sauvignonski karakter. No, kušamo li starija godišta uvjerit ćemo se da ona izvrsno odležava i da razvija famozne arome divljih krušaka, tipične za Kutjevo

Rose

Galićev slavonsko provansalski Rose prije nekoliko je godina postao nacionalni hit, da bi lani osvojio zlatnu medalju na Concours Mondialu. Galićev Rose proizvodi se od merlota, crnog pinota i cabernet sauvignona. Cabernet mu daje onu neophodnu herbalni crtu  koja se ugodno konfrontira s bobičastim voćem.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.